Thumbnail
Ημουν ανέκαθεν σκυλάς. Καταλαβαινόμαστε τόσο πολύ οι μακρινοί συγγενείς μου του είδους Canis Lupus κι εγώ, που δεν μου πέρασε καν από το μυαλό ότι ένα τυχαίο σκυλί θα με έβλεπε ποτέ ως θήραμα ή εχθρό. Και όμως, μου συνέβη όταν, πριν από δύο δεκαετίες, ποδηλατούσα στη Βάλια Κάλντα.

Βλέπετε, τα σκυλιά των τσομπάνηδων ανήκουν σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη, η μικρότερη, έχει κάποια (με έμφαση στο κάποια) εξοικείωση με τους άγνωστους περαστικούς. Η δεύτερη, αυτή που ζει μακριά από τους οικισμούς, που φυλάει κοπάδια και που ο μόνος άνθρωπος που γνωρίζει είναι αυτός που την ταΐζει, βλέπει οτιδήποτε άλλο παραβιάσει τον ζωτικό της χώρο ως εισβολέα. Ως παρείσακτο που πρέπει να εξοντωθεί.

Και αυτό δεν είναι αστείο. Κάποτε, όταν νοσηλευόμουν στο νοσοκομείο μετά από ένα άσχετο ατύχημα, γνώρισα έναν τύπο -πρώην ΟΥΚά- ο οποίος είχε μια πολύ άσχημη συνάντηση με ένα κοπάδι σκυλιά βολτάροντας σε ένα από τα χαμηλά βουνά της Αττικής. Μου περιέγραψε τη φρικτή εμπειρία του λέγοντας ότι όλα τα σκυλιά, από ένστικτο, στόχευαν κατευθείαν στην καρωτίδα του. Και ο μόνος λόγος που κατάφερε να σωθεί ήταν το ότι είχε μαζί του έναν αναπτήρα Zippo, που κατάφερε να κρατήσει αναμμένο δίπλα στον λαιμό του. Έχω ακούσει πολλές τερατώδεις εξιστορήσεις στην καριέρα μου (πάει παρέα με το επάγγελμα), αλλά γι’ αυτόν τον άνθρωπο είμαι σχεδόν βέβαιος ότι έλεγε την αλήθεια.

Φυσικά, οι πιθανότητες να πέσει κανείς θύμα αγριεμένων σκυλιών στην ύπαιθρο είναι μικρές. Κυρίως επειδή συνήθως περνάμε μέσα από τις περιοχές τους με το αυτοκίνητο (που προσφέρει απόλυτη ασφάλεια, ειδικά αν δεν πανικοβληθούμε και οδηγήσουμε δίπλα τους με μικρή ταχύτητα) ή με τη μοτοσικλέτα (που επίσης παρέχει ασφάλεια λόγω ταχύτητας διαφυγής, αν και εδώ χρειαζόμαστε περισσότερη ψυχραιμία). Αν όμως είμαστε ποδηλάτες, κάνουμε τουρισμό σε ορεινές περιοχές και σπρώχνουμε ένα όχημα με μπαγκάζια, μέσα στο κατακαλόκαιρο, με μοναδική προωθητική μηχανή τα πόδια μας, τα πράγματα αλλάζουν.

Πριν από χρόνια είχα γράψει ότι μια καλή λύση απώθησης είναι μια κόρνα πεπιεσμένου αέρα με δυνατότητα πολλών ντεσιμπέλ. Την έχω δοκιμάσει ο ίδιος αυτή τη λύση και δουλεύει πολύ καλά. Μόνο μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να επιτρέψετε στο σκυλί να πλησιάσει αρκετά για να τρομάξει αρκετά από το σοκ του αιφνίδιου, δυνατού ήχου, και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο.

Πηγή: Καθημερινή

Γι’ αυτό και, αντί για περισσότερα λόγια, θα σας παραπέμψω σε ένα εξαιρετικό βίντεο που είδα πρόσφατα στο YouTube. Σε αυτό, δύο πεπειραμένοι ποδηλάτες-τουρίστες μάς αναλύουν όλες τις πρόσφορες τεχνικές. Ποιες λειτουργούν, ποιες όχι και ποια πρέπει να επιλέξετε κατά περίπτωση χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε σε βία κατά του ζώου. Είναι τόσο πλήρες, που σας το συνέτμησα κιόλας για να μη γράφετε μακρινάρια στον φυλλομετρητή σας (λατρεύω αυτή τη λέξη): bit.ly/3nLk5yP

Καλές και ασφαλείς διαδρομές λοιπόν!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 10/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 10/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αμερικανικά πανεπιστήμια
«Ανομία» στο Κολούμπια και «παραβατικότητα»  στο Γέιλ…!
Και στο Κολούμπια, και στο Γέιλ, και στην Οξφόρδη,  και στο Κέμπριτζ, και στην Γάνδη και στο Άμστερνταμ και σε όλα τα "διάσημα " και πανάκριβα...
«Ανομία» στο Κολούμπια και «παραβατικότητα»  στο Γέιλ…!
polakis_44.jpg
Πολάκης εναντίον όλων για το εμβόλιο της AstraZeneca: «Οι Τσιόδρες, οι Βασιλακόπουλοι και λοιπά ζαρζαβατικά του κήπου των ειδικών»
Πολάκης: "Αν σας πω ΑΛΗΤΗΡΙΟΥΣ, αν σας πω ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ που τα πιάσατε από τις εταιρείες εμβολίων ,αν σας πω ΑΣΧΕΤΟΥΣ και ΗΛΙΘΙΟΥΣ ,δεν νομίζετε πως...
Πολάκης εναντίον όλων για το εμβόλιο της AstraZeneca: «Οι Τσιόδρες, οι Βασιλακόπουλοι και λοιπά ζαρζαβατικά του κήπου των ειδικών»