kataskopos
H κρυφή ζωή της Ρωσίδας κατάσκοπου «Μαρία Τσάλλα» στο Παγκράτι

Τα τελευταία χρόνια είχε ανοίξει κατάστημα με πλεκτά στην οδό Αρριανού στο Παγκράτι, όπου και ζούσε. Απασχολούσε υπάλληλο που όμως δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό, ενώ φέρεται να είχε και ερωτικό δεσμό με Ελληνα που επίσης δήλωσε ότι δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό για την πραγματική ταυτότητα και δράση της συντρόφου του. Είχε ερασιτεχνική σχέση με τη φωτογραφία, διατηρώντας μάλιστα σχετικούς λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα.

Μιλάμε για τη «ΜαρίαςΤσάλλα», κατά κόσμον Ιρίνα Αλεξάντρο Σμίρεβα.

Μία από τις πιο γνωστές τακτικές των Ρώσων για να επηρεάσουν τους πολίτες μίας χώρας είναι η χρήση των social media. Τον τρόπο αυτό χρησιμοποίησε και η Μαρία Τσάλλα, η οποία από ότι φαίνεται και από το προφίλ της στο Facebook κρυβόταν σε κοινή θέα, ενώ μάλιστα διατηρούσε και κατάστημα.

Βλέποντας το προφίλ της στο Facebook, παρατηρείται έντονη κοινωνική δραστηριότητα, εκατοντάδες φωτογραφίες από γάτες, αλλά και δικές της φωτό που έχει καλύψει το πρόσωπο της, είτε με φυσικά, είτε με τεχνητά μέσα. Όταν όμως την ανακάλεσε η οργάνωση της, η ίδια εξαφανίστηκε τάχιστα από την Ελλάδα, έκλεισε όλους τους λογαριασμούς της και χάθηκε με τις ελληνικές αρχές να ψάχνουν πλέον ποια ήταν η δράση της και τι ακριβώς έκανε όλο αυτό το διάστημα που κυκλοφορούσε ελεύθερη κι έχοντας ως κάλυψη το κατάστημα στο Παγκράτι.

κατάσκοπος

Πώς δρουν οι illegals

Φως στην δράση της κατασκόπου ρίχνει το γεγονός πως ανήκει στους «illegals». Το «Πρόγραμμα των Παρανόμων» είναι ένα δίκτυο πρακτόρων υπό ανεπίσημη κάλυψη. Το όνομα αυτό τους το έδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, όταν ασχολήθηκαν με την ανακάλυψη κατασκόπων που λειτουργούσαν στο πρόγραμμα.

Στην ουσία, έχουν μάθει να παρουσιάζονται ως πολίτες του κράτους στο οποίο εγκαθίστανται (η Μαρία γνώριζε άπταιστα ελληνικά), και να χρησιμοποιούν ψεύτικη ταυτότητα. Στόχος τους, είναι να δημιουργήσουν επαφές με ακαδημαϊκούς, βιομήχανους και πολιτικούς για να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες.

Έκτοτε, έχουν καταγραφεί δεκάδες περιπτώσεις δράσεις των «illegals» σε χώρες της Δύσης. Η Ελλάδα, φαίνεται ότι, δεν αποτέλεσε εξαίρεση στην περίπτωση της «Μαρίας Τσάλλα», κατά κόσμον Ιρίνα Αλεξάντρο Σμίρεβα, η οποία πρόλαβε να διαφύγει στη Ρωσία και να εγκαταλείψει άρον-άρον τη βάση της στο Παγκράτι.

Η ζωή και τα ταξίδια

Η 35χρονη Ρωσίδα ή η 33χρονη, σύμφωνα με τα νόμιμα χαρτιά, Ελληνίδα φωτογράφος «Μαρία Τσάλλα», κατάφερε για πέντε χρόνια να τρυπώσει στην ελληνική κοινωνία και να αποτελεί κομμάτι αυτής. Με πρόσχημα, δε, τη φωτογραφική της ιδιότητα, φέρεται να εκτελούσε εντολές από τους Ρώσους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών.

Το διαμέρισμα του Παγκρατίου που διέμενε τα τελευταία 4 χρόνια η 35χρονη, οι επαφές της, τα ίχνη στο διαδίκτυο αλλά και οι μαρτυρίες του Έλληνα συντρόφου της και της Ελληνίδας υπαλλήλου στο κατάστημα Galazio, θα συνδράμουν τις αρχές στην αποκωδικοποίηση της δράσης της «Μαρίας Τσάλλα».

Τα ταξίδια της Ρωσίδας κατασκόπου σε συγκεκριμένες ακριτικές περιοχές της χώρας αλλά και σε ευρωπαικούς προορισμούς, έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), προκειμένου να αποκωδικοποιηθεί η δράση της.

Η ανακοίνωση της ΕΥΠ

«Σε μια σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας προχώρησε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών», αναφέρει αρχικά σε ανακοίνωσή της η ΕΥΠ. «Συγκεκριμένα, έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως «Μαρία Τ.», η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος «Irina A. S.», που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη, ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο «illegals».

Οι «illegals» στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας της. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι «illegals» ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους», προσθέτει.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα