αεροπορικό
Σαν σήμερα, το 1991, 63 άντρες της Πολεμικής Αεροπορίας χάνουν την ζωή τους σε ένα μοιραία δυστύχημα

Ήταν 5 Φεβρουαρίου του 1991, όταν 63 άνδρες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έχασαν τη ζωή τους ύστερα από την πρόσκρουση αεροσκάφους C-130 στο ορεινό συγκρότημα της Όθρυος.

Το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με αρχικό προορισμό τη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας και τελικό προορισμό την Κρήτη. Οι 63 επιβαίνοντες, εκ των οποίων οι 19 ήταν Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί και οι υπόλοιποι 44 στρατεύσιμοι, δεν αντιμετώπισαν κάποιο θέμα κατά την διάρκεια της απογείωσης.

Μετά από 20 λεπτά, από τη στιγμή της απογείωσης του C-130, το στίγμα του αεροσκάφους χάθηκε από τα ραντάρ. Παρά τις προσπάθειες να το βρουν, κανένα ίχνος του δεν φαινόταν.

Τελικά, χρειάστηκαν συστηματικές έρευνες τριών ολόκληρων ημερών, ώστε να εντοπιστούν τα συντρίμμια του μεταγωγικού αεροσκάφους στην κορυφή Τσατάλι της Όθρυος, σε ύψος 1.500 και πλέον μέτρων.

Από τους 63 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και σμηνίτες που επέβαιναν στο μοιραίο C-130 κανένας δεν επέζησε.

Το επίσημο πόρισμα για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία, δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα, μέχρι και σήμερα.

Σύσσωμοι οι συγγενείς των θυμάτων κατηγόρησαν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας για απόκρυψη σημαντικών εγγράφων που στόχο είχε το κουκούλωμα της υπόθεσης.

H δίκη για το αεροπορικό δυστύχημα, άρχισε έπειτα από τρία χρόνια και εννέα μήνες, στις 4 Νοεμβρίου 1994 στο Αεροδικείο Αθηνών, με μοναδικό κατηγορούμενο τον επισμηναγό Στέφανο Τίγκα, ο οποίος ήταν υπεύθυνος εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου την ημέρα του δυστυχήματος. Εκείνος κρίθηκε τελικά αθώος, λίγα χρόνια αργότερα πέθανε από κατάθλιψη.

Στη κορυφή της Όθρυος ανεγέρθηκε μνημείο αεροπόρων προς τιμήν των ανδρών της Πολεμικής Αεροπορίας που έχασαν τη ζωή τους εκείνη Τρίτη του Φεβρουαρίου του 1991.

Δείτε το σχετικό βίντεο και τις φωτογραφίες:

 

αεροπορικό

 

αεροπορικό

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

To 1o Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ECTS και 50Є εγγραφή - Αιτήσεις έως 29-11

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Κυριάκος Πιερρακάκης
ΠΟΣΕΕΠΕΑ σε Πιερρακάκη: Μετά από τρεις μήνες δεν έχουμε ενημέρωση για νέες οργανικές θέσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ
Μετά από σχεδόν τρεις μήνες δεν έχει υπάρχει κάποια απάντηση για το πότε και πόσες οργανικές θέσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ θα ανακοινωθούν
ΠΟΣΕΕΠΕΑ σε Πιερρακάκη: Μετά από τρεις μήνες δεν έχουμε ενημέρωση για νέες οργανικές θέσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ
Στέφανος Κασσελάκης
Κασσελάκης για Εθνικό Αστεροσκοπείο: «Η μεταφορά του δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στο ερευνητικό έργο»
Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, με τον διευθυντή και πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,...
Κασσελάκης για Εθνικό Αστεροσκοπείο: «Η μεταφορά του δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στο ερευνητικό έργο»