ergasia
Κάτω από το κατώφλι της φτώχειας όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 826 ευρώ προτείνει η ΓΣΕΕ.

Στην πρόταση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, που απεστάλη και στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο ημερίδας του Ινστιτούτου Εργασίας με τίτλο «Κρίση κόστους ζωής και ελληνική οικονομία».

Στοιχεία της πρότασης έδωσε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης. Η πρόταση περιλαμβάνει αύξηση του κατώτατου μισθού στο 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης, συν τον προσδοκώμενο πληθωρισμό για το 2023, δηλαδή στα 826 ευρώ, με άμεση συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για το χρονοδιάγραμμα επίτευξής του.

Σε αυτή την περίοδο των έντονα αυξανόμενων κοινωνικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων και της εργασιακής ανασφάλειας, όπως τονίζει η ΓΣΕΕ, είναι ζωτικής σημασίας η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής με μέτρα επαρκών μισθολογικών και θεσμικών πολιτικών που θα μείωναν παράλληλα τις ανισότητες στον κόσμο της εργασίας. Ένα από τα κατεξοχήν εργαλεία για την προώθηση αυτών των στόχων είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με την ουσιαστική θεσμική ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις εργασίας που θα διασφάλιζαν την τιμαριθμοποίηση όλης της κλίμακας κατανομής των αμοιβών στην τρέχουσα πληθωριστική συγκυρία.

Ειδικότερα, σε κράτη-μέλη της ΕΕ που είχαν την περίοδο 2012-2020 τον χαμηλότερο μέσο μηνιαίο κατώτατο μισθό σε όρους PPS (π.χ. η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Λιθουανία) το μέσο ποσοστό των μισθωτών που διαβιούσαν σε συνθήκες σοβαρής υλικής στέρησης ήταν από τα υψηλότερα.

Η χώρα μας συγκαταλέγεται στην ίδια ομάδα χωρών, με το μέσο ποσοστό των μισθωτών που αντιμετώπιζαν την περίοδο 2012-2020 σοβαρή υλική στέρηση να ανέρχεται στο 13,1%.

Αντίθετη είναι η εικόνα σε οικονομίες της ΕΕ που κατέγραψαν υψηλότερα επίπεδα κατώτατων μισθών. Έτσι, ενδεικτικά, στο Λουξεμβούργο και στην Ολλανδία, όπου ο μέσος κατώτατος μηνιαίος μισθός ανήλθε την περίοδο 2012-2020 στα 1.963,5 PPS και 1.543,1 PPS αντίστοιχα, το ποσοστό των μισθωτών που ζούσε σε συνθήκες σοβαρής υλικής στέρησης δεν ξεπέρασε το 1,1%. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν τον υψηλό κίνδυνο φτωχοποίησης των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό σε συνθήκες ατελούς τιμαριθμοποίησης της αμοιβής τους και απόκλισης του ύψους του κατώτατου μισθού από το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Δείτε αναλυτικά την πρόταση της ΓΣΕΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βραδινή δίαιτα: Έξι φαγητά για να χάσετε άμεσα βάρος

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

panelladikes_4.jpg
Η «Ιερή αγελάδα» των πανελλαδικών Εξετάσεων και η «Εθνική ομοψυχία»
«Η αλήθεια είναι ότι η «ιερή αγελάδα» των εξετάσεων που τόσο πολύ λατρεύουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα -παρά τις μικρές ή μεγάλες διαφορές τους και...
Η «Ιερή αγελάδα» των πανελλαδικών Εξετάσεων και η «Εθνική ομοψυχία»
paidagog.jpg
Χαϊδάρι: Πρόσληψη 31εκπαιδευτικών για τη θερινή απασχόληση παιδιών
Πρόσληψη 31 Παιδαγωγών - Παιδαγωγών ΕΑΕ - Νηπιαγωγών-Νηπιαγωγών ΕΑΕ-Γυμναστών-Βοηθών Νοσηλευτών - Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι έως και την...
Χαϊδάρι: Πρόσληψη 31εκπαιδευτικών για τη θερινή απασχόληση παιδιών