Ακίνητα: 10 βήματα για μειώσεις και διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ
Η αρχική ή τροποποιητική δήλωση Ε9 υποβάλλεται εμπρόθεσμα έως τις 30 Ιουνίου 2023

Η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει εντός της ημέρας (9/5), την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για το έτος 2023. Έτσι, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους.

Η αρχική ή τροποποιητική δήλωση Ε9 υποβάλλεται εμπρόθεσμα έως τις 30 Ιουνίου 2023. Μετά η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Τρίτη 9 Μαΐου θα βρίσκεται εκτός λειτουργίας, το TaxisNet, συγκεκριμένα οι λειτουργίες του ΕΝΦΙΑ - Ε9 από τις 08:00 έως και τις 12:00.

Για τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων τους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής 10 βήματα:

  1. Επιλέγουν το έτος που θέλουν να υποβάλουν Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέγουν τη δημιουργία δήλωσης Ε9 και προχωρούν στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής τους κατάστασης.
  2. Μπορούν να εισάγουν ή να μεταβάλλουν ή να διαγράψουν το ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  3. Εάν εισάγουν ακίνητο, συμπληρώνουν όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης προβαίνουν σε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
  4. Εάν μεταβάλλουν ακίνητο, τροποποιούν μόνο τα περιγραφικά στοιχεία
  5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράψουν τον αριθμό παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
  6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξουν θα πρέπει να συμπληρώσουν υποχρεωτικά τα πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
  7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
  8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνουν αποθηκεύεται προσωρινά.
  9. Όταν ολοκληρώσουν τις μεταβολές της περιουσιακής τους κατάστασης, ελέγχουν το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
  10. Επιλέγουν οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εφόσον επιθυμούν μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ στο Voucher ΔΥΠΑ: Ανοίγει ξανά αύριο η επιλογή - Που έχει θέσεις

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τέμπη
Τέμπη: Σφοδρή επίθεση Σεβαστίδη – «Η δίκη δεν είναι σκηνή για σόου»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων καταγγέλλει εκμετάλλευση της δίκης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, προειδοποιώντας για κίνδυνο...
Τέμπη: Σφοδρή επίθεση Σεβαστίδη – «Η δίκη δεν είναι σκηνή για σόου»
εκπαιδευση
Αντιδράσεις για το ΕΝΕΕΓΥΛ στη Βόρεια Κέρκυρα – Στο «μικροσκόπιο» η συστέγαση με το Γυμνάσιο Καρουσάδων
Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας προειδοποιεί για σοβαρά παιδαγωγικά και λειτουργικά προβλήματα – Ζητά αυτόνομη και κατάλληλη σχολική στέγη
Αντιδράσεις για το ΕΝΕΕΓΥΛ στη Βόρεια Κέρκυρα – Στο «μικροσκόπιο» η συστέγαση με το Γυμνάσιο Καρουσάδων
βίντεο
Video games: Πώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών και ενισχύουν την επιθετικότητα
Ανησυχία από τους ειδικούς για την αυξημένη έκθεση στη βία – Τα ευρήματα ερευνών και ο ρόλος των γονέων
Video games: Πώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών και ενισχύουν την επιθετικότητα
Ακίνητα, σπίτια στην Αθήνα
Ενοίκια μόνο μέσω τράπεζας από το φθινόπωρο – Παράταση στην εφαρμογή του μέτρου
Από την 1η Οκτωβρίου η υποχρεωτική ηλεκτρονική πληρωμή – Στόχος η διαφάνεια και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής
Ενοίκια μόνο μέσω τράπεζας από το φθινόπωρο – Παράταση στην εφαρμογή του μέτρου