Thumbnail
«Είναι νωρίς να γνωρίζουμε αν ήταν ο κύριος», λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό στην Αταλάντη

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Αταλάντη λίγο μετά τις 15:30 της Πέμπτης (8.6.2023) και έγινε έντονα αισθητός στην Αττική, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

,Μιλώντας στο LiveNews ο Ευθύμιος Λέκκας είπε πως «δεν είναι το τελικό μέγεθος του σεισμού και δεν συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης. Το ρήγμα της Αταλάντης το αντιμετωπίζουμε με δέος και «γεμίζει» σε διάστημα 600 ετών και άνω. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ρήγμα προς τη μέσα πλευρά, προς τον Ορχομενό και την Αμφίκλεια. Είναι εκεί που έγινε ο σεισμός το 2013 με παρόμοιο μέγεθος».

Συμπλήρωσε πως «ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Αθήνα. Πρέπει να δούμε και την εξέλιξη του φαινομένου με άλλα σεισμικά φαινόμενα που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν και ποιο ακριβώς ρήγμα συνδέεται με τον σεισμό. Είναι μάλλον ένα κοντινό ρήγμα που απέχει 20 χλμ από το ρήγμα της Αταλάντης αλλά δεν τονίζω ότι δεν είναι ακόμα ώριμο να δώσει τέτοιο σεισμό. Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο να δούμε τι συμβαίνει. Οι κάτοικοι να μην προσεγγίζουν περιοχές που μπορεί να γίνουν κατολισθήσεις αλλά και παλιά κτίσματα» τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας. 

«Δεν είμαστε ακόμα βέβαιοι αν ο σεισμός 4,8 ρίχτερ που έγινε το μεσημέρι προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης η από κάποιο άλλο», δήλωσε επίσης στο newsit.gr o σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Επισημαίνει «ναι μεν ο σεισμός έγινε στην περιοχή της Αταλάντης αλλά δεν σημαίνει ότι είναι πάνω στο ίδιο συγκεκριμένο ρήγμα». Το ρήγμα της Αταλάντης είναι ευρέως γνωστό και όπως αναφέρει ο σεισμολόγος έχει “δώσει” δύο μεγάλους σεισμούς πριν ενάμιση αιώνα. «Τον Απρίλιο 1894 έγιναν δύο ισχυροί σεισμοί με διαφοράς μιας εβδομάδας ο ένας 6,4 και ο άλλος 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

Όσον αφορά στο εάν ήταν ο κύριος σεισμός ο κ. Παπαδοπουλος τονίζει ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε. «Το 4,8 ρίχτερ δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλος για να πούμε “ναι, θα έχουμε μετασεισμούς”, πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ-1024x585.jpg
Πανελλαδικές εξετάσεις για μικρούς Αϊνστάιν, παπαγάλους και εμπόρους! Και το σχολείο;
Πανελλαδικές: Μέχρι πότε οι εξετάσεις και τα παρελκόμενά τους θα είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές της εκπαιδευτικής διαδικασίας; Γιατί ψάχνουμε τις...
Πανελλαδικές εξετάσεις για μικρούς Αϊνστάιν, παπαγάλους και εμπόρους! Και το σχολείο;
εοφ
ΕΟΦ: «Προσοχή σε επικίνδυνο σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων»
«Επικίνδυνο το σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων», λέει ο ΕΟΦ - Ποιο είναι
ΕΟΦ: «Προσοχή σε επικίνδυνο σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων»