Εκπαιδευτικοί: Η προσχολική εκπαίδευση στο έλεος όλων των κρίσεων
Εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη κινδυνεύουν να υποστούν ακραίο οξύ υποσιτισμό ελλείψει κεφαλαίων

Εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν να υποστούν οξύ υποσιτισμό στην Υεμένη αν δεν διατεθούν επειγόντως κεφάλαια για να προσφερθεί βοήθεια στην εμπόλεμη χώρα, όπου ένα παιδί πεθαίνει κάθε δέκα λεπτά, προειδοποιεί σήμερα η UNICEF.

Ανάμεσα στα 11 εκατομμύρια παιδιά που έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη, και τα 2,2 εκατ. που υφίστανται υποσιτισμό, «πάνω από 540.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών υποφέρουν από ακραίο οξύ υποσιτισμό, δυνητικά θανατηφόρο», τονίζει σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιεί το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία.

Και «ένα παιδί πεθαίνει κατά μέσον όρο κάθε δέκα λεπτά από αίτια που μπορούσαν να είχαν προληφθεί».

Η UNICEF λέει πως χρειάζεται «επειγόντως 484 εκατομμύρια δολάρια» το 2023 για να συνεχίσει τη δράση της στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος από το 2014.

«Αν δεν αναληφθεί επείγουσα δράση εκατομμύρια παιδιά θα βρεθούν αντιμέτωπα με υψηλότερο κίνδυνο υποσιτισμού», προειδοποιεί.

«Αν δεν λάβει τα κεφάλαια αυτά, η UNICEF ενδέχεται να αναγκαστεί να μειώσει τη ζωτικής σημασίας βοήθειά της σε ευάλωτα παιδιά», επιμένει.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, δωρήτριες χώρες υποσχέθηκαν να διαθέσουν 1,2 δισεκ. δολάρια για τον πληθυσμό της Υεμένης, προς μεγάλη απογοήτευση των οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας, που έκαναν έκκληση να συγκεντρωθούν πάνω από 4 δισεκατομμύρια.

Κατά τα Ηνωμένα Έθνη, πάνω από 21,7 εκατομμύρια άνθρωποι —ή με άλλα λόγια τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Υεμένης— θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια φέτος.

Ο πόλεμος στην Υεμένη ξέσπασε το 2014. Τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς, οι σιίτες αντάρτες Χούθι, προσκείμενοι στο Ιράν, μπήκαν στην πρωτεύουσα Σανάα. Η ταχεία προέλασή τους οδήγησε στην επέμβαση τον Μάρτιο του 2015 της γειτονικής Σαουδικής Αραβίας, που τέθηκε επικεφαλής στρατιωτικής συμμαχίας η οποία υποστήριξε τα στρατεύματα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, άμεσα ή έμμεσα, και ξερίζωσε εκατομμύρια άλλους.

Πάνω από 11.000 παιδιά σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν από το 2015 ως το 2022, σύμφωνα με τη UNICEF.

Ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις, που αντιμετωπίζουν έλλειψη χρηματοδοτήσεων, προειδοποιούν ολοένα πιο έντονα εναντίον του κινδύνου λιμού μεγάλης κλίμακας στην Υεμένη.

Η ανακωχή που διαπραγματεύθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη και τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2022 αποκλιμάκωσε τις εχθροπραξίες. Αν και η ισχύς της εξέπνευσε τον Οκτώβριο, καθώς τα μέρη δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την ανανέωσή της, οι μάχες δεν έχουν γενικευτεί μέχρι τώρα, παραμένουν σποραδικές.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Τις επόμενες εβδομάδες η ανακοίνωση - Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός

Αλλαγές κορυφής στην εκπαίδευση της Αττικής: Χηρεύουν 3 θέσεις "κλειδιά"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Bread and roses (Για την Πρωτομαγιά 2026)
Bread and roses (Για την Πρωτομαγιά 2026)
Το κεντρικό σύνθημα της απεργίας στα κλωστήρια του Lawrence, στην Μασσαχουσέτη, το 1912, στην εποχή της επισφαλούς εργασίας, παραμένει πιο επίκαιρο...
Bread and roses (Για την Πρωτομαγιά 2026)
Πρωτομαγιά 2026
Πρωτομαγιά: Πώς θα πληρωθούν όσοι δουλέψουν – Τι ισχύει με σούπερ μάρκετ, τράπεζες
Για ποιους είναι αργία η Πρωτομαγιά 2026, ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά
Πρωτομαγιά: Πώς θα πληρωθούν όσοι δουλέψουν – Τι ισχύει με σούπερ μάρκετ, τράπεζες
ντανταδες
Νταντάδες της Γειτονιάς: Ανοίγει στις 13:00 η πλατφόρμα για όλη τη χώρα
Eπιμελητές και επιμελήτριες από όλη τη χώρα μπορούν από σήμερα να εγγράφονται στο Μητρώο του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονίας»
Νταντάδες της Γειτονιάς: Ανοίγει στις 13:00 η πλατφόρμα για όλη τη χώρα