artificial intelligence
Τον κώδωνα του κινδύνου «κρούουν» επικεφαλής επιχειρήσεων και ειδικοί, μεταξύ των οποίων ο Σαμ Άλτμαν, δημιουργός του ChatGPT

Προειδοποίηση εξέδωσαν σήμερα, Eπικεφαλής επιχειρήσεων και ειδικοί, μεταξύ των οποίων ο Σαμ Άλτμαν, δημιουργός του ChatGPTγια τις απειλές «αφανισμού» της ανθρωπότητας που δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ).

Ο αγώνας κατά των κινδύνων που συνδέονται με την ΤΝ πρέπει να είναι «παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους στην κλίμακα της κοινωνίας, όπως οι πανδημίες και οι πυρηνικοί πόλεμοι», γράφουν οι υπογράφοντες στον ιστότοπο του Center for AI Safety, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με Το Βήμα, ο Τζέφρι Χίντον, που θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της ΤΝ και ο οποίος υπογράφει επίσης τη διακήρυξη αυτή, προειδοποίησε ήδη για τους κινδύνους αποχωρώντας στις αρχές Μαΐου από τη θέση εργασίας του στον κολοσσό Google.

Η πρόοδος στον τομέα της ΤΝ προκαλεί «μεγάλους κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα», είχε εκτιμήσει τότε στους New York Times.

Τον Μάρτιο, ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ –ένας από τους ιδρυτές της OpenAI ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο– και εκατοντάδες ειδικοί σε όλο τον κόσμο είχαν ζητήσει να γίνει μια διακοπή έξι μηνών στην έρευνα για την ισχυρή ΤΝ, επικαλούμενοι «μεγάλους κινδύνους για την ανθρωπότητα».

Ένδειξη της ταχύτατης ανάπτυξης μιας όλο και πιο «γενικής» τεχνητής νοημοσύνης, που διαθέτει ανθρώπινες γνωστικές ικανότητες και άρα μπορεί να προκαλέσει ανατροπές σε πολλά επαγγέλματα, ήταν το λανσάρισμα από την OpenAI του GP-4, μιας νέας εκδοχής του ChatGPT, που παρουσιάστηκε ευρέως στο κοινό στα τέλη του 2022.

Ο Αμερικανός Σαμ Άλτμαν πολλαπλασιάζει τακτικά τις προειδοποιήσεις του, φοβούμενος πως η ΤΝ μπορεί να προκαλέσει «σοβαρή ζημιά στον κόσμο», χειραγωγώντας εκλογές ή προκαλώντας ανατροπές στην αγορά εργασίας. Την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, συζήτησε με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν πώς μπορεί να εξευρεθεί «η σωστή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία από (αυτή την τεχνολογία) και τον θετικό αντίκτυπό» της.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αθλητισμος
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Ποιος Δήμος προσφέρει δωρεάν προπονήσεις για ΤΕΦΑΑ και Στρατιωτικές Σχολές
Πανελλαδικές εξετάσεις 2026: Πού θα γίνονται οι δωρεάν προπονήσεις προετοιμασίας για ΤΕΦΑΑ και Στρατιωτικές Σχολές
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Ποιος Δήμος προσφέρει δωρεάν προπονήσεις για ΤΕΦΑΑ και Στρατιωτικές Σχολές
ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Αρχαιολογικός θησαυρός: Στο "φως" 409 ασημένια νομίσματα με τον Αλέξανδρο ως Ηρακλή-Μια ανακάλυψη που ξαναγράφει την ιστορία
Σπάνιος θησαυρός νομισμάτων στην Αραβία: Μια ανακάλυψη που ξαναγράφει την ιστορία
Αρχαιολογικός θησαυρός: Στο "φως" 409 ασημένια νομίσματα με τον Αλέξανδρο ως Ηρακλή-Μια ανακάλυψη που ξαναγράφει την ιστορία
οηε
Σάλος στον ΟΗΕ με την στάση των ΗΠΑ: Έκτο βέτο για την εκεχειρία στη Γάζα - Αντιδράσεις και αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας
«Ο κόσμος βλέπει. Τα κλάματα των παιδιών θα έπρεπε να μας ραγίζουν την καρδιά, η αγωνία των μανάδων να συνταράσσει τη συνείδησή μας», δήλωσε ο...
Σάλος στον ΟΗΕ με την στάση των ΗΠΑ: Έκτο βέτο για την εκεχειρία στη Γάζα - Αντιδράσεις και αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας
τροχαιο
Τρομακτικό τροχαίο στην Τραγωδία στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες
Η τραγωδία στην Αθηνών – Λαμίας υπενθυμίζει για ακόμη μία φορά ότι η οδική ασφάλεια παραμένει ζητούμενο στη χώρα μας.
Τρομακτικό τροχαίο στην Τραγωδία στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες