μπακαλόγατος
Οι απόψεις για την αληθινή ή όχι τοποθεσία του μπακάλικου διίστανται

Ο Μπακαλόγατος ή όπως είναι ο επίσημος τίτλος της ταινίας «Της Κακομοίρας» αποτελεί μια από τις αγαπημένες παλιές ελληνικές ταινίες. Η ασπρόμαυρη αυτή ταινία είχε χαρίσει γέλιο σε μικρούς και μεγάλους με τις ξεκαρδιστικές ατάκες της. Χατζηχρήστος, Δούκας και Ρίζος σε ρεσιτάλ ερμηνείας και με χιούμορ διαχρονικό καταφέρνουν να κάνουν την ταινία αγαπημένη και για τις επόμενες γενιές, όταν θα προβληθεί στην τηλεόραση.

Η κωμική ταινία «Της Κακομοίρας» γυρίστηκε και προβλήθηκε το 1963 και γνώρισε επιτυχία αλλά ίσως όχι τόση, όση τα χρόνια που ακολούθησαν. Βασικό σκηνικό, φυσικά, αποτελεί η μπακαλοταβέρνα του Παντελή στην οποία δουλεύει ο Ζήκος, δηλαδή ο Κώστας Χατζηχρήστος.

Η υπόθεση

Η υπόθεση, βεβαίως, είναι γνωστή στους περισσότερους, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο μας Ζήκο. Ένας επαρχιώτης από το Καρπενήσι ο οποίος δουλεύει υπάλληλος στην μπακαλοταβέρνα του Παντελή. Ο τελευταίος είναι ερωτευμένος με μια νεαρή, τη Λίτσα ενώ ο Ζήκος με τη φίλη της, Φιφίκα η οποία προσποιείται ότι ανταποκρίνεται, ενώ στην πραγματικότητα ετοιμάζεται να παντρευτεί με τον Κιτσάρα.

Ο έρωτας του Παντελή για τη Λίτσα προκαλεί τα συνεχή πειράγματα του Ζήκου, παρόλα αυτά ο ίδιος θα καταφέρει να κανονίσει τους αρραβώνες του με τη νεαρή σε συνεννόηση με τον πατέρα της. Τα πράγματα παίρνουν απρόσμενη τροπή όταν ο Παντελής και ο πατέρας της Λίτσας αποφασίζουν να της ανακοινώσουν τους αρραβώνες την ημέρα των γενεθλίων της, σε ένα τραπέζι στο σπίτι τους. Η ίδια όταν μαθαίνει, ταράζεται και έπειτα προσπαθεί να κλεφτεί με τον αγαπημένο της, τον Αργύρη.

Τελικά δεν προλαβαίνουν και καταλήγουν όλοι στο σπίτι της Λίτσας προκειμένου να εξηγήσουν τι συνέβη. Όλα λύνονται, ο κυρ-Μανώλης, πατέρας της Λίτσας δέχεται να παντρευτεί η κόρη του τον Αργύρη, ενώ και ο Κιτσάρας, μιας και είναι παρών ο πατέρας της Φιφίκας, ζητά και παίρνει το χέρι της. Ο Ζήκος και ο Παντελής φεύγουν άπραγοι.

Πού γυρίστηκε

Το βασικό σκηνικό που γυρίστηκε η ταινία ήταν το μπακάλικο του Παντελή το οποίο ήταν ταυτόχρονα και ταβέρνα. Αρχικά, πολλές από τις σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στην περιοχή του Μεταξουργείου. Γι’ αυτό και η μία εκδοχή θέλει εκεί να βρίσκεται και το μαγαζί του Παντελή, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αγίου Παύλου και στη γωνία των οδών Ψαρών και Μαιζώνος. Εκεί που βρίσκεται σήμερα ένα άλλο μεζεδοπωλείο, ο «Ακροβάτης» και που κάποτε βρισκόταν το μαγαζί «Οι Χρυσές Καρδιές».  

Λέγεται, λοιπόν, ότι και τότε ήταν μεζεδοπωλείο – παντοπωλείο το οποίο χρησιμοποίησαν οι συντελεστές της ταινίας για τα γυρίσματα «Της Κακομοίρας». Μπαίνοντας κανείς μέσα στο μαγαζί μπορεί να δει φωτογραφίες του Χατζηχρήστου και νοσταλγικές εικόνες μιας άλλης εποχής από την ταινία.

μπακαλόγατος

Υπάρχει βέβαια και μία άλλη εκδοχή, που θεωρεί ότι οι σκηνές του μπακάλικου είναι γυρισμένες σε στούντιο της Φίνος Φιλμ και το μπακάλικο δεν υπήρχε στην πραγματικότητα.

Οι πιο παρατηρητικοί στέκονται στο φωτισμό που υπάρχει στις σκηνές που διαδραματίζονται στα τραπέζια έξω από το μπακάλικο, τη στιγμή, μάλιστα, που δεν υπάρχει ένα ανοιχτό πλάνο, καταγράφοντας μια πιο γενική εικόνα του καταστήματος.

Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται και από τους τίτλους της ταινίας. Και ενώ υπάρχουν μαρτυρίες από κατοίκους ότι είχαν δει να γίνονται γυρίσματα στη γωνία Ψαρρών και Μαιζώνος, συντελεστές έχουν παραδεχτεί στο παρελθόν ότι δεν υπήρξε αληθινό μπακάλικο, αλλά έτσι είχε διαμορφωθεί το στούντιο της Φίνος Φιλμ για τις ανάγκες της ταινίας.

Το σίγουρο είναι, πως όπου κι αν γυρίστηκε, κατάφερε να γίνει μια από τις πλέον αγαπημένες ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου με τις αμίμητες ατάκες να αφήνουν εποχή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά