Αυτοκίνητο: Πώς ελέγχουμε και πώς συμπληρώνουμε λιπαντικό στον κινητήρα
Ο έλεγχος της στάθμης του λιπαντικού στο αυτοκίνητο και η συμπλήρωσή του σε περίπτωση μειωμένης ποσότητας είναι ένας απαραίτητος έλεγχος που πρέπει να κάνει ο οδηγός πολύ συχνά

Πριν από κάθε έλεγχο θα πρέπει να έχει διαθέσιμο λιπαντικό, πανιά και χωνί. Πρέπει επίσης το αυτοκίνητο να βρίσκεται οριζόντια και να μην έχει κλίση το έδαφος, γιατί η μέτρηση της στάθμης δεν θα είναι σωστή.

Για να μετρήσουμε το λιπαντικό, αρκεί να τραβήξουμε τη ράβδο στάθμης λαδιού έξω από τον κινητήρα, να σκουπίσουμε με ένα πανί τα σημάδια του λαδιού και να τοποθετήσουμε ξανά τη ράβδο στη αρχική της μέχρι να κουμπώσει. Κατόπιν βγάζουμε έξω τη ράβδο και βλέπουμε το σημάδι που έχει αφήσει το λιπαντικό. Σε αυτήν υπάρχουν δύο σημάδια. Το κάτω δείχνει την ελάχιστη στάθμη λιπαντικού και το πάνω το μέγιστο. Η απόσταση μεταξύ των δύο σημαδιών αντιστοιχεί περίπου σε ένα λίτρο λιπαντικού.

Κατά τη διάρκεια της μέτρησης ο κινητήρας θα πρέπει να μην είναι εντελώς κρύος, αλλά ούτε και πολύ ζεστός. Αν είναι ζεστός θα πρέπει να περιμένετε μερικά λεπτά μετά το σβήσιμο πριν ελέγξετε τη στάθμη λαδιού, γιατί το λάδι πρέπει να βρεθεί στο κάτω μέρος του κινητήρα.

Η συμπλήρωση λαδιού όταν ο κινητήρας είναι ζεστός συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος εγκαυμάτων κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο της τάπας λαδιού. Από την άλλη όταν έχει σβήσει πριν λίγο ο κινητήρας η μέτρηση δεν είναι σωστή, γιατί το λιπαντικό βρίσκεται ακόμη στα κινητά μέρη του κινητήρα.

Εάν το όχημα έχει πολύ λίγο λάδι, ανάβει ένα κόκκινο λαμπάκι στο καντράν του αυτοκινήτου. Αυτό ουσιαστικά προειδοποιεί τον οδηγό ότι πρέπει να συμπληρώσει άμεσα λιπαντικό. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στον κινητήρα, με υπερθέρμανση λόγω ελλιπούς λίπανσης.

Ανάλογα με το αυτοκίνητο και την παλαιότητά του ο οδηγός οφείλει κάθε λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα να ελέγχει την στάθμη του λιπαντικού. Εάν υπάρξει μικρή ποσότητα λαδιού πάνω από το ανώτερο σημείο στάθμης κατά τη συμπλήρωση, αυτό συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα για τον κινητήρα. Εάν υπάρχει σαφώς πάρα πολύ λιπαντικό, τότε θα πρέπει να αντληθεί. Και φυσικά πάντα συμπληρώνουμε με λιπαντικό που έχει τις ίδιες προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής και έχουμε μέσα στον κινητήρα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Mitsotakis
Μητσοτάκης: Αναλαμβάνουμε τα έξοδα στέγασης φοιτητών σε ξενοδοχεία - Σε ποιες περιοχές θα ισχύει
Πότε θα αναλαμβάνει το κράτος τα έξοδα στέγασης φοιτητών σε ξενοδοχεία - Ποιου πανεπιστημίου τίτλοι σπουδών είναι διαθέσιμα μέσω gov. gr
Μητσοτάκης: Αναλαμβάνουμε τα έξοδα στέγασης φοιτητών σε ξενοδοχεία - Σε ποιες περιοχές θα ισχύει
peripoliko.jpg
Νέα στοιχεία για τη φονική συμπλοκή στη Φλώρινα: Ερωτική αντιζηλία πίσω από τη δολοφονία
Ο 32χρονος πλησίασε τον νεαρό από πίσω σε γνωστό καφέ της πόλης και τον μαχαίρωσε πολλές φορές ενώ τραυμάτισε σοβαρά τον φίλο του
Νέα στοιχεία για τη φονική συμπλοκή στη Φλώρινα: Ερωτική αντιζηλία πίσω από τη δολοφονία