γη
Ερευνητές ανακάλυψαν έναν ακόμη βαθύτερο πυρήνα της Γης

Μια ομάδα από γεωλόγους, γεωφυσικούς και σεισμολόγους του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας (Australian National University, ANU) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι κατάφερε όχι μόνο να εντοπίσει, αλλά και να επιβεβαιώσει την ύπαρξη ενός δεύτερου, βαθύτερου πυρήνα στο εσωτερικό του πυρήνα της Γης.

Εδώ και 20 χρόνια υπήρχαν κάποιες ενδείξεις για την πιθανότητα ύπαρξης ενός δεύτερου, άγνωστου, γεωλογικού πυρήνα στο εσωτερικό του πυρήνα της Γης, την ύπαρξη του οποίου κανείς, μέχρι τώρα, δεν είχε καταφέρει να επιβεβαιώσει. Απ’ ό,τι φαίνεται, ακριβώς αυτό κατάφεραν, πρώτη φορά, οι ερευνητές του ANU.

Σε αυτή την εντυπωσιακή ανακάλυψη οδηγήθηκαν, αναλύοντας τα δεδομένα από περίπου 200 ισχυρούς σεισμούς, που συνέβησαν την τελευταία δεκαετία. Πιο συγκεκριμένα, παρακολούθησαν και ανέλυσαν λεπτομερώς την πορεία ορισμένων σεισμικών κυμάτων που παράγονται από αυτούς τους σεισμούς στην Αλάσκα και από εκεί φτάνουν στον ακριβώς αντίθετο πόλο του πλανήτη, διαπερνώντας το εσωτερικό του (βλ. σχετική φωτ.).

Μετρώντας και αντιπαραβάλλοντας τις διαφορετικές ταχύτητες διάδοσης των πολυάριθμων σεισμικών κυμάτων, που διείσδυσαν και διαπέρασαν όλα τα γεωλογικά στρώματα του πλανήτη, αυτή η έρευνα κατέληξε στο εντυπωσιακό συμπέρασμα ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα επιπλέον γεωλογικό στρώμα, που πρέπει να βρίσκεται στο εσωτερικό του γνωστού πυρήνα της Γης!

Πάντως, μέχρι πρόσφατα, η επίσημη γεωλογική άποψη για τη συνολική δομή του πλανήτη ήταν ότι συγκροτείται από τέσσερα διαδοχικά και διαφορετικά μεταξύ τους γεωλογικά στρώματα: στην επιφάνεια υπάρχει το πιο εξωτερικό στρώμα του γήινου φλοιού που μπορεί να εκτείνεται από τα 5 έως 70 χιλιόμετρα, ακολουθεί ο γήινος «μανδύας» που φτάνει τα 2.890 χλμ. και ονομάζεται έτσι επειδή «τυλίγεται» γύρω από τον σφαιρικό πυρήνα της Γης.

Τέλος, υπάρχουν τα δύο στρώματα του γήινου πυρήνα: ο «εξωτερικός πυρήνας», που έχει ακτίνα πάνω από 3.400 χλμ., και ο «εσωτερικός πυρήνας» που φτάνει περίπου τα 1.220 χλμ. Η συνολική μάζα του πυρήνα αντιστοιχεί περίπου στο 31% της συνολικής μάζας της Γης, επειδή αποτελείται από πολύ πυκνά υλικά. Ο πυρήνας της Γης αποτελείται κυρίως από σίδηρο, από νικέλιο 5-10%, αλλά και από θείο, πυρίτιο και οξυγόνο, σε πολύ μικρότερη αναλογία.

Ο κρυφός πυρήνας μέσα στον πυρήνα

Αν αυτή είναι η επικρατέστερη, μέχρι τώρα, περιγραφή της εσώτερης δομής του γεωλογικού πυρήνα της Γης, τότε μάλλον θα πρέπει να αλλάξει, αν βέβαια επιβεβαιωθούν (και από άλλες έρευνες) τα εντυπωσιακά αποτελέσματα αυτής της πρόσφατης έρευνας, που μόλις δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του έγκυρου επιστημονικού περιοδικού Nature Communications. Πράγματι, τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από αυτή την έρευνα υποστηρίζουν σαφώς την ύπαρξη ενός ακόμη βαθύτερου και πυκνότερου πυρήνα, ο οποίος απ’ ό,τι φαίνεται υπάρχει μέσα στον «εσωτερικό πυρήνα».

Αλλά σε τι διαφέρει ο νέος μικρότερος πυρήνας από τον «εσωτερικό πυρήνα» που τον περικλείει; Όπως αναφέρει η efsyn.gr, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι διαφορές μεταξύ τους οφείλονται στη διαφορετική διάταξη των ατόμων του σιδήρου. Μια διαφορετική διάταξη που οφείλεται πιθανότατα στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τις πιέσεις που ασκούνται στο κέντρο της Γης και οι οποίες δικαιολογούν την πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα του νέου πυρήνα σε σχέση με τον πυρήνα που τον περιβάλλει.

Αυτές οι πιο πυκνές διατάξεις των ατόμων του σιδήρου, σύμφωνα με τους ερευνητές, εξηγούν τις διαφορετικές ταχύτητες (επιβραδύνσεις ή επιταχύνσεις) και τις αποκλίσεις στην πορεία των σεισμικών κυμάτων που περνούν μέσα από τον πυρήνα της Γης και οι οποίες καταγράφτηκαν λεπτομερώς από ένα ειδικό δίκτυο σεισμογράφων που σχεδιάστηκε και εγκαταστάθηκε σε διάφορα σημεία για τις ανάγκες αυτής της έρευνας.

Χάρη σε αυτές ακριβώς τις διαφορετικές καταγραφές των σεισμικών κυμάτων, αυτοί οι ερευνητές κατάφεραν να ανιχνεύσουν και να επιβεβαιώσουν πειραματικά την παρουσία ενός απρόσμενα πυκνού γεωλογικού στρώματος, το οποίο, ενδεχομένως, καταδεικνύει και την παρουσία ενός διαφορετικού πιο εσωτερικού πυρήνα στο κέντρο της Γης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Επιβίβαση σε αεροπλάνο
Αυτά τα ρούχα πρέπει να αποφεύγετε στις πτήσεις σας - Τι λένε οι αεροσυνοδοί
Το ρούχο που πρέπει να αποφεύγετε οπωσδήποτε στις πτήσεις σας, σύμφωνα με μία αεροσυνοδό - Γιατί δεν πρέπει να βγάζουμε τα παπούτσια μας στο...
Αυτά τα ρούχα πρέπει να αποφεύγετε στις πτήσεις σας - Τι λένε οι αεροσυνοδοί
Πιερρακάκης
Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας
Πανελλαδικές 2024: Με σκοπό το υπουργείο Παιδείας να «διασκεδάσει» τον νέο νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα ανακοινώσει λίγες περισσότερες θέσεις...
Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας