ergasia
Κάτω από το κατώφλι της φτώχειας όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 826 ευρώ προτείνει η ΓΣΕΕ.

Στην πρόταση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, που απεστάλη και στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο ημερίδας του Ινστιτούτου Εργασίας με τίτλο «Κρίση κόστους ζωής και ελληνική οικονομία».

Στοιχεία της πρότασης έδωσε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης. Η πρόταση περιλαμβάνει αύξηση του κατώτατου μισθού στο 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης, συν τον προσδοκώμενο πληθωρισμό για το 2023, δηλαδή στα 826 ευρώ, με άμεση συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για το χρονοδιάγραμμα επίτευξής του.

Σε αυτή την περίοδο των έντονα αυξανόμενων κοινωνικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων και της εργασιακής ανασφάλειας, όπως τονίζει η ΓΣΕΕ, είναι ζωτικής σημασίας η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής με μέτρα επαρκών μισθολογικών και θεσμικών πολιτικών που θα μείωναν παράλληλα τις ανισότητες στον κόσμο της εργασίας. Ένα από τα κατεξοχήν εργαλεία για την προώθηση αυτών των στόχων είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με την ουσιαστική θεσμική ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις εργασίας που θα διασφάλιζαν την τιμαριθμοποίηση όλης της κλίμακας κατανομής των αμοιβών στην τρέχουσα πληθωριστική συγκυρία.

Ειδικότερα, σε κράτη-μέλη της ΕΕ που είχαν την περίοδο 2012-2020 τον χαμηλότερο μέσο μηνιαίο κατώτατο μισθό σε όρους PPS (π.χ. η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Λιθουανία) το μέσο ποσοστό των μισθωτών που διαβιούσαν σε συνθήκες σοβαρής υλικής στέρησης ήταν από τα υψηλότερα.

Η χώρα μας συγκαταλέγεται στην ίδια ομάδα χωρών, με το μέσο ποσοστό των μισθωτών που αντιμετώπιζαν την περίοδο 2012-2020 σοβαρή υλική στέρηση να ανέρχεται στο 13,1%.

Αντίθετη είναι η εικόνα σε οικονομίες της ΕΕ που κατέγραψαν υψηλότερα επίπεδα κατώτατων μισθών. Έτσι, ενδεικτικά, στο Λουξεμβούργο και στην Ολλανδία, όπου ο μέσος κατώτατος μηνιαίος μισθός ανήλθε την περίοδο 2012-2020 στα 1.963,5 PPS και 1.543,1 PPS αντίστοιχα, το ποσοστό των μισθωτών που ζούσε σε συνθήκες σοβαρής υλικής στέρησης δεν ξεπέρασε το 1,1%. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν τον υψηλό κίνδυνο φτωχοποίησης των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό σε συνθήκες ατελούς τιμαριθμοποίησης της αμοιβής τους και απόκλισης του ύψους του κατώτατου μισθού από το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Δείτε αναλυτικά την πρόταση της ΓΣΕΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ
Μ. Καρυστιανού: «Πριν το καλοκαίρι ανακοινώνουμε κόμμα – Μου πρότειναν μέχρι και το υπουργείο Δικαιοσύνης»
Η ιδρυτική πρωτοβουλία, οι αιχμές για Μητσοτάκη, Τσίπρα και Γεωργιάδη, η απάντηση στις κατηγορίες περί “ακροδεξιάς” και το παρασκήνιο των πολιτικών...
Μ. Καρυστιανού: «Πριν το καλοκαίρι ανακοινώνουμε κόμμα – Μου πρότειναν μέχρι και το υπουργείο Δικαιοσύνης»
εσδεπ
ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ: Καταγγελίες καθηγητών για εξευτελιστικούς ελέγχους στους 38 προσαχθέντες φοιτητές
Ο ΕΣΔΕΠ ζητά απαλλαγή από τις κατηγορίες και καταγγέλλει αυταρχισμό και εξευτελιστικές πρακτικές μετά τις συλλήψεις για προβολή ταινίας
ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ: Καταγγελίες καθηγητών για εξευτελιστικούς ελέγχους στους 38 προσαχθέντες φοιτητές
foitites-mathites-syllalitirio
Κλείνουν οι σχολές από αύριο – Φοιτητικό συλλαλητήριο στις 26 και 28 Φεβρουαρίου για τα Τέμπη
20 Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας αποφασίζουν αποχή και μαζική συμμετοχή στα Προπύλαια, με σύνθημα «Δεν ξεχνάμε – Δεν συγχωρούμε»
Κλείνουν οι σχολές από αύριο – Φοιτητικό συλλαλητήριο στις 26 και 28 Φεβρουαρίου για τα Τέμπη
Έκρηξη στο εργοστάσιο της Βιολάντα
Πόρισμα ΕΜΠ: Η εσφαλμένη εγκατάσταση σωλήνα οδήγησε στη διαρροή προπανίου στη Βιολάντα
Το πόρισμα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποδίδει την έκρηξη σε εκτεταμένη διάβρωση 7,5 μέτρων και έλλειψη αντιδιαβρωτικής προστασίας
Πόρισμα ΕΜΠ: Η εσφαλμένη εγκατάσταση σωλήνα οδήγησε στη διαρροή προπανίου στη Βιολάντα