Μιχάλης Καλτεζάς
Σαν σήμερα το 1990, αθωώνεται από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο ο δολοφόνος Αθανάσιος Μελίστας

17 Νοέμβρη του 1985, επέτειος Πολυτεχνείου. Μετά από την πορεία του Πολυτεχνείου, όπου την είχε πλαισιώσει χιλιάδες κόσμος. Ακολουθεί συμπλοκή της Αστυνομία με νέους, τότε μια ομάδα νέων κατευθύνεται προς τα Εξάρχεια, μέσα σε αυτή και ο τότε 15χρονος Μιχάλης Καλτεζάς.

Ο Αθανάσιος Μελίστας τότε πυροβόλησε από απόσταση 20 μέτρων στο πίσω μέρος του κεφαλιού τον 15χρονο αφήνοντάς τον νεκρό στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Μπόταση. «ΤΡΑΓΩΔΙΑ, Αστυφύλακας εκτελεί 15χρονο στα Εξάρχεια» έγραφαν το επόμενο πρωί «ΤΑ ΝΕΑ» . Ακολούθησε πλήθος καταλήψεων και πορειών διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Η αρχή της δίκης

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1988 κάθεται για πρώτη φορά στο ειδώλιο. Το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο του επιβάλει την ποινή κάθειρξης 2 ετών για ανθρωποκτονία και 6 μήνες για οπλοκατοχή με ανασταλτικό χαρακτήρα. Ο Μελίστας αφέθηκε ελεύθερος.

Συνταρακτικές ήταν οι καταθέσεις των γονιών του 15χρονου. Όπως υποστήριξε ο πατέρας: «Μηνύσαμε τον Μελίστα, η γυναίκα μου και εγώ, γιατί πιστεύουμε ότι σκότωσε το παιδί μας εν ψυχρώ και χωρίς λόγο», ενώ τόνισε ότι «ο Μελίστας εκτελούσε διαταγές άλλων» θέλοντας να αποδώσει ευθύνες σε προϊστάμενούς του.

Τελικά η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο, ο οποίος έκρινε ότι κακώς το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής. Το αποτέλεσμα ήταν η σύλληψη του Μελίστα, στις 12 Ιανουαρίου του 1989, ο οποίος για πρώτη φορά βρέθηκε στη φυλακή για να πληρώσει για τη δολοφονία του 15χρονου

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό ξεκίνησε στις 15/01/1990, με αυξημένη αστυνομική δύναμη εντός και εκτός δικαστηρίου, αφού πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί απέξω για να δηλώσει την συμπαράσταση του στους γονείς του.

Η αθώωση

Στις 26 Ιανουαρίου του 1990 εκδόθηκε η απόφαση του Εφετείου η οποία πάρθηκε κατά πλειοψηφία (6 υπέρ έναντι μίας). Ο Μελίστας κρίθηκε αθώος.

Η απόφαση προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. «Για δεύτερη φορά δολοφονήθηκε το παιδί μου», φώναζαν οι γονείς του.

Αμέσως γίνεται κατάληψη του Πολυτεχνείου. Παράλληλα καταλαμβάνεται η Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης, η Νομική Θεσσαλονίκης το πανεπιστημιακό παράρτημα Πάτρας και οι σχολές του Ρεθύμνου.

Διεξάγονται πορείες με χιλιάδες κόσμο, ενώ η κατάσταση στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας είναι έκρυθμη για πολύ καιρό.

Μετά την αθώωση του Μελίστα, η Υπηρεσία τον επανένταξε, όμως εκείνος υπέβαλε αίτηση αποστρατείας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα εισήχθη στο Ψυχιατρείο Πάτρας και έπειτα έφυγε στην Αυστραλία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

trapeza peiraios
Πολύ σημαντική ανακοίνωση της Πειραιώς για όλους τους χρήστες- Τι πρέπει να κάνετε
Συγκεκριμένα, επιτήδειοι καλούν πολίτες προσποιούμενοι ότι είναι υπάλληλοι της Τράπεζας
Πολύ σημαντική ανακοίνωση της Πειραιώς για όλους τους χρήστες- Τι πρέπει να κάνετε
panteio_16.jpg
Έντονη αντίδραση του Συλλόγου ΔΕΠ Παντείου: «Αντισυνταγματική η απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Πιερρακάκη»
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Παντείου Πανεπιστημίου στηλιτεύει την απόφαση του ΣτΕ και καλεί σε συνέχιση των κινητοποιήσεων για...
Έντονη αντίδραση του Συλλόγου ΔΕΠ Παντείου: «Αντισυνταγματική η απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Πιερρακάκη»
πανελλαδικες
Πανελλαδικές σήμερα Τρίτη με εξέταση στα Αγγλικά: Το alfavita.gr ενημερώνει πρώτο για τα θέματα και τις απαντήσεις
Πανελλαδικές 2025 : Δείτε τα θέματα και τις απαντήσεις στα Αγγλικά
Πανελλαδικές σήμερα Τρίτη με εξέταση στα Αγγλικά: Το alfavita.gr ενημερώνει πρώτο για τα θέματα και τις απαντήσεις