παιδιά
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν υποχρεούνται να τοποθετούν ευκρινές ειδικό σήμα στον χώρο πώλησης (ράφι) των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι των νονών»

Από τις 29 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου 2023 αναμένεται να εφαρμοσθεί το «καλάθι των νονών», ακόμη ένα «έκτακτο καλάθι» που θεσμοθετεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενόψει της πασχαλινής περιόδου κάτι αντίστοιχο με το «καλάθι του Αη Βασίλη» που εφαρμόσθηκε την περίοδο των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με το άρθρο 50 του νομοσχεδίου του αρμόδιου υπουργείου, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 26 Φεβρουαρίου, με τη σχετική διαδικασία να ολοκληρώνεται σήμερα και να επίκειται στη συνέχεια η άμεση κατάθεσή του στη Βουλή, υποχρεωμένες να συμμετάσχουν στο «καλάθι των νονών» είναι οι επιχειρήσεις που εξειδικεύονται στη διάθεση προς πώληση παιδικών παιχνιδιών και ο τζίρος τους υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ.

Στη δράση μπορούν να συμμετάσχουν και επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται στους παραπάνω υπόχρεους. Ωστόσο, από τη στιγμή που θα ενταχθούν σε αυτή την πρωτοβουλία θα πρέπει να την εφαρμόσουν μέχρι τη λήξη της, δηλαδή μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Οι κατηγορίες των προϊόντων που θα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» θα καθορισθούν αργότερα με σχετική υπουργική απόφαση, αλλά αυτά που θεωρούνται βέβαιο ότι θα περιληφθούν είναι παιχνίδια και λαμπάδες.

Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν υποχρεούνται να τοποθετούν ευκρινές ειδικό σήμα στον χώρο πώλησης (ράφι) των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι των νονών», καθώς και ευκρινή κατάλογο των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι» σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος, που συμπεριλαμβάνει τις τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα.

Επιπροσθέτως διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που συμμετέχουν στο «καλάθι» βρίσκονται στα καταστήματά τους σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό. Για κάθε παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 έως 10.000 ευρώ. Για τις τιμές των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι» που προτείνεται από κάθε επιχείρηση εφαρμόζεται αναλόγως το άρθρο 58 του ν. 4818/2021 περί αθέμιτης κερδοφορίας, όπου το περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα προϊόντος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα προϊόντος προ της 1ης Δεκεμβρίου 2021.

Τα προϊόντα του καταλόγου μπορούν να διαφοροποιούνται κάθε φορά που αποστέλλεται από τους υπόχρεους νέος κατάλογος προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ποτισμα
Η σωστή ώρα για να ποτίσετε τον κήπο σας το καλοκαίρι – Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί
Το πότισμα δεν εξαρτάται μόνο από την ποσότητα νερού αλλά και από την ώρα της ημέρας, καθώς η ζέστη και η υγρασία επηρεάζουν άμεσα την υγεία των φυτών
Η σωστή ώρα για να ποτίσετε τον κήπο σας το καλοκαίρι – Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί
Πόσο θα ζήσουμε: Τα 10 δευτερόλεπτα που δίνουν την απάντηση
Οι 4 ασκήσεις που κρατούν το σώμα δυνατό μετά τα 50 – Τι προτείνει φυσιοθεραπευτής
Η δύναμη, η ισορροπία και η σωστή στάση του σώματος δεν χάνονται με την ηλικία, αρκεί να υπάρχει κίνηση και συνέπεια στην καθημερινότητα.
Οι 4 ασκήσεις που κρατούν το σώμα δυνατό μετά τα 50 – Τι προτείνει φυσιοθεραπευτής
amaksi3.jpg
Αόρατη απειλή: Πόσο γρήγορα οι ατμοσφαιρικοί ρύποι επηρεάζουν εγκέφαλο και πνεύμονες
Νέες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και μία ώρα έκθεσης σε ρύπανση μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση, τη μνήμη και την αναπνευστική...
Αόρατη απειλή: Πόσο γρήγορα οι ατμοσφαιρικοί ρύποι επηρεάζουν εγκέφαλο και πνεύμονες