Συμβούλιο της Επικρατείας - ΣΤΕ
Νόμιμο έκρινε το ΣτΕ σχέδιο διατάγματος με το οποίο αυξάνονται οι οργανικές θέσεις στα ανώτερα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.

Νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο αυξάνονται κατά 55 οι θέσεις στα ανώτερα κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας και παράλληλα μειώνεται ο χρόνος υπηρεσίας των προς προαγωγή βαθμοφόρων. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος αυξάνονται οι οργανικές θέσεις στο βαθμό του ταξίαρχου κατά 20 και από 65 που είναι σήμερα φτάνουν τις 85 και στο βαθμό αστυνομικού διευθυντή κατά 30 και από 230 που είναι σήμερα φτάνουν τις 260.

Παράλληλα, ο ελάχιστος χρόνος υπηρεσίας των Αστυνομικών Β΄ γενικών καθηκόντων και των Αστυνομικών Β΄ ειδικών καθηκόντων που πρέπει να έχουν προκειμένου να μπορούν να προαχθούν, μειώνεται από τα 8 έτη που είναι σήμερα, στα 7 έτη.

Επίσης, μειώνεται ο χρόνος πραγματικής συνολικής υπηρεσίας για την προαγωγή -ανεξαρτήτως υπάρξεως οργανικών θέσεων- των Αστυνομιών Α΄ από τα 23 έτη που προβλέπεται σήμερα στα 20 έτη συνολικής πραγματικής υπηρεσίας και των Αστυνομικών Β΄ από τα 15 έτη που είναι σήμερα μειώνεται κατά ένα έτος, δηλαδή σε 14 έτη συνολικής πραγματικής υπηρεσίας αξιωματικού.

Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 78/2023 γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος συνοδεύεται από έγγραφο του προϊσταμένου του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με το οποίο «οι συνεχείς αλλαγές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα επέφεραν αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός αστυνομικών να παραμένει στάσιμος βαθμολογικά, μισθολογικά και από άποψη ασκούμενων καθηκόντων για πολλά χρόνια υπηρεσίας στον ίδιο βαθμό, με αποτέλεσμα τη στασιμότητα και την αποστρατεία τους λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να εξαντλήσουν την ιεραρχία αν και προέρχονται από τη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας».

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, «επιχειρείται, η θέσπιση κινήτρων για εξέλιξη του προσωπικού μέσω της προαγωγής εκτός οργανικών θέσεων σε συγκεκριμένους βαθμούς με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών υπηρεσίας, καθώς και την αύξηση των οργανικών θέσεων σε συγκεκριμένους βαθμούς».

Οι διατάξεις του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος προκαλούν στον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση 1.187.250 ευρώ περίπου για το τρέχον έτος και 1.701.000 ευρώ περίπου για το 2024 και για κάθε ένα από τα επόμενα έτη.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στην περιοχή τοποθέτησής τους
Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στην περιοχή τοποθέτησής τους