81χρονη Εβραία
Ιδιαίτερα συγκινητικός ήταν ο λόγος της 81 ετών σήμερα Εβραίας, Εστέρ Σολ, σχετικά με το Ολοκαύτωμα

«Νικήσαμε το φοβερό Ολοκαύτωμα που ήθελαν να κάνουν οι Ναζί εναντίον μας. Στέκομαι εδώ, όπου τα αδέλφια μας, οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, έφυγαν για τον θάνατο για να ανάψω ένα κερί στη μνήμη τους. Στη μνήμη όλων των Εβραίων της Ελλάδας που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου. Και στη μνήμη όλων των Ελλήνων, ηρώων, πατριωτών και αντιστασιακών που αγωνίστηκαν υπέρ των Εβραίων της Ελλάδας. Στη μνήμη του ελληνικού λαού που στάθηκε στις δύσκολες στιγμές της Κατοχής», είπε, φανερά συγκινημένη, αλλά με ιδιαίτερα βροντερή φωνή, η 81 ετών σήμερα Εβραία, Εστέρ Σολ.

Η κ. Σολ, γεννημένη τον Απρίλιο του 1942 στη Δράμα, ζήτησε να λάβει τον λόγο στην εκδήλωση που τελέστηκε σήμερα στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, για τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από την αναχώρηση των πρώτων συρμών προς τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, προκειμένου να εξηγήσει ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πώς σώθηκαν η ίδια, η μητέρα και ο πατέρας της, ενώ ξεκληρίστηκαν όλοι οι υπόλοιποι συγγενείς τους.

Ο αγώνας επιβίωσης

Η 81 ετών Εβραία ανέφερε πως ο πατέρας της, Μοσέ, αγωνιζόταν μαζί με τους Έλληνες αντιστασιακούς ενάντια στους Γερμανούς πριν ακόμη η ίδια γεννηθεί. «Με είδε για πολύ λίγο όταν ήμουν μόλις δύο μηνών. Η μητέρα μου, Μιριάμ, έχοντας εμένα μωρό στην αγκαλιά κυνηγήθηκε και πέρασε δύσκολα στην προσπάθειά της να σωθεί και να σώσει κι εμένα. Με πολλά προβλήματα φτάσαμε στη Θεσσαλονίκη, όπου μας οδήγησαν στο γκέτο του Βαρώνου Χιρς. Από εκεί, με τη βοήθεια των Ελλήνων αντιστασιακών, καταφέραμε να σωθούμε και να πάμε στην Αθήνα», συνέχισε την εξιστόρηση μιλώντας στα εβραϊκά.

Η ηλικιωμένη γυναίκα, φορώντας ένα γαλάζιο μπουφάν με το μήνυμα «Ποτέ Ξανά», συμπλήρωσε πως δυστυχώς οι οικογένειες του πατέρα και της μητέρας της δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς, ενώ η ίδια με τους γονείς της κατάφεραν λίγα χρόνια αργότερα να μεταβούν στο Ισραήλ, εκεί όπου η οικογένειά της μεγάλωσε και πάλι.

«Ο Θεός μάς αξίωσε να κάνουμε μία καινούργια οικογένεια. Στη γη του Ισραήλ, η οικογένειά μας κατάφερε να δει εννέα εγγόνια και 25 δισέγγονα. Πραγματικά, η οικογένειά μου είναι το κυριότερο παράδειγμα ότι νικήσαμε το φοβερό Ολοκαύτωμα που ήθελαν να κάνουν οι Ναζί εναντίον μας», πρόσθεσε καταχειροκροτούμενη από το πλήθος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ChatGpt για όλους: Παρέχεται σε 100.000 υποψήφιους πανελλαδικά ως 20/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

astynomia_peripoliko_152019.jpg
Ανθρώπινα οστά σε χαράδρα της Μεσσηνίας: Εξετάζεται σύνδεση με την εξαφάνιση 74χρονης το 2021
Τα λείψανα βρέθηκαν από κυνηγό σε δυσπρόσιτη περιοχή – Σε εξέλιξη η ταυτοποίηση μέσω DNA
Ανθρώπινα οστά σε χαράδρα της Μεσσηνίας: Εξετάζεται σύνδεση με την εξαφάνιση 74χρονης το 2021
τροχαίο
Κυκλοφοριακές αλλαγές στο κέντρο της Αθήνας την Παρασκευή – Ποιοι δρόμοι θα παραμείνουν κλειστοί
Λόγω των εκδηλώσεων για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, εφαρμόζονται εκτεταμένες απαγορεύσεις στάθμευσης και διακοπές κυκλοφορίας από νωρίς το πρωί
Κυκλοφοριακές αλλαγές στο κέντρο της Αθήνας την Παρασκευή – Ποιοι δρόμοι θα παραμείνουν κλειστοί
opeka oaed epidomata δεκεμβριος
ΟΠΕΚΑ: 2.000 νέες θέσεις για άτομα με αναπηρία – Μισθός έως 1.200€ τον μήνα
Το πιλοτικό πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός» δίνει τη δυνατότητα σε νέους και ενήλικες να εργαστούν υποστηρίζοντας την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με...
ΟΠΕΚΑ: 2.000 νέες θέσεις για άτομα με αναπηρία – Μισθός έως 1.200€ τον μήνα
politexneio.jpg
Εκπαιδευτικοί: «Για την απρόκλητη βία της ΑΡΑΣ στο Πολυτεχνείο – Καμιά ανοχή στην ενδοκινηματική βία»
Οι Αυτόνομες Ριζοσπαστικές Παρεμβάσεις ζητούν ξεκάθαρη καταδίκη της τυφλής βίας και υπερασπίζονται ενωτικό αγωνιστικό κίνημα στην ιδιωτική εκπαίδευση
Εκπαιδευτικοί: «Για την απρόκλητη βία της ΑΡΑΣ στο Πολυτεχνείο – Καμιά ανοχή στην ενδοκινηματική βία»