seismos_rixter
Είναι δυνατοί οι προσεισμικοί έλεγχοι «διά τηλεφώνου» στα σχολεία;

Έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι σεισμοί σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στη γειτονική Τουρκία, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να προχωρά στον προγραμματισμό προσεισμικών ελέγχων.

Υπενθυμίζεται ότι προτεραιότητα πρόκειται να δοθεί στα δημόσια κτίρια, ιδιαίτερα στα σχολεία και στα νοσοκομεία και ο πρωτοβάθμιος έλεγχος θα είναι υποχρεωτικός και στη συνέχεια, εφόσον απαιτηθεί, θα γίνεται και δευτεροβάθμιος έλεγχος.

Προσεισμικοί έλεγχοι... εξ αποστάσεως

Σκοπός των προσεισμικών ελέγχων, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζεται να ολοκληρωθούν σε ορίζοντα 6 έως 8 μηνών, θα είναι η καταγραφή και εκτίμηση της σεισμικής διακινδύνευσης τους προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο ώστε να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, εφόσον απαιτούνται.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» και τον Προκόπη Γιόγιακα, ο ακαδημαϊκός, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και ομότιμος καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) Παναγιώτης Καρύδης, τόνισε την αναγκαιότητα οι έλεγχοι «να γίνουν σωστά, όχι μόνο… εξ αποστάσεως, και, το κυριότερο, να ολοκληρωθούν».

Εύλογα κανείς αναρωτιέται εδώ, τι σημαίνει προσεισμικός έλεγχος εξ αποστάσεως, αλλά και τι αποτελεσματικότητα μπορεί να έχει.

Τι ισχύει με τους ελέγχους

Στο ερώτημα κατά πόσο ένας έλεγχος μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως, για παράδειγμα σε ένα σχολείο, ο κ. Καρύδης ανέφερε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πως «μπορεί, και έχει γίνει. Οι ελεγκτές συμπληρώνουν (ή συμπλήρωσαν) απλώς ένα έντυπο χωρίς να πάνε για ενδελεχή επί τόπου έλεγχο». 

Μετά την αναφορά του στην μεγάλη σημασία του ελέγχου των οροφοκονιαμάτων των σχολείων, υποστήριξε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τα κτίρια, τα οποία μπορούν να απαντηθούν χωρίς να πάει ο ελεγκτής στο εκάστοτε κτίσμα.

Στη συνέχεια ο κ. Καρύδης τόνισε ότι, «υπάρχουν και ορισμένες ερωτήσεις οι απαντήσεις των οποίων απαιτούν τον επί τόπου έλεγχο. Ο ελεγκτής πρέπει να διαπιστώσει ο ίδιος αν, για παράδειγμα, υπάρχουν ρωγμές μετά από έναν σεισμό σε ένα σχολείο, αν υπάρχει διάβρωση σκελετού, αν υπάρχουν κάγκελα στα παράθυρα τα οποία ενδεχομένως να εμποδίζουν την έξοδο των μαθητών στην περίπτωση κατάρρευσης, αν υπάρχουν σπασμένα σκαλοπάτια, εάν είναι χαλασμένες οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, αν δεν υπάρχει σήμανση που να δείχνει την έξοδο στο σκοτάδι (στην περίπτωση που υπάρχει διακοπή ρεύματος)».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα