ντουζ
Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα και τον οργανισμό μας

Η προσωπική υγιεινή, είναι μία από τις βασικές ανάγκες που χρειάζεται το σώμα και ο οργανισμός μας.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα ανατρίχιαζαν στη σκέψη ότι δεν κάνουν μπάνιο καθημερινά ωστόσο, πραγματικά δεν είναι απαραίτητο. Επιπλέον, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν πιστεύουν ότι χρειάζεται να κάνουν μπάνιο κάθε μέρα της εβδομάδας.

Καταρχάς, δεν έχουν όλοι ένα σχεδόν εμμονικό «θέμα» με την καθαριότητα. Για να λέμε την αλήθεια, πριν από 100 χρόνια, οι πρόγονοί μας σίγουρα δεν έκαναν μπάνιο όλη την ώρα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η διαφημιστική βιομηχανία είχε τεράστια επιρροή στα σημερινά μας πρότυπα καθαριότητας. Και μάντεψε λοιπόν ποιος ήταν πρώτος πίσω από την προσπάθεια πώλησης προϊόντων όπως το σαπούνι και το σαμπουάν; Ναι, η διαφημιστική βιομηχανία.

Η διαφήμιση εισήγαγε την εποχή του μπάνιου για να διασφαλίσεις ότι δεν θα μυρίζουμε. «Η ιδέα ότι πρέπει να κάνουμε ντους καθημερινά για να διατηρήσουμε την προσωπική μας υγιεινή είναι περισσότερο ένας κοινωνικός κανόνας και μια συνήθεια», αποκάλυψε στο Bustle η Dr. Elizabeth Bahar Houshmand, δερματολόγος. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το μπάνιο κάθε δύο με τρεις ημέρες είναι απολύτως εντάξει για τον μέσο άνθρωπο.

Τι θα συμβεί όμως εάν σταματήσεις να κάνεις μπάνιο;

Θα εμφανιστούν καφέ κηλίδες

Ένα από τα βασικά οφέλη του συχνού ντους, εκτός από τους προφανείς λόγους, είναι ότι στην πραγματικότητα ξεφορτώνεσαι το νεκρό δέρμα. Σε γενικές γραμμές, το δέρμα που είναι ήδη νεκρό ανεβαίνει στην κορυφή του δέρματός σας και στη συνέχεια ξεπλένεται κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Σταμάτησε όμως να κάνεις ντους και το νεκρό δέρμα συγκεντρώνεται απρόσκοπτα μαζί με τα έλαια του δέρματός.

Αυτό δημιουργεί πλάκες από τραχύ δέρμα. Σαν να μην είναι αυτό αρκετά κακό, αυτές οι κρουστές κηλίδες συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε σβώλους και να γίνονται καφέ μετά την έκθεσή τους στη ρύπανση και τη βρωμιά και ναι, δεν είναι όμορφο.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει ακόμη και ένα όνομα για αυτή την κατάσταση. Σύμφωνα με μια μελέτη, αυτή είναι γνωστή ως δερματίτιδα neglecta. Εμφανίζεται συχνότερα από το μη εγκάρδιο-αρκετό πλύσιμο. Με άλλα λόγια, πρέπει να σαπουνίζεις το σώμα σου με μια πετσέτα πλυσίματος.

Χωρίς τριβή στο δέρμα ενώ κάνεις ντους, υπάρχει συσσώρευση ιδρώτα και σμήγματος που έχει ως αποτέλεσμα τις σκούρες πλάκες του δέρματος. Επιπλέον, η παρουσία βρωμιάς στο σώμα και το πρόσωπό δεν θα καθαριστεί, πράγμα που σημαίνει ότι κηλίδες βρωμιάς ή μακιγιάζ μπορεί να εμφανιστούν στα ρούχα. Είναι δύσκολο να κρύψεις ότι δεν κάνεις ντους.

Θα μυρίζεις πολύ άσχημα

Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά τελικά θα μυρίζεις άσχημα αν δεν κάνεις ντους. Αλλά γιατί; Αποδεικνύεται ότι στην πραγματικότητα δεν είναι ο ιδρώτας μας που μας κάνει να μυρίζουμε, αλλά τα βακτήρια του δέρματός μας που συναντιούνται με τον ιδρώτα μας. Είτε μας αρέσει είτε όχι, όλοι έχουμε βακτήρια στο δέρμα μας. Είναι απολύτως φυσιολογικό.

Αλλά όταν ιδρώνουμε, το νερό, το λίπος και το αλάτι έρχονται σε επαφή με αυτά τα φυσικά βακτήρια και δημιουργούν μια οσμή. Ωστόσο, είναι αρκετά αστείο, αυτή η οσμή δεν είναι απαραίτητα κακή. Ο παράγοντας της οσμής προέρχεται από τις ορμόνες, τη διατροφή και τα φάρμακά σας.

Επιπλέον, αποδεικνύεται ότι οι άνδρες έχουν περισσότερα προβλήματα με την πιθανή δυσοσμία, καθώς έχουν περισσότερες τρίχες και περισσότερους αποκρινούς αδένες. Ευτυχώς, αυτή η δύσοσμη δοκιμασία για τους άνδρες δεν ξεκινάει πριν από την εφηβεία. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την παρατεταμένη μυρωδιά του σώματος μετά από μια γερή προπόνηση και αν δεν κάνεις ντους, όλοι γύρω σου σίγουρα θα το καταλάβουν.

Το δέρμα σου θα γίνει ξηρό

Το ξεφλουδισμένο, ξηρό δέρμα είναι επίσης αποτέλεσμα του να μην κάνετε τακτικά ντους. Σε γενικές γραμμές, αν το δέρμα σας δεν έχει αρκετή υγρασία, γίνεται ξηρό. Κάποιο ξηρό δέρμα αποκτά φαγούρα, ενώ το εξαιρετικά ξηρό δέρμα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αιμορραγία από επώδυνες ρωγμές στο δέρμα.

Έχεις παρατηρήσει ποτέ πώς η πλευρά του δακτύλου σου δίπλα στο νύχι «σκάζει» από τον χειμωνιάτικο καιρό; Αυτό είναι ένα παράδειγμα σοβαρά ξηρού δέρματος. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται ξηροδερμία. Ωστόσο – και αυτό είναι σημαντικό – αν είσαι κάποια που της αρέσει να στέκεται στο ντους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, το μούλιασμά αυτό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ο ένοχος για την ξηροδερμία.

Η Dr. Elizabeth Bahar Houshmand, δερματολόγος, δήλωσε στο Bustle: «Η τακτική λήψη υπερβολικά μεγάλων διαστημάτων ντους ή μπάνιου μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια από τον φραγμό του δέρματός σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμό».

Παραδόξως, αν σταματήσεις να κάνεις μπάνιο για λίγο καιρό με σαπούνια και αφρόλουτρα σώματος, το δέρμα σου θα αρχίσει στην πραγματικότητα να ενυδατώνεται μόνο του. Έτσι, αν αποφασίσεις να αποφύγεις το ντους, να θυμάσαι ότι ενώ μπορεί να μην ξεπλένεις τη βρωμιά της ημέρας, θα βοηθήσεις όμως το δέρμα σου να δημιουργήσει τη δική του διαδικασία ενυδάτωσης.

Θα πάθεις πόδι του αθλητή

Αυτό είναι ένα κακό. Τα πόδια με φαγούρα και δέρμα που ξεφλουδίζει ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας σίγουρα δεν είναι για τους λιπόψυχους και αυτή η κατάσταση όχι μόνο πονάει, αλλά και πραγματικά φαγουρίζει. Και φυσικά, είναι τρομερά άβολο να έχεις άσχημα, φαγούρα στα πόδια.

Για να μην αναφέρουμε πόσο εύκολα μπορεί να εξαπλωθεί στο πόδι ενός άλλου ατόμου. Με το να περπατάς απλώς ξυπόλητη στο χαλί με το πόδι του αθλητή, μπορείς να μολύνεις το επόμενο άτομο που θα περπατήσει στο ίδιο σημείο ξυπόλητο.

Θα αναπτύξεις ακμή

Είναι λογικό ότι τα μαύρα στίγματα και η ακμή θα εμφανιστούν αν σταματήσεις να κάνεις τακτικά μπάνιο. Όπως έχουμε διαπιστώσει, η κακή προσωπική υγιεινή προκαλεί πλήθος προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ακμής στο σώμα. Και αν δεν αλλάζεις αρκετά τα ρούχα σου, δημιουργείς ένα ακόμη πιθανό περιβάλλον για την ανάπτυξη αηδιαστικών βακτηρίων στο δέρμα.

Η εφίδρωση και η υγρασία μπορούν να επιδεινώσουν τα σπυράκια δίνοντας στα βακτήρια στο δέρμα ένα καλύτερο περιβάλλον για να αναπτυχθούν. Τα περιοριστικά, στενά ρούχα, όπως τα αθλητικά ρούχα, μπορούν επίσης να συμβάλλουν, καθώς οι πηγές τριβής μπορούν επίσης να επιδεινώσουν την ακμή, γι’ αυτό και συχνά βλέπουμε ακμή στις γυναίκες που εμφανίζεται κατά μήκος της γραμμής ενός αθλητικού σουτιέν.

Οι μύκητες μπορεί να αναπτυχθούν σε ανεπιθύμητες περιοχές

Έχουμε ήδη συζητήσει για τον αηδιαστικό μύκητα που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας αν δεν κάνεις ντους, αλλά αυτή είναι μόνο μία περιοχή που μπορεί να εμφανιστεί ο μύκητας. Αν αποφασίσεις να αποφύγεις το μπάνιο, μπορεί να διαπιστώσεις ότι έχεις μύκητες που εμφανίζονται σε όλες τις πιο, προσωπικές περιοχές του σώματός .

Εκτός από την οσμή του σώματος, θα υπήρχε υπερανάπτυξη ζύμης και πιθανότατα βακτήρια και μύκητες στη βουβωνική χώρα, τις μασχάλες, τους γλουτούς, τα πόδια. Ναι, είναι αηδιαστικό. Παρ’ όλα αυτά, συμβαίνει. Επίσης, κάποιος που πάσχει από μύκητα του ποδιού μπορεί εύκολα να μεταφέρει τον μύκητα του ποδιού στην περιοχή της βουβωνικής χώρας αλλάζοντας ρούχα – τα ρούχα ακουμπούν τον μύκητα στο πόδι και στη συνέχεια τραβιέται μέχρι την περιοχή της βουβωνικής χώρας, όπου γίνεται πρόβλημα.

Το δέρμα σου θα γίνει φολιδωτό

Η Elizabeth Tanzi, ιδρύτρια και διευθύντρια του Capital Laser & Skin Care και αναπληρώτρια κλινική καθηγήτρια, τμήμα δερματολογίας στο George Washington University Medical Center, μοιράστηκε με το Allure ότι το δέρμα πιθανότατα θα πάρει φολίδες. «Γενικά, όταν το δέρμα δεν καθαρίζεται ή δεν απολεπίζεται, μπορεί να έχει φαγούρα από την έλλειψη απολέπισης και να σχηματιστεί ένα ροζ λιπαρό φολιδωτό εξάνθημα σε ορισμένα σημεία του προσώπου, του τριχωτού της κεφαλής και του στήθους».

Τίποτα από αυτά δεν είναι ελκυστικό και μπορεί να προληφθεί. Γι’ αυτό, ας φροντίσουμε να κάνουμε σαπουνάδα και να καθαρίσουμε πολύ καλά. Θα ρίχναμε ακόμη και απολέπιση στο μείγμα για να είμαστε σίγουροι. Φυσικά, η απολέπιση απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που έχουν ήδη εγκατασταθεί στο δέρμα σας. Η απολέπιση κρατά επίσης μακριά την ακμή, επιτρέπει σε άλλα προϊόντα να εισχωρήσουν πραγματικά στο δέρμα σας, ξεβουλώνει τους πόρους και ενθαρρύνει ακόμη και την κυκλοφορία.

Το τριχωτό της κεφαλής σου θα αποκτήσει φαγούρα

Αυτό είναι ένας εφιάλτης! Όποιος έχει παρατείνει ποτέ την ημέρα πλυσίματος των μαλλιών του πέρα από τον κανόνα, έχει βιώσει φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής. Είναι το ατυχές αποτέλεσμα του να μην λούζεις τα μαλλιά σου αρκετά σύντομα. Και ενώ λατρεύουμε το ξηρό σαμπουάν για το αποτέλεσμα που κρύβει τα λιπαρά μαλλιά, σίγουρα δεν θα κρατήσει αυτή την εκνευριστική φαγούρα μακριά. Από εδώ προέρχεται η πιτυρίδα, και πάντα θα προέρχεται.

Το τακτικό πλύσιμο των μαλλιών σας προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών. Αυτό συμβαίνει επειδή το λούσιμο των μαλλιών περιλαμβάνει απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής, το οποίο διεγείρει τις ρίζες των μαλλιών και αυξάνει τη ροή του αίματος στα μαλλιά.

Θα έχεις νεκρά κύτταρα του δέρματος σε όλο σου το σώμα

Ήξερες ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να έχουμε νεκρά κύτταρα του δέρματος σε όλο μας το σώμα; Πράγματι, είναι μέρος της ανθρώπινης κατάστασης. Εξίσου παράξενο; Είναι επίσης φυσιολογικό να έχουμε εκατομμύρια βακτήρια που εγκαθίστανται στο σώμα μας.

Ωστόσο, να είσαι σίγουρη ότι στην πραγματικότητα αποβάλλουμε εκατομμύρια από αυτά τα νεκρά κύτταρα κάθε μέρα. Αν όμως σταματήσεις να κάνεις τακτικά ντους, η φυσιολογική διαδικασία αποβολής αυτών των νεκρών κυττάρων του δέρματος θα παρεμποδιστεί, δημιουργώντας ενδεχομένως πολλές από τις δερματικές παθήσεις που συζητήσαμε και θέλουμε να αποφύγουμε.

Όλοι έχουμε καλά βακτήρια που ζουν στο δέρμα μας. Αλλά αν δεν βοηθάμε τα καλά βακτήρια με πλύσιμο και απολέπιση, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος συσσωρεύονται, δημιουργώντας ένα μέσο για την υπερανάπτυξη βακτηρίων ή μυκήτων, τη μόλυνση και την αδυναμία καταπολέμησης των κακών βακτηρίων και μυκήτων που συναντάμε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpa
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού
Ο Παναγιώτης Κοντός υπήρξε πτυχιούχος και διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α. αλλά και επί σαράντα χρόνια ακαδημαϊκός δάσκαλος που το υπηρέτησε πιστά προσφέροντας...
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού