μεταμόσχευση
Οι μεταμοσχεύσεις οργάνων μπορούν να δώσουν ελπίδα και ζωή σε άλλα παιδιά, αλλά και μεγάλους

O 18χρονος Γρηγόρης, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο, έδωσε ζωή σε ένα 14χρονο παιδί. Οι γονείς του αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά του και να δώσουν δεύτερη ευκαιρία στον 14χρονο Άγγελο, ο οποίος κάνει συνεχώς αιμοκαθάρσεις. Ο Άγγελος είναι ένας από τους λήπτες των οργάνων.

Του χάρισε την ελπίδα ο Γρηγόρης, το 18χρονο αγόρι από το Αγρίνιο που έφυγε από τη ζωή σε τροχαίο δυστύχημα χαρίζοντας ζωή σε 4 συνανθρώπους μας. Από το κρεβάτι της ανάρρωσης ο Άγγελος μπορεί και χαμογελά ξανά.

«Καταλαβαίνετε ένα παιδί 14 ετών θα έπρεπε να ασχολείται με τα μαθήματά του. Έκανε αιμοκάθαρση 3 φορές την εβδομάδα. Τώρα θα αλλάξει η ζωή του» δήλωσε ο διευθυντής της κλινικής μεταμοσχεύσεων ΑΠΘ, Γεώργιος Τσουλφάς.

«Ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη η κατάσταση και για το προσωπικό της μονάδας και για μένα προσωπικά. Τέσσερις άνθρωποι βελτίωσαν τουλάχιστον το επίπεδο της ζωής τους και ένας τουλάχιστον σώθηκε» δήλωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ, Χριστόδουλος Ναθαναήλ.

Δίνοντας ελπίδα και ζωή

Λήπτης του ενός νεφρού ένας 14χρονος μαθητής από τη Θεσσαλονίκη που είχε διαγνωστεί με νεφρική ανεπάρκεια στα 4 του χρόνια.

Ανάμεσα στους λήπτες των οργάνων του μικρού Θωμά, που κατέληξε από καρδιακή ανακοπή, τρία παιδιά από την Ιταλία.

Η καρδιά δόθηκε σε παιδάκι 6 ετών στο Τορίνο που ζούσε με μηχανική υποστήριξη, οι πνεύμονες σε παιδί 11 ετών στο Μπέργκαμο και τμήμα του ήπατος δόθηκε σε βρέφος μόλις 5 μηνών.

Σε συνεργασία με την Ιταλία

Η χώρα μας συνεργάζεται στενά με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων της Ιταλίας. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα για παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις καρδιάς, ήπατος και πνευμόνων καθώς δεν έχουμε τους κατάλληλους χειρουργούς ούτε αναισθησιολόγους μεταμοσχεύσεων για παιδιά.

Βασικός κρίκος στην αλυσίδα των μεταμοσχεύσεων είναι ο λεγόμενος τοπικός συντονιστής που τοποθετείται σε κάθε νοσοκομείο που διαθέτει μεγάλη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Τα στοιχεία πάντως για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα είναι ενθαρρυντικά. Το 2022 εβδομήντα συνάνθρωποί μας έγιναν δότες οργάνων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά