kallitexnes
Παραιτήθηκαν χθες με μια αξιοπρεπή ανακοίνωση οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του πρώτου κρατικού θεάτρου της χώρας - «Τα παιδιά κάνουν θυσίες. Εμείς να μην κάνουμε;»

Από χθες το Εθνικό Θέατρο, το πρώτο κρατικό θέατρο της χώρας, είναι ένα θέατρο που δεν έχει σκηνές (το Τσίλερ τελεί όλο υπό κατάληψη από σπουδαστές θεάτρου και χορού που παλεύουν για το μέλλον τους και το Ρεξ από εργαζόμενους στο Εθνικό και σπουδαστές, επίσης) και δεν έχει και καθηγητές στη Δραματική Σχολή για πρώτη φορά στα 93 χρόνια από την ίδρυσή της. Οι σπουδαστές συμμετέχουν όλοι στις καταλήψεις. Και οι καθηγητές σύσσωμοι παραιτήθηκαν.

Ναι, από χθες, σε μια ηχηρή ενέργεια –και με σαφείς αιχμές προς την κυβέρνηση–  προχώρησε ο Σύλλογος Διδασκόντων της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου, με αιτία το Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τις σπουδές των καλλιτεχνών.

Σαράντα τρεις κορυφαίες προσωπικότητες αποτελούσαν μέχρι χθες το πρωί το Τμήμα Υποκριτικής και το Τμήμα Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου: Ανέστης Αζάς (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός και Σκηνοθεσία Θεάτρου), Ιώ Βουλγαράκη (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός και Σκηνοθεσία Θεάτρου), Αλέξανδρος Βούλγαρης (Ιστορία και Πρακτική Κινηματογράφου), Χαράλαμπος Γωγιός (Θεωρία Μουσικής), Χρίστος Δήμας (Ιστορία και Πρακτική Κινηματογράφου), Φωκάς Ευαγγελινός (Χορός), Εβίτα Ζημάλη (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός), Θάλεια Ιστικοπούλου (Σκηνογραφία-Ενδυματολογία), Γρηγόρης Ιωαννίδης (Ιστορία Θεάτρου), Δηώ Καγγελάρη (διευθύντρια Σχολής Εθνικού Θεάτρου-Δραματολογία), Αλεξάνδρα Καζάζου (Σωματικό Θέατρο), Σίμος Κακάλας (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός), Αλεξία Καλτσίκη (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός), Διονύσης Καψάλης (Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας), Χαρά Κεφαλά (Φωνητική-Θεατρικό Τραγούδι), Μαρία Κεχαγιόγλου (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός, Αγωγή Προφορικού Λόγου-Σκηνικός Λόγος), Κατερίνα Κοζαδίνου (Αγωγή Προφορικού Λόγου-Σκηνικός Λόγος), Ρηνιώ Κυριαζή (Αγωγή Προφορικού Λόγου-Σκηνικός Λόγος), Παναγιώτα Κωνσταντινάκου (Ιστορία Σκηνοθεσίας), Γεωργία Μαυραγάνη (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός και Σκηνοθεσία Θεάτρου), Γιάννης Μετζικώφ (Σκηνογραφία-Ενδυματολογία), Θωμάς Μοσχόπουλος (Δραματουργία), Κωνσταντίνος Μπουμπούκης (Οπλομαχητική-Ξιφασκία), Κωνσταντίνος Μωραΐτης (Κίνηση-Ido Portal Animal), Μαριέλα Νέστορα (Κίνηση-Μέθοδος Feldenkraise), Γιάννης Νταλιάνης (Αγωγή Προφορικού Λόγου-Σκηνικός Λόγος), Μελίνα Παιονίδου (Φωνητική-Μουσική Διδασκαλία-Θεατρικό Τραγούδι), Βίκυ Παναγιωτάκη (Κίνηση-Τεχνική Alexander), Θάνος Παπακωνσταντίνου (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός και Σκηνοθεσία Θεάτρου), Αγλαΐα Παππά (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός και Αγωγή Προφορικού Λόγου-Σκηνικός Λόγος), Κωνσταντίνα Πιτσιάκου (Θεωρία Μουσικής-Μέθοδος Kodaly), Γιώργος Σαμπατάκης (Ιστορία Σκηνοθεσίας), Πέτρος Σεβαστίκογλου (Ιστορία και Πρακτική Κινηματογράφου), Αγγελική Στελλάτου (Εκφραστική Κίνηση Σώματος), Χρυσή Τζαρδή (Παραδοσιακοί Χοροί), Σύλλας Τζουμέρκας (Ιστορία και Πρακτική Κινηματογράφου), Ιωάννα Τουμπακάρη (Κίνηση-Παραδοσιακό Kun Gu), Αγγελος Τριανταφύλλου (Μουσική), Πρόδρομος Τσινικόρης (Δραματουργία), Λένα Φιλίπποβα (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός), Ταξιάρχης Χάνος (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός), Νίκος Χατζόπουλος (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός), Αργυρώ Χιώτη (Σκηνοθεσία Θεάτρου).

Ολοι οι παραπάνω καταξιωμένοι δάσκαλοι και καλλιτέχνες αποφάσισαν να κάνουν πράξη τα όσα είχαν ανακοινώσει πριν από λίγες εβδομάδες. Γι' αυτό παραιτήθηκαν! Και έβγαλαν ανακοίνωση που την υπέγραψαν όλοι οι παραπάνω πλην πέντε καθηγητών, αν και υπάρχει συγκεκριμένος λόγος γι' αυτό και επ' ουδενί δεν σημαίνει ότι οι πέντε εναπομείναντες δεν στηρίζουν την τελική απόφαση.

«Τα παιδιά κάνουν θυσίες. Εμείς να μην κάνουμε;»

Είκοσι τρία χρόνια ήταν καθηγητής στη Σχολή του Εθνικού ο Φωκάς Ευαγγελινός. Αλλά παραιτήθηκε χθες. Μας εξηγεί το σκεπτικό της παραίτησής του: «Ολα αυτά τα χρόνια που είμαι δίπλα στους νέους ανθρώπους, έχω ζήσει πολλές κυβερνήσεις. Ημουν και είμαι στο πλευρό των σπουδαστών από την πρώτη στιγμή. Ακριβώς γιατί ξέρω πολύ καλά ότι το να σπουδάσεις θέατρο δεν είναι μια απλή υπόθεση (όπως και σε κάθε άλλη καλλιτεχνική σχολή). Ακριβώς γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με το σώμα αλλά και με την ψυχή των παιδιών. Ερχονται παιδιά με πτυχία και μου λένε: "Σπούδασα αυτό που ήθελαν οι δικοί μου, τώρα θα κάνω αυτό που θέλει η ψυχή μου". Είναι προσωπικότητες διαμορφωμένες, που ξέρουν τι θυσίες χρειάζονται για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Εμείς, εγώ να μην κάνουμε θυσίες;».

Με στοιχεία από άρθρο της Νόρας Ράλλη - efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ημεριδα
ΕΠΑΛ Λέσβου: Ημερίδα «Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΕΠΑΛ»
Οι ομιλητές ανέλυσαν τις διαδικασίες και τα είδη των αδειών που απαιτούνται για την νόμιμη άσκηση επαγγέλματος
ΕΠΑΛ Λέσβου: Ημερίδα «Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΕΠΑΛ»
Βανδαλισμοί σε Εργατικό Κέντρο
Βανδαλισμοί σε Εργατικό Κέντρο: «Κάποιοι προσπαθούν να στοχοποιήσουν το σπίτι του εργαζόμενου»
Άγνωστοι πέταξαν μπογιές στο κτίριο - «Μάλλον κάποιος ή κάποιοι προσπαθούν να στοχοποιήσουν το σπίτι του εργαζόμενου, αυτή η συμπεριφορά είναι...
Βανδαλισμοί σε Εργατικό Κέντρο: «Κάποιοι προσπαθούν να στοχοποιήσουν το σπίτι του εργαζόμενου»