αδέσποτα ζώα
Δημοσιεύτηκε ΚΥΑ με τις προδιαγραφές λειτουργίας καταφυγίων ζώων συντροφιάς

Τα κριτήρια και οι προδιαγραφές λειτουργίας των καταφυγίων ζώων συντροφιάς καθορίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμου Κεδίκογλου,που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Η ΚΥΑ καθορίζει όλα τα θέματα σχετικά με τη διαδικασία, τα όργανα, τα αναγκαία δικαιολογητικά και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την αδειοδότηση των καταφυγίων.

Τέτοιους χώρους μπορούν να λειτουργήσουν οι δήμοι, τα νομικά πρόσωπα δήμων ή σύνδεσμοι αυτών, οι διαδημοτικές συνεργασίες, οι αναπτυξιακοί οργανισμοί δήμων, τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και φυσικά πρόσωπα.

Η ίδρυση των καταφυγίων προϋποθέτει προηγούμενη άδεια η οποία χορηγείται με απόφαση της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής της οικείας Περιφέρειας/Περιφερειακής Ενότητας, εντός των ορίων της οποίας πρόκειται να εγκατασταθεί το καταφύγιο.

Η λειτουργία τους επιτρέπεται εκτός ορίων οικιστικών περιοχών, πολεοδομημένων και προς πολεοδόμηση, σε δασικές και δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις. Θα πρέπει να απέχουν έως πέντε χιλιόμετρα από το άκρο οικισμού και να διαθέτουν ευχερή οδική πρόσβαση.

Η άδεια ίδρυσης χορηγείται, κατόπιν αίτησης των δικαιούχων συνοδευόμενη από σχετικό φάκελο, ο οποίος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τεχνική έκθεση για να διαπιστωθεί αν ανταποκρίνεται, στις προδιαγραφές και απαιτήσεις που θέτει η νομοθεσία βάσει της δυναμικότητας και του είδους των ζώων που πρόκειται να φιλοξενηθούν στο καταφύγιο.

Η τεχνική έκθεση περιλαμβάνει τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης και περιγραφή εγκαταστάσεων (π.χ. υποδομές, χώροι, κτήρια κ.ά., κατά περίπτωση), το είδος και τον αριθμό των ζώων που θα ενδιαιτώνται στο καταφύγιο, καθώς και περιγραφή εξοπλισμού, υδροδότησης και τρόπου συλλογής λυμάτων.

Παράλληλα, προς διασφάλιση της τήρησης αυστηρών κανόνων ευζωίας για τα φιλοξενούμενα ζώα, καθορίζονται σχετικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων και ορίζονται οι αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο της λειτουργίας των καταφυγίων ζώων συντροφιάς.

Σημειωτέον ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα προστίθεται στις λοιπές υπουργικές αποφάσεις που έχουν ήδη εκδοθεί στο πλαίσιο της εφαρμογής και αποτελεσματικής υλοποίησης του νέου πλαισίου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς δυνάμει του ν. 4830/2021.

Ήδη για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων καθώς και για κτηνιατρική φροντίδα οι δήμοι της χώρας έχουν χρηματοδοτηθεί συνολικά με 5 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλο πρόγραμμα στειρώσεων, ύψους 5 εκατ. ευρώ και πρόγραμμα εμβολιασμών αδέσποτων ζώων συντροφιάς ύψους 3 εκατ. ευρώ.

«Διασφαλίζουμε την ευζωία των αδέσποτων ζώων και τις συνθήκες διαβίωσής τους, καθορίζοντας τα κριτήρια και τις προδιαγραφές ορθής και νόμιμης λειτουργίας των καταφυγίων, με τη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης. Σε στενή συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς βάζουμε γερές βάσεις για την διασφάλιση της ευζωίας των αδέσποτων ζώων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε:

«Το είπαμε και το κάναμε,  παραμένοντας πιστοί στη δέσμευσή μας για “Κανένα ζώο αδέσποτο – Κανένα ζώο κακοποιημένο”. Διασφαλίζουμε την ευζωία των αδέσποτων ζώων και τις συνθήκες διαβίωσής τους, καθορίζοντας τα κριτήρια και τις προδιαγραφές ορθής και νόμιμης λειτουργίας των καταφυγίων, με τη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης. Σε στενή συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς βάζουμε γερές βάσεις για την διασφάλιση της ευζωίας των αδέσποτων ζώων».

Παράλληλα ο ίδιος προχώρησε σε σχετική ανάρτηση στο twitter αναφέροντας πως: «Έλεγαν ότι ο νέος νόμος για την ευζωία των ζώων συντροφιάς θα μείνει στα «χαρτιά» #not

Στην πράξη:
✅Προδιαγραφές για καταφύγια
✅Πάγια-γενναία-χρηματοδότηση Δήμων (€5εκ.)
✅Πρώτη φορά πρόγραμμα στειρώσεων (€5εκ.) & εμβολιασμών (€3εκ.)
Συνεχίζουμε!»

Δείτε την ανάρτηση:

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη "τύρβη";

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 12 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 12/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα