pagos
Πως δεν θα παγώσουν οι σωληνώσεις ή ο θερμοσίφωνας στο σπίτι σας. Χρήσιμες συμβουλές ενόψει της κακοκαιρίας που θα φέρει κρύο και χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» που αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα, μπορεί να προκαλέσει όπως και οποιαδήποτε άλλη έντονη κακοκαιρία, σοβαρά προβλήματα σε δίκτυα ύδρευσης κατοικιών που έχουν παγώσει ή σπάσει λόγω του παγετού.

Eπί ποδός βρίσκονται οι πολίτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν σε σπίτια και καταστήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έντονη κακοκαιρία μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στα δίκτυα ύδρευσης.

Ωστόσο, υπάρχουν χρήσιμες συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθήσετε για να προστατεύσετε την περιουσία σας και να μην μείνετε χωρίς νερό.

Τι θα πρέπει να κάνετε:

• Μάθετε που βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.

• Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.

• Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.

• Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

• Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

• Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είσαστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ, διαφορετικά αφήστε μια βρύση να στάζει στο κύκλωμα ζεστού νερού.

• Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.

• Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κλπ.).

• Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση, προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.

• Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.

• Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.

Στην περίπτωση που επικρατήσει παγετός, θα πρέπει να ελέγξετε αν έχουν παγώσει οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης.

Σε αυτή την περίπτωση:

• Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να «γράφει», τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.

• Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.

• Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.

Παγετός και ηλιακός θερμοσίφωνας

Σε περίπτωση παγετού θα πρέπει να ελέγξετε και την εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα και να κάνετε τις ανάλογες ενέργειες, για να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα.

Λόγω του αντιψυκτικού υγρού που υπάρχει στο κλειστό κύκλωμα του ηλιακού θερμοσίφωνα, δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να παγώσει, ωστόσο μπορεί αυτό να συμβεί στις σωληνώσεις που μεταφέρουν το νερό στο διαμέρισμα και να «ξεμείνετε» από ζεστό νερό.

Για να μην συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να έχετε ζεστάνει τον ηλιακό θερμοσίφωνα με το ηλεκτρικό ρεύμα, και να αφήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας μία βρύση του ζεστού νερού να τρέχει ελάχιστα.

Αν ωστόσο παγώσουν οι σωληνώσεις, τότε δεν θα πρέπει να ανοίξετε το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά να περιμένετε πότε θα ξεπαγώσουν.

Συγκεντρωτικά:

1) Αφήνουμε λίγο ανοικτή μία βρύση ζεστού νερού για όσο χρόνο η θερμοκρασία πλησιάζει ή πέφτει κάτω από τους 0°C.

2) Στην περίπτωση που δεν υπάρχει καθόλου ροή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιστολάκι μαλλιών για να ξεπαγώσουμε αρχικά την βαλβίδα ασφαλείας και στη συνέχεια τα εκτεθειμένα τμήματα σωληνώσεων.

3)Μην χρησιμοποιείτε φλόγιστρα ή καυτό νερό γιατί το πιθανότερο είναι να σπάσουμε τους σωλήνες και τα εξαρτήματα.

4) Η χρήση της αντίστασης για θέρμανση του νερού πρέπει να γίνεται μόνο αν υπάρχει ροή ζεστού νερού με προσοχή έτσι ώστε να μην έχουμε πολύ υψηλή θερμοκρασία νερού, η οποία στην περίπτωση που συναντήσει παγωμένα τμήματα του δικτύου μπορεί να προκαλέσει θερμικό σοκ και ρωγμές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι συμβαίνει στα παιδιά μας; Η μεγάλη δημόσια συζήτηση στο Δημαρχείο Βούλας στις 3 Μαρτίου

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι στον κόσμο: Ξεπερνά τον σολομό στη διατροφική κατάταξη

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστήμιο Πατρών
Παν. Πατρών: Έκθεση παραδοσιακών φορεσιών του Νίκου Πλακίδα & Τιμητική βράβευση του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί 8.3.2026 και ώρα: 18.00, Βίλα Κόλλα, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών στο Κουκούλι
Παν. Πατρών: Έκθεση παραδοσιακών φορεσιών του Νίκου Πλακίδα & Τιμητική βράβευση του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή
ασανσέρ
Βόλος: Θρίλερ με ηλικιωμένη γυναίκα - Νεκρή σε ασανσέρ ξενοδοχείου με τραύμα στο κεφάλι
Η αστυνομία ερευνά τις συνθήκες θανάτου της – Τραύμα στο κεφάλι και κατάθεση του γιου της
Βόλος: Θρίλερ με ηλικιωμένη γυναίκα - Νεκρή σε ασανσέρ ξενοδοχείου με τραύμα στο κεφάλι
συνέντευξη Τύπου
Δ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής και Α-Γ ΕΛΜΕ Β Αθήνας: «Όχι στη μετατροπή σχολείων σε Πειραματικά»
Κοινή συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 5 Μαρτίου για τις επιπτώσεις της απόφασης σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς
Δ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής και Α-Γ ΕΛΜΕ Β Αθήνας: «Όχι στη μετατροπή σχολείων σε Πειραματικά»
Ντόναλντ Τραμπ, AP Photo/Evan Vucci
Τραμπ: «Το μεγάλο κύμα στον πόλεμο με το Ιράν δεν έχει φτάσει ακόμα»
Ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποιεί για επικείμενη κλιμάκωση, ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή συνεχίζονται με αυξημένη ένταση
Τραμπ: «Το μεγάλο κύμα στον πόλεμο με το Ιράν δεν έχει φτάσει ακόμα»