Συμβούλιο της Επικρατείας - ΣΤΕ
Νόμιμο έκρινε το ΣτΕ σχέδιο διατάγματος με το οποίο αυξάνονται οι οργανικές θέσεις στα ανώτερα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.

Νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο αυξάνονται κατά 55 οι θέσεις στα ανώτερα κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας και παράλληλα μειώνεται ο χρόνος υπηρεσίας των προς προαγωγή βαθμοφόρων. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος αυξάνονται οι οργανικές θέσεις στο βαθμό του ταξίαρχου κατά 20 και από 65 που είναι σήμερα φτάνουν τις 85 και στο βαθμό αστυνομικού διευθυντή κατά 30 και από 230 που είναι σήμερα φτάνουν τις 260.

Παράλληλα, ο ελάχιστος χρόνος υπηρεσίας των Αστυνομικών Β΄ γενικών καθηκόντων και των Αστυνομικών Β΄ ειδικών καθηκόντων που πρέπει να έχουν προκειμένου να μπορούν να προαχθούν, μειώνεται από τα 8 έτη που είναι σήμερα, στα 7 έτη.

Επίσης, μειώνεται ο χρόνος πραγματικής συνολικής υπηρεσίας για την προαγωγή -ανεξαρτήτως υπάρξεως οργανικών θέσεων- των Αστυνομιών Α΄ από τα 23 έτη που προβλέπεται σήμερα στα 20 έτη συνολικής πραγματικής υπηρεσίας και των Αστυνομικών Β΄ από τα 15 έτη που είναι σήμερα μειώνεται κατά ένα έτος, δηλαδή σε 14 έτη συνολικής πραγματικής υπηρεσίας αξιωματικού.

Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 78/2023 γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος συνοδεύεται από έγγραφο του προϊσταμένου του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με το οποίο «οι συνεχείς αλλαγές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα επέφεραν αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός αστυνομικών να παραμένει στάσιμος βαθμολογικά, μισθολογικά και από άποψη ασκούμενων καθηκόντων για πολλά χρόνια υπηρεσίας στον ίδιο βαθμό, με αποτέλεσμα τη στασιμότητα και την αποστρατεία τους λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να εξαντλήσουν την ιεραρχία αν και προέρχονται από τη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας».

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, «επιχειρείται, η θέσπιση κινήτρων για εξέλιξη του προσωπικού μέσω της προαγωγής εκτός οργανικών θέσεων σε συγκεκριμένους βαθμούς με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών υπηρεσίας, καθώς και την αύξηση των οργανικών θέσεων σε συγκεκριμένους βαθμούς».

Οι διατάξεις του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος προκαλούν στον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση 1.187.250 ευρώ περίπου για το τρέχον έτος και 1.701.000 ευρώ περίπου για το 2024 και για κάθε ένα από τα επόμενα έτη.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το ΤΕΛΙΚΟ Μητρώο Ωφελουμένων - ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟ GOLEARN

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σοφία Ζαχαράκη: Η υπουργός Παιδείας εγκαινίασε το νέο Κέντρο Καινοτομίας Κεντρικής Μακεδονίας
Σοφία Ζαχαράκη: Η υπουργός Παιδείας εγκαινίασε το νέο Κέντρο Καινοτομίας Κεντρικής Μακεδονίας
Πέλλα: Η «καρδιά» της εκπαίδευσης του μέλλοντος χτυπά στο νέο Κέντρο Καινοτομίας – Εγκαίνια από τη Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη: Η υπουργός Παιδείας εγκαινίασε το νέο Κέντρο Καινοτομίας Κεντρικής Μακεδονίας
foititikes_ekloges-aei
Φοιτητικές εκλογές 2026: Σε κάλπες τα Πανεπιστήμια στις 13 Μαΐου
Όσα πρέπει να ξέρετε για τις φοιτητικές εκλογές των ΑΕΙ – Πώς ψηφίζεις για πρώτη φορά, τι ισχύει με παρατάξεις, κάλπες και αποτελέσματα
Φοιτητικές εκλογές 2026: Σε κάλπες τα Πανεπιστήμια στις 13 Μαΐου
Ο Διευθυντής του FBI, Κας Πατέλ
Ιρανοί χάκερς «χτύπησαν» το προσωπικό email του Διευθυντή του FBI – Διέρρευσαν έγγραφα και φωτογραφίες
Η ομάδα «Handala» παραβίασε το e-mail του διευθυντή του FBI, Κας Πατέλ – Επιβεβαιώνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
Ιρανοί χάκερς «χτύπησαν» το προσωπικό email του Διευθυντή του FBI – Διέρρευσαν έγγραφα και φωτογραφίες