δηλητηρίαση
Σαν σήμερα το 1997, μία κόρη σκοτώνεται από ένα πιάτο φακές και μια μάνα είναι η δράστης.

Η 47χρονη Παναγιώτα Τσ. μεγάλωνε μόνη της τα πέντε παιδιά της σε ένα χωριό κοντά στην Αρχαία Ολυμπία στην Ηλεία. Ο άντρας της, Φίλιππος, είχε σκοτωθεί από το 1988 σε ένα ατύχημα, φεύγοντας από το καφενείο. Εκείνη δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει το θάνατό του, αλλά και ούτε να πιστέψει ότι πρόκειται για ατύχημα και έπεσε από το τρακτέρ.

Από εκείνη την στιγμή είχε απομακρυνθεί από όλους, δεν ζητούσε καμία βοήθεια και δεν ήθελε πάρε δώσε ούτε με τους συγγενείς της. Πάλευε να μεγαλώσει τα παιδιά της μόνη της.

Έγκυος

Η κόρη της τότε, ήταν 22 χρονών και είχε μείνει έγκυος, προσπαθούσε να το  κρύψει από όλους, αλλά όταν έφτασε στον 7ο μήνα ήταν αδύνατο πια να κρύψει την κοιλιά της. Τότε η 47χρονη σοκαρίστηκε, η εγκυμοσύνη της ανύπαντρης κόρης της στριφογύριζε στο μυαλό της μέρα και νύχτα με τη σκέψη «Τι θα πει το χωριό».

Μάλιστα, η δολοφόνος μάνα, φοβόταν και για τα υπόλοιπα παιδιά της, πίστευε ότι το σκάνδαλο που θα ξεσπούσε στη μικρή κοινωνία του χωριού, θα τα στιγμάτιζε και αυτά. Έτσι αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αρχικά είπε στην κόρη της να πάνε στο νοσοκομείο στην Πάτρα για να κάνει έκτρωση, όμως ήταν ήδη πολλών μηνών το έμβρυο, κάτι τέτοιο απαγορευόταν. Στη συνέχεια προσπάθησε με διάφορους επιβλαβείς τρόπους να την κάνει να χάσει το παιδί. Άλλωστε, ήθελε και η μικρή να το χάσει.

Πολύ πριν καταλάβει οτιδήποτε η μάνα της, η ίδια σήκωνε βάρη, έκανε απότομες κινήσεις, δούλευε σκληρά στα χωράφια και το χειρότερο πίεζε την κοιλιά της τοποθετώντας πάνω τους τσουβάλια γεμάτα καλαμπόκι. Επίσης η μητέρα της άρχισε να τη χτυπάει στην κοιλιά και να της δίνει διάφορα ματζούνια, που πίστευαν οι παλιοί ότι προκαλούσαν αποβολή. Όλα όσα είχε δοκιμάσει δεν πετύχαιναν, της είχε μείνει μόνο ένα πράγμα.

Οι «δολοφονικές» φακές

Την Κυριακή της 19ης Ιανουαρίου του 1997, η μητέρα έστρωσε το τραπέζι για να φάνε όλοι μαζί. Ο μεγάλος της γιός έλειπε από το τραπέζι γιατί είχε πάει σε έναν γάμο.

Η μάνα τους είχε μαγειρέψει φακές και η οκτώ μηνών έγκυος κόρη της, της είπε ότι θα φάει κάτι άλλο. Η μάνα επέμενε. Μέσα στο πιάτο της είχε ρίξει ένα ισχυρό εντομοκτόνο το «φουραντάν».

Μετά από πιέσεις της μάνας, η κόρη έφαγε και σύντομα άρχισε να μη νιώθει καλά. Έκανε εμετό και έκατσε μπροστά στην τηλεόραση για να ξεχαστεί. Αργότερα πήγε να κοιμηθεί γιατί δεν αισθανόταν καλά και δεν ξύπνησε ποτέ.

Ο μεγάλος γιος γύρισε ξημερώματα απ’ τον γάμο και όταν πήγε να ξυπνήσει την αδερφή του, τη βρήκε νεκρή. Άρχισαν τότε να φωνάζουν στη γειτονιά και να δημοσιεύουν το περιστατικό.

Στην αρχή οι περισσότεροι συγχωριανοί πίστευαν ότι αυτοκτόνησε. Ο γάμος στον οποίος είχε πάει ο αδερφός της εκείνη την ημέρα, ήταν ενός άντρα που είχε ζητήσει την Κωστούλα σε γάμο, τρία χρόνια πριν. Εκείνη τον ήθελε πολύ, αλλά η μητέρα της είχε αρνηθεί να παντρευτούν. Έτσι η συγκυρία ήταν αρκετά βολική, γιατί στην αρχή πίστευαν ότι η κοπέλα πήρε μόνη της το δηλητήριο, εξαιτίας της ερωτικής της απογοήτευσης.

Η ομολογία

Μετά από έρευνα, καθώς και ερωτήσεις στους συγχωριανούς για την προέλευση του δηλητηρίου, όλα έδειχναν ότι η δράστης ήταν η ίδια η μητέρα της. Στην αρχή όλα τα είχε αρνηθεί, όμως η κατάθεσή της έπεσε σε αντίφαση με τη 9χρονη κόρη της. Στο τέλος ομολόγησε ότι η ίδια την σκότωσε.

«Το χωριό είναι μικρό», είπε στους αστυνομικούς, και «θα γινόμασταν ρεζίλι σε όλους αφού ήταν ανύπαντρη και θα γεννούσε παιδί».

Η μητέρα στην κατάθεσή της, υποστήριξε ότι η εγκυμοσύνη της κόρης της ήταν ανεπιθύμητη, γιατί το μωρό θα ήταν προϊόν αιμομιξίας. Η 22χρονη δεν αποκάλυψε ποτέ ποιος ήταν ο πατέρας του παιδιού.

Αργότερα, όταν ορίστηκε το δικαστήριο, η Παναγιώτα ήθελε να αλλάξει την κατάθεσή της και να ισχυριστεί ότι τα είπε αυτά γιατί την πίεσαν οι αστυνομικοί. Το δικαστήριο δεν το δέχτηκε αυτό. Και προτάθηκε να εκτίσει την ποινή 30 ετών.

Το κακουργιοδικείο όμως θα της αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και θα της επιβάλλει ποινή κάθειρξης 10 ετών και 6 μηνών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εφετείο
Κυψέλη: Στον ανακριτή ο 18χρονος που μπήκε σε σχολείο και τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και διευθυντή
Βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, διατάραξη οικιακής ειρήνης, αλλά και παράβαση του νόμου περί όπλων...
Κυψέλη: Στον ανακριτή ο 18χρονος που μπήκε σε σχολείο και τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και διευθυντή
βιβλίο με δεσιμο απο ανθρωπινο δέρμα
Χάρβαρντ: Είχε στη βιβλιοθήκη του βιβλίο με δέσιμο από ...ανθρώπινο δέρμα - Το αφαιρεί και ζητά συγγνώμη
Ο πρώτος ιδιοκτήτης του βιβλίου, ο Γάλλος γιατρός Ludovic Bouland, έδεσε το βιβλίο με ανθρώπινο δέρμα. Το Χάρβαρντ είπε ότι ο Μπούλαντ πήρε το δέρμα...
Χάρβαρντ: Είχε στη βιβλιοθήκη του βιβλίο με δέσιμο από ...ανθρώπινο δέρμα - Το αφαιρεί και ζητά συγγνώμη