μακρονησος
Χώροι βασανιστηρίων, εξορίας, ναυάγια, νεκροταφεία είναι στη λίστα με τα σημεία σκοτεινού τουρισμού της Ελλάδας

Ο σκοτεινός τουρισμός (Dark Tourism), είναι μία εναλλακτική μορφή τουρισμού, όπου οι άνθρωποι συνδέονται με το θάνατο και με μακάβρια γεγονότα.

Περιλαμβάνει περιηγήσεις και επισκέψεις σε δραματικά φορτισμένους τόπους κυρίως από ιστορικά γεγονότα, αλλά και από μυθοπλασία.

Η Ελλάδα διαθέτει αρκετές περιοχές που έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν με αυτού του είδους τον τουρισμό.

Τα περισσότερα από τα σημεία, οι χώροι και τα κτίρια που σχετίζονται με τις πιο μακάβριες ή «κακές» ιστορικές αναφορές της μνήμης της χώρας ερειπώνονται, αγνοούνται ή παραμένουν παράδοξοι προορισμοί για τους πιο «περίεργους».

Όσο πιο μακριά από τη συλλογική μνήμη είναι η ανάμνηση ενός γεγονότος που σχετίζεται με έναν χώρο, τόσο λιγότερη επιρροή έχει, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι επισκέπτες του και να ξεχνιέται.

Τα σημεία που παρουσιάζουν το περισσότερο τουριστικό ενδιαφέρον είναι γνωστά ως αυτόνομοι τουριστικοί προορισμοί που τυχαίνει, να έχουν και κάποιο «σκούρο» τόνο.

Τα νησιά εξορίας

Τα νησιά εξορίας ήταν τόποι απομόνωσης και την τιμωρίας, για πολιτικούς, ιατρικούς ή κοινωνικούς λόγους και σε αυτά ανήκουν μεταξύ άλλων, το Μπούρτζι, η Γυάρος, η Μακρόνησος και η Σπιναλόγκα.

γυαρος

Α’ Νεκροταφείο Αθηνών

Το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών θεωρείται πολύ σημαντικό, γιατί εκεί αναπαύονται πολλοί διάσημοι Έλληνες. Μάλιστα, υπάρχουν έργα τέχνης μέσα σε αυτό τα οποία έχουν μεγάλη αξία, τόσο καλλιτεχνική, όσο και χρηματική.

νεκροταφειο

Τα μνημεία βασανισθέντων

Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορα μνημεία και μουσεία που σχετίζονται με μάχες, χώρους βασανισμού ή θανάτων, όπως το πολεμικό μουσείο, το δημοτικό μουσείο καλαβρυτινού ολοκαυτώματος το μνημείο του Πολυτεχνείου και το μνημείο της Gestapo, που σήμερα βρίσκεται στην είσοδο πολυκαταστήματος στο κέντρο της Αθήνας.

γκεσταπο

Αρχαιολογικοί Χώροι

Η Ελλάδα, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αρχαιότητα και την μυθολογία, καθώς και με τους νεκρούς και του τόπους που θάβονταν οι ίδιοι. Για αυτό, σημείο σκοτεινού τουρισμού θεωρείται το  Νεκρομαντείο του Αχέροντα και το νεκροταφείο των Βογομίλων.

νεκρομαντειο

Σανατόριο

Το Σανατόριο στη Πάρνηθα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πάρα πολύ γνωστό, λόγω των ιστοριών περί φαντασμάτων και πνευμάτων που "κατοικούν" στο χώρο. Λέγεται ότι τις βραδινές ώρες κυρίως, έχουν εθεαθεί διάφορες οντότητες. Μετά από τον σεισμό του 1999 που είχε ως επίκεντρο την Πάρνηθα, το κτίριο κρίθηκε ως ακατάλληλο προς επίσκεψη.

σανατοριο

Έτσι, στην Ελλάδα, οι χώροι οι οποίοι εμφανίζουν σκοτεινό ενδιαφέρον ποικίλουν σε θεματική, περιεχόμενο, κλίμακα, ιστορική ή λαογραφική σημασία.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - ΜΟΝΟ 50 ευρώ εγγραφή έως 4-10

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΙΓΙΝΑΣ
Διεύθυνση Εκπαίδευσης έστειλε οδηγία να ανοίγουν νωρίτερα τα σχολεία!
Εγγραφο - οδηγία λαγός… στα πλαίσια της αυτονομίας της σχολικής μονάδας… γιατί αυτό είναι η περιβόητη αυτονομία της σχολικής μονάδας!
Διεύθυνση Εκπαίδευσης έστειλε οδηγία να ανοίγουν νωρίτερα τα σχολεία!
δασκαλος
Με την ευκαιρία της ημέρας να σας πούμε εμείς τι σημαίνει να είσαι εκπαιδευτικός!
Αφόπλισε τον ωχαδελφισμό, τη λογική τού «τόσα παίρνω, τόσο δουλεύω». Κατέβασε την καρδιά σου από την έδρα, αφουγκράσου τα χτυποκάρδια, μετάτρεψε τους...
Με την ευκαιρία της ημέρας να σας πούμε εμείς τι σημαίνει να είσαι εκπαιδευτικός!