H Google μας «ακούει» – Πώς να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία
H Google μας ακούει πεντακάθαρα – Πώς να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία στο κινητό σας τηλέφωνο

Σας έχει τύχει ποτέ να συζητάτε για ένα συγκεκριμένο πράγμα και μετά από λίγα λεπτά να βλέπετε διαφημίσεις για ακριβώς αυτό το προϊόν; Εάν ναι, ίσως είστε από τους πολλούς που υποπτεύονται ότι το κινητό σας σάς κρυφακούει. Η αλήθεια είναι πως η υποψία αυτή είναι μόνο εν μέρει σωστή: Δεν σάς ακούει το κινητό σας, αλλά η Google! Όχι όμως με τον τρόπο που νομίζετε.

Μπορεί η παραπάνω πρόταση να φαντάζει ως κάποια περίεργη θεωρία συνωμοσίας, ωστόσο στην πραγματικότητα υπάρχει μια ρύθμιση μέσα στην ίδια ιστοσελίδα της Google που ονομάζεται «Συμπερίληψη Δραστηριότητας φωνής και ήχου» (Include voice and audio activity), η οποία συλλέγει και επεξεργάζεται διάφορα ηχητικά δεδομένα που αποκτά μέσα από το μικρόφωνο του κινητού ή του υπολογιστή σας.

Είναι γνωστό ότι η Google, αλλά και άλλες μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες χρησιμοποιούν διάφορα δεδομένα των χρηστών του έτσι ώστε να προβάλουν στοχευμένες διαφημίσεις, τα οποία μάλιστα τα πουλάνε με το αζημίωτο σε άλλους ιστότοπους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με το σκάνδαλο του Facebook, το οποίο πούλησε τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών και τώρα μοιράζει στους χρήστες πάνω από 700 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση, σύμφωνα με τους New York Times.

Τα δεδομένα που πωλούν εταιρίες όπως το Facebook και η Google αφορούν δημογραφικά στοιχεία χρηστών (όπως το φύλο, η ηλικία κ.τ.λ.), την τοποθεσία στην οποία βρίσκονται αλλά και το ιστορικό αναζήτησής τους. Στην περίπτωση της Google, όμως, η εταιρία έχει τη δυνατότητα να αποκτά πρόσβαση σε διάφορα ηχητικά δεδομένα, τα οποία ηχογραφούνται μέσα από το κινητό μας τηλέφωνο.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος άνθρωπος που ακούει τις συνομιλίες μας, ωστόσο η εταιρία έχει πρόσβαση στα ηχητικά μας δεδομένα και ιδίως σε συζητήσεις μας με τον ψηφιακό βοηθό της Google (google assistant). Η ίδια η εταιρία έχει στο παρελθόν δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν αξιοποιεί τα δεδομένα αυτά για διαφημιστικούς σκοπούς, αλλά μόνο για να κάνει τις δικές της υπηρεσίες καλύτερες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Online Tech Tips», μάλιστα, η εταιρία μας ακούει διαρκώς, δεδομένου ότι το μικρόφωνο του κινητού είναι συνεχώς ανοικτό, προκειμένου να λειτουργούν οι υπηρεσίες φωνητικής βοήθειας.

Πώς θα σταματήσει η Google να σας ακούει

Μπορείτε αρκετά εύκολα να δείτε εάν η Google σας ακούει ή και να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία της ηχογράφησης, μέσα από την ιστοσελίδα της Google από υπολογιστή ή από κινητό (μέσω της εφαρμογής της εταιρίας.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής:

1. Μπείτε στο λογαριασμό που έχετε στη Google.

2. Επάνω αριστερά, κάντε κλικ στην επιλογή» Δεδομένα και απόρρητο» (Data & Privacy).

3. Στην ενότητα «Ρυθμίσεις ιστορικού» (History Setings), κάντε κλικ στην επιλογή «Δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών» (Web & App Activity).

4. Δίπλα στη «Συμπερίληψη Δραστηριότητας φωνής και ήχου» (Include voice and audio activity), μπορείτε να δείτε εάν η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι επιλεγμένη ή όχι. Εάν θέλετε να την απενεργοποιήσετε, αυτό μπορείτε να το κάνετε κάνοντας κλικ πάνω της.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aniliki-katigorei-kathigiti-gia-seksoualiki-parenoxlisi.w_l_1.jpg
Νίσυρος: Συνεχίζονται οι καταγγελίες για τον αρχαιοφύλακα - «Τα παιδάκια φοβόντουσαν να μιλήσουν τόσο καιρό»
Ο πρώτος που έσπασε τη σιωπή του ήταν ένας 10χρονος μαθητής
Νίσυρος: Συνεχίζονται οι καταγγελίες για τον αρχαιοφύλακα - «Τα παιδάκια φοβόντουσαν να μιλήσουν τόσο καιρό»