πολιτικη αγωγη χουντα
Τι διάβαζαν επί Χούντας οι μαθητές του Γυμνασίου στο σχολικό βιβλίο της Πολιτικής Αγωγής

Κατά τη διάρκεια της εφιαλτικής ανταρσίας ο γραμματεύς της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Αθηνών Μπαρτζώτας Φάνης εξέδωσε διαταγήν ανατινάξεως της Ακρόπολης. Παραλήπτης της διαταγής αυτής ήτο ο διοικητής τμήματος του Ε.Λ.Α.Σ., Ι. Λογοθέτης (πρώην εκπαιδευτικός), ο οποίος αδυντών να πιστεύση ότι η τερατώδης αυτή διαταγή προήρχετο από την ηγεσίαν του Κ.Κ.Ε. ανεφέρθη εις το Πολιτικόν Γραφείον του Κόμματος ζητών να εξετασθή μήπως ήτο πλαστή και προήρετο από κανένα πράκτορα ξένης δυνάμεως. Μετ’ ολίγον όμως έλαβεν επίσημον απάντησιν ότι η διαταγή του Φάνη ήτο της εγκρίσεως ολοκλήρου του Πολιτικού Γραφείου. Η Ακρόπολις εσώθη, διότι εν τω μεταξύ, μέχρι λήψεως της απαντήσεως, το τμήμα του Λογοθέτη είχεν αναγκασθή να υποχωρήση από την περιοχήν του Ιερού Βράχου”. 

                                            Θεοφύλακτος Παπακωνσταντίνου, Πολιτική Αγωγή, ΟΕΔΒ, σσ. 279 – 280

Αυτά διάβαζαν επί Χούντας οι μαθητές του Γυμνασίου στο σχολικό βιβλίο της Πολιτικής Αγωγής, στο σχετικό κεφάλαιο για τα Δεκεμβριανά, που είχε γράψει ο Θεοφύλακτος Παπακωνσταντίνου. Η «Δεκεμβριανή Ανταρσία» όπως αποκαλεί ο συγγραφέας τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1944 ήταν «κλασικού τύπου επανάσταση εις την πρωτεύουσαν» με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας από το Κ.Κ.Ε.
Τα γεγονότα όλης της προηγούμενης περιόδου, όπως οι δολοφονίες μελών του ΕΑΜ από ένοπλα μέλη δοσιλογικών οργανώσεων που ήταν υπό περιορισμό σε ξενοδοχεία της Ομόνοιας, η πρωτοφανής απόδραση 720 έγκλειστων δοσίλογων από τις φυλακές Συγγρού και τέλος το διάταγμα του Σκόμπη για αφοπλισμών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, αφήνοντας όμως ένοπλα την Αστυνομία Πόλεων, την Ορεινή Ταξιαρχία, τη Χωροφυλακή και την Εθνοφυλακή που ήταν υπό το δικό του έλεγχο περνούν εντελώς απαρατήρητα από τον συγγραφέα του σχολικού βιβλίου.
Όμως, θα σταθούμε στο περιστατικό που περιγράφει και το οποίο έχει εντυπωθεί στη συνείδηση πολλών μαθητών εκείνης της εποχής ενώ συχνά αναπαράγεται στο διαδίκτυο με την «αίγλη» της αναφοράς σε σχολικό βιβλίο.
Έγιναν έτσι τα πράγματα;
Όχι μόνο δεν έγιναν έτσι, αλλά έγιναν ακριβώς αντίθετα! Το παραπάνω απόσπασμα είναι προϊόν της φαντασίας του συγγραφέα προκειμένου να δυσφημήσει τον ΕΛΑΣ.
Όπως αναφέρει ο Τάσος Κωστόπουλος στο βιβλίο του Κόκκινος Δεκέμβρης. Το ζήτημα της επαναστατικής βίας (εκδ. Βιβλιόραμα, 2016) οι Βρετανοί είχαν μετατρέψει τον ιερό βράχο της Ακρόπολης σε παρατηρητήριο και πολυβολείο, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της μάχης του Μακρυγιάννη.
Ο χώρος της Ακρόπολης κατεχόταν αρχικά από τον ΕΛΑΣ, ο οποίος αποχώρησε από αυτόν ύστερα από συνεννόηση με τον Ερυθρό Σταυρό και συμφωνία με τους Βρετανούς για να μείνει το μνημείο ανοχύρωτο. Η συμφωνία, όμως, καταπατήθηκε από τους Βρετανούς οι οποίοι εγκατέστησαν πολυβολείο στην Ακρόπολη.    

                                                                                                Κώστας Θεριανός, καθηγητής κοινωνιολογίας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Σβήστε αμέσως αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pierrakakis
Αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης προαναγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας
Ενα από τα πρώτα ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ο Υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης είναι οι Πανελλαδικές...
Αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης προαναγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας
μαθητριες
Χιλιάδες μαθήτριες στην Ελλάδα δεν πάνε σχολείο γιατί δεν έχουν να αγοράσουν σερβιέτες
Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία με μία νέα έρευνα για τις μαθήτριες στην Ελλάδα, καθώς περισσότερα από 10.000 κορίτσια απουσιάζουν έως και μια εβδομάδα...
Χιλιάδες μαθήτριες στην Ελλάδα δεν πάνε σχολείο γιατί δεν έχουν να αγοράσουν σερβιέτες