πλειστηριασμός
Η απόφαση του Αρείου Πάγου υπέρ των funds - Στο έλεος των πλειστηριασμών 700.000 δανειολήπτες

Μια σκανδαλώδη απόφαση πήρε ο Άρειος Πάγος εις βάρος των δανειοληπτών, την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, δίνοντας το πράσινο φως για πλειστηριασμούς από τα funds, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο 700.000 δανειολήπτες.

Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα και θα δώσει το πράσινο φως για ένα νέο κύμα πλειστηριασμών σπιτιών δανειοληπτών, τα δάνεια των οποίων έχουν αγοραστεί από τα funds.

Πιο συγκεκριμένα, οι «τοκογλύφοι» που αγόρασαν κοψοχρονιά το χρέος εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών, μπορούν να λειτουργούν “νόμιμα” δι’ αντιπροσώπου, χωρίς να χρειάζεται να εμφανίζονται σε καμία δικαστική διαμάχη και πλέον μπορούν με πλήρη ασφάλεια και ουσιαστική ανωνυμία να εκτελούν τεχνάσματα ώστε να γίνεται μεθοδικά η απόκτηση περιουσίας πολιτών. 

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος και το Κόμμα Ελλήνων Δανειοληπτών (Κ.ΕΛ.ΔΑ.), κάνουν λόγο για «καταπάτηση κάθε έννοιας Δικαίου στην Ελλάδα» και «για αυτό το αποτέλεσμα έγιναν πολιτικές παρεμβάσεις στο ανώτατο επίπεδο». 

«Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε δεχτεί πίεση από τα funds να νομοθετήσει ώστε να ξεπεραστούν αυτά τα “νομικά εμπόδια” και να ξεπαγώσουν οι πλειστηριασμοί. Για να μη γίνει αποδέκτης του πολιτικού κόστους εκείνος τους παρέπεμψε στον Άρειο Πάγο. Έτσι, ο Άρειος Πάγος, που δεν έχει πρόβλημα εκλογών μπροστά του, έδωσε την πλέον “θεμιτή” για τα funds λύση, με συντριπτική πλειοψηφία (59-9)», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους.

Ζημιά στο Δημόσιο πάνω από 60 δις

Σε αυτό το πολιτικό σκάνδαλο που εξελίσσεται, πρέπει να σημειωθεί πως οι εταιρείες διαχείρισης έχουν λάβει φοροαπαλλαγές εισοδήματος και τα fund 14 απαλλαγές για φόρους εισοδήματος, τέλη μεταβίβασης και άλλες απαιτήσεις του Δημοσίου, με ζημιά για το Δημόσιο που ξεπερνά τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, ενώ πιο κάτω από αυτό το ποσό βρίσκεται η αξία των 700.000 ακινήτων που έχουν περάσει στα χέρια των funds και ανέρχεται στα 45 δις.

Αχτσιόγλου: Με επιλογή της κυβέρνησης στο έλεος μαζικών πλειστηριασμών οι δανειολήπτες

Η βουλευτής και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «επέμεινε στον πτωχευτικό της κώδικα με τον οποίο είχε καταργήσει κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμη και των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας, ενώ άφησε εντελώς ανεξέλεγκτα τα funds να διενεργούν πλειστηριασμούς, χωρίς καν υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης προς τον οφειλέτη».

Όπως εξηγεί η Έφη Αχτσιόγλου, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ήταν ούτως ή άλλως πλήρως απελευθερωμένοι με πολιτική επιλογή και ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Με τη δικαστική αυτή απόφαση  -το σκεπτικό της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστό- στερούνται οι δανειολήπτες μίας δικονομικής δυνατότητας να παρεμποδίζουν υπό προϋποθέσεις την εκτέλεση πλειστηριασμού», σημειώνει.

ΚΚΕ: Ξεκινά άγριος γύρος επέλασης στη λαϊκή κατοικία

Όπως σχολιάζει το ΚΚΕ η εν λόγω απόφαση «ανοίγει ένα νέο πιο άγριο γύρο επέλασης στη λαϊκή κατοικία» και συμπληρώνει πως η εξέλιξη αυτή στηρίζεται «στο νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που παρέδωσε τα κόκκινα δάνεια στα αρπακτικά των fundς και σε συνέχεια στον πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ».
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αναπληρώτρια εκπ/κός: Γιατί ανακλήθηκε η πρόσληψη της και πως σχετίζεται με την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα