Κακοκαιρία Φίλιππος
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Σε αντιφάσεις πέφτουν οι μετεωρολόγοι για τον χιονιά στην Αθήνα

Τις αμφιβολίες τους για τον επικείμενο χιονιά στην Αττική επιφυλάσσουν κάποιοι μετεωρολόγοι, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για «ψυχρές αέριες μάζες» που κατεβαίνουν προς τη χώρα από τα βόρεια.

Αρχικά, η μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr αναφέρει ότι στην τρίτη φάση της εξέλιξης του καιρού αυτή την εβδομάδα, δηλαδή από την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, υπάρχει «υψηλή προγνωστική αβεβαιότητα».

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Η τρίτη φάση η οποία και χαρακτηρίζεται από υψηλή προγνωστική αβεβαιότητα αφορά το χρονικό διάστημα από τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 03/02 έως και τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 06/02. Αυτή η περίοδος αναμένεται να χαρακτηριστεί από πτώση της θερμοκρασίας και αρχικά κατά τη διάρκεια της Παρασκευής από βροχοπτώσεις στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Ωστόσο, η ένταση της πτώσης της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 04-05/02 παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων καθώς και τα πιθανά υψόμετρα χιονόπτωσης».

Καλλιάνος: Μούφα όλκης ο χιονιάς στην Αττική

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Καλλιάνος υποστηρίζει ότι πρόκειται για «μούφα όλκης ο χιονιάς στην Αττική» και τονίζει ότι την Παρασκευή θα χιονίσει για λίγο πάνω από τα 600-700 μέτρα υψόμετρο σε Πεντέλη και Πάρνηθα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο θα κάνει κρύο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε βαρυχειμωνιά. Τη νέα εβδομάδα, όπως λέει, ο καιρός θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον, «αλλά ακόμη είναι πολύ μακριά για να βγάλουμε τελικά συμπεράσματα».

Η ανάρτηση του Καλλιάνου

ΜΟΥΦΑ ΟΛΚΗΣ Ο ΧΙΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Θα απογοητευτείτε οικτρά, όσοι, διαβάζοντας κάποια δημοσιεύματα ή ακούγοντας ορισμένες δηλώσεις ειδικών, αναμένετε χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα της Αττικής την Παρασκευή και το Σάββατο.

Απογοητεύτηκα επίσης για άλλη μια φορά από διάφορες σελίδες του διαδικτύου που πήραν τη χθεσινή μου δήλωση που ανέφερα για την Αττική για «χιόνια στις βάρκες… στις ταβέρνες της Πεντέλης» και την έκαναν “χιόνια μέχρι τις βάρκες της Αττικής” προφανώς για να τραβήξουν κλικς. Όμως οι μεγάλες, έγκυρες και αξιοπρεπείς σελίδες ήταν σωστές, δεν έκανα κάτι τέτοιο. Και στην τελική, δεν είναι τυχαίο που κάποιες σελίδες βρίσκονται στην κορυφή τις επισκεψιμότητας και κάποιες άλλες ψάχνουν να παραποιήσουν τα λεγόμενα του κάθε Καλλιάνου για να τραβήξουν το ενδιαφέρον λόγω του ότι φυτοζωούν. Έχει καταντήσει γελοία πια αυτή η μέθοδος.

Λοιπόν, το πολύ πολύ να χιονίσει για λίγο την Παρασκευή στα πολύ ψηλά του όρους της Πεντέλης και στα ψηλά Πάρνηθας (από τα 600-700 μέτρα περίπου και υψηλότερα). Όσο για το Σάββατο το πρωί που αναμενόταν ένα πολύ πρόσκαιρο πέρασμα με τοπικές χιονοπτώσεις και λίγο χαμηλότερα, μειώνονται οι πιθανότητες να έρθει λόγω του ότι οι συνθήκες πιθανότατα δεν θα ευνοήσουν.

Ναι θα έχει κρύο νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ τις επόμενες ημέρες στην Αττική, ναι θα πέσει λίγο ακόμη η θερμοκρασία. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επικρατήσει βαρυχειμωνιά. Και ειδικά τα μεσημέρια θα ανέβει κιόλας. Πχ, την Τετάρτη θα φτάσει στους 12°C, την Πέμπτη στους 15°C, την Παρασκευή στους 14-15°C και το Σάββατο στους 15°C.

Τη νέα εβδομάδα, αν δεν αλλάξει κάτι, ίσως και να έχει περισσότερο ενδιαφέρον η εξέλιξη του καιρού αλλά ακόμη είναι πολύ μακριά για να βγάλουμε τελικά συμπεράσματα. Και αν πάλι κάποιες σελίδες βγάλουν τίτλους βροντερούς, μην ανοίξετε τα άρθρα. Θα εκτεθούν για άλλη μια φορά στην προσπάθεια τους να τραβήξουν κλικς. Ξέρετε, αποδεικνύεται αυτό για το οποίο μάχομαι και φωνάζω από παλιά, ότι ο καιρός έχει πάντα τον τελευταίο λόγο και ενίοτε κατακεραυνώνει όσους σπεύδουν να βγάλουν από νωρίς συμπεράσματα.

Μαρουσάκης: Μια οργανωμένη πολική αέρια μάζα κατεβαίνει

Στον αντίποδα, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης μιλά για αέρια πολική μάζα που κατεβαίνει προς τη χώρα.

Μέρα με τη μέρα η θερμοκρασία υποχωρεί, με συνθήκες παγετού στην ηπειρωτική χώρα και όσο προχωράμε προς το Σαββατοκύριακο το θερμόμετρο θα σημειώνει περαιτέρω πτώση, υπογραμμίζει.

Στην Αττική συννεφιές, με πρόσκαιρες βροχές σε Πεντέλη και Πάρνηθα, οι οποίες από τα 600-700 μέτρα και πάνω θα μετατρέπονται σε χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι, θα ενισχυθούν προς το απόγευμα και η θερμοκρασία μέχρι τους 12 βαθμούς (η μέρα ξεκίνησε με τρεις βαθμούς). Στη Θεσσαλονίκη τοπικές συννεφιές και μικρή πιθανότητα βροχών στη Χαλκιδική. Οι άνεμοι 6-7 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει στο κέντρο της πόλης τους 8-9 βαθμούς.

Το πρώτο ψυχρό κύμα περνάει σήμερα το βράδυ και αύριο Τετάρτη και μπορεί να δώσει χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα, κυρίως στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά και τις Κυκλάδες.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, το άλλο ψυχρό κύμα έρχεται προς το τέλος της εβδομάδας. Μια οργανωμένη πολική αέρια μάζα κατεβαίνει και θα επιδεινώσει περισσότερο τον καιρό στη χώρα μας. Από την Κυριακή, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, και στη συνέχεια θα βλέπουμε χιόνια και σε πεδινές περιοχές και το κρύο θα είναι τσουχτερό. Ο καιρός θα παραμείνει έτσι μέχρι τις 10-15 Φεβρουαρίου.

Αρναούτογλου: Δεν θα φέρει φαινόμενα

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και κυρίως προς την Παρασκευή (3/2) ψυχρές αέριες μάζες θα κατεβαίνουν προς τη χώρα από τα βόρεια, χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάποιος χιονιάς, παρά μόνο κάποιες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ανατολικά και στα βόρεια.

Όπως εξήγησε ο προγνώστης καιρού της ΕΡΤ, ειδικά προς το τέλος της εβδομάδας ένα ξεροβόρι πρόκειται να ρίξει αισθητά τον υδράργυρο, ενώ λόγω των ισχυρών βοριάδων η αίσθηση του κρύου θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Διευκρίνισε πως μέχρι το Σαββατοκύριακο αυτή η κατεβασιά δεν θα φέρει φαινόμενα, παρά μόνο κάποια κατά τόπους στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς ενώ ίσως επηρεαστούν για λίγο η Εύβοια και η Αττική με κάποιες τοπικές χιονοπτώσεις.

Όπως εξήγησε ο Σάκης Αρναούτογλου, όταν οι κατεβασιές κρύου αέρα από τα Βαλκάνια δεν συνδυάζονται με χαμηλό βαρομετρικό από τα δυτικά, ώστε να συνδυάζονται, τότε έχουμε ένα παγερό ξεροβόρι. Το οποίο μπορεί να είναι ενοχλητικό και να κάνει το κρύο ακόμη πιο έντονο, αλλά θα επικρατεί κατά κύριο λόγο ηλιοφάνεια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ναυτικη φωτοβολιδα
Το δράμα της οικογένειας που χάνει δεύτερο παιδί - Ο 33χρονος ετοιμαζόταν να παντρευτεί αλλά δεν πρόλαβε
Άγιος Νικόλαος: Τα σενάρια που εξετάζει η ΕΛΑΣ - Είχε ακρωτηριαστεί από φωτοβολίδα ο Μανώλης
Το δράμα της οικογένειας που χάνει δεύτερο παιδί - Ο 33χρονος ετοιμαζόταν να παντρευτεί αλλά δεν πρόλαβε