Alterthess-Slapp
Δεκτή εν μέρει η αγωγή της «Ελληνικός Χρυσός» κατά του Alterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη

Δεκτή έγινε εν μέρει η αγωγή της «Ελληνικός Χρυσός» κατά του Alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένη -αγωγή η οποία θεωρείται SLAPP και παράδειγμα απόπειρας φίμωσης της δημοσιογραφίας- και παρότι είχε ξεσηκώσει σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας, με διεθνείς οργανώσεις Τύπου αλλά και τη Διεθνή Αμνηστία να στέκονται μεταξύ άλλων, στο πλευρό της δημοσιογράφου και της ελευθερίας του Τύπου.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το alterthess.gr, το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή του Ευστάθιου Λιάλιου, υψηλόβαθμου στελέχους της «Ελληνικός Χρυσός» κατά του Alterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη, επιδικάζοντας σε βάρος τους 3.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

«Πριν κάποιες μέρες μάθαμε την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την αγωγή του Ευστάθιου Λιάλιου, υψηλόβαθμου στελέχους της Ελληνικός Χρυσός κατά της Σταυρούλας Πουλημένη, μέλους της ΕΣΗΕΜΘ και του Alterthess. Η αγωγή εκδικάστηκε στις 19 Μαΐου του 2022 και με αυτή ζητούνταν 100.000€ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης για δημοσίευμα του ειδησεογραφικού μας site στις 27 Οκτωβρίου του 2020, με την κατηγορία της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων που σχετίζονται με ποινική καταδίκη. Υπενθυμίζεται ότι το δημοσίευμα με τίτλο “Δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός καταδικάστηκαν για ρύπανση του νερού στην Β. Χαλκιδική” αφορούσε την καταδίκη του ενάγοντα και ενός άλλου υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” σχετικά με τη ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ΒΑ Χαλκιδικής μέσα από μια σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Οι παραβάσεις αυτές βεβαιώθηκαν από την Επιθεώρηση Μεταλλείων, από πολυσέλιδα πορίσματα και μαρτυρίες υπαλλήλων» αναφέρει το Alterthess.

Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή του Ευστάθιου Λιάλιου. Έκρινε ότι η επεξεργασία δεν υπαγορευόταν από ανάγκη πληροφόρησης του κοινού η οποία, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την απόφαση, μπορούσε να επιτευχθεί με την απλή καταγραφή του γεγονότος, χωρίς την ταυτόχρονη δημοσίευση των στοιχείων της ταυτότητας και της επαγγελματικής του ιδιότητας. Το δικαστήριο επιδίκασε στον ενάγοντα 3.000 ευρώ για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υποτίθεται ότι υπέστη.

Το σχόλιο του Alterthess:

Κατά τη γνώμη μας πρόκειται για μια λανθασμένη απόφαση που θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης καθώς παραγνωρίζει ότι η δίκη, την απόφαση της οποίας δημοσιεύσαμε, αφορούσε ένα ζήτημα δημοσίου συμφέροντος, κριτήριο το οποίο θέτει τόσο η νομοθεσία, όσο και η νομολογία των εθνικών και υπερεθνικών (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) δικαστηρίων. Παράλληλα αγνοεί το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημοσιογραφία που να αναφέρεται σε δημόσια πρόσωπα, όπως ο ενάγων, με αρχικά ονομάτων και υπονοούμενα. Επίσης, επρόκειτο για μια απόφαση που εκφωνήθηκε δημόσια ενώπιον ακροατηρίου, σε μια δίκη για την οποία υπήρχε ενδιαφέρον όχι μόνο από την τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής αλλά από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Όπως είναι γνωστό, η εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική και συνολικά η δραστηριότητα της εταιρείας έχει φέρει ήδη βαθύ πλήγμα στο περιβάλλον και συνολικά στην κοινωνική ζωή των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής. Επιπλέον, πολλές βεβαιώσεις παραβάσεων έχουν επικυρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ η πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας για έναρξη των εξορύξεων ξεσηκώνει πλήθος αντιδράσεων.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι επρόκειτο για μια αγωγή SLAPP με στόχο τον εκφοβισμό μας και το σταμάτημα κάθε ενασχόλησης με τις επιπτώσεις της δραστηριότητας μιας πολυεθνικής, η οποία πρέπει να υπόκειται σε δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο. Αν δεν υπάρχει πληροφόρηση για τα πεπραγμένα της πώς θα επιτευχθεί αυτός ο σκοπός; Πώς θα γνωρίζει κάθε πολίτης τι έχει συμβεί στο περιβάλλον στο οποίο ζει; Πώς θα γνωρίζει τους κινδύνους που απειλούν την υγεία του;

Μια τέτοια απόφαση, όμως, αποτελεί και συνολικά πλήγμα για την ερευνητική δημοσιογραφία. Επιπλέον εγκυμονεί τον κίνδυνο να προκαλέσει βιομηχανία παρόμοιων διώξεων κατά δημοσιογράφων και πολιτών. Τον κίνδυνο αυτό έχουν επισημάνει με αφορμή την υπόθεση μας με ανακοινώσεις τους δημοσιογραφικές ενώσεις και οργανισμοί, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτικά κόμματα και ευρωβουλευτές.

(Δείτε όλες τις ανακοινώσεις στήριξης εδώ)

Για τους λόγους αυτούς δηλώνουμε ότι θα καταθέσουμε έφεση επιδιώκοντας τη δικαίωσή μας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ιδιωτικα
Φοιτητές/τριες: «Στις 8 Μαρτίου είναι η ώρα να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας»
«Θα βουλιάξουμε την Αθήνα με την πανελλαδική κινητοποίηση των Συλλόγων και θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τη δημόσια – δωρεάν εκπαίδευση»
Φοιτητές/τριες: «Στις 8 Μαρτίου είναι η ώρα να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας»