πάντα
Έπειτα από αρκετές άκαρπες προσπάθειες ζευγαρώματος, το θηλικό πάντα, η Τιαν Τιαν υποβλήθηκε σε τεχνητή γονιμοποίηση το 2013 και το 2014, μάταια.

Έπειτα από μια και πλέον δεκαετία άκαρπων προσπαθειών για την αναπαραγωγή του, το μοναδικό ζευγάρι πάντα στο βρετανικό έδαφος θα επιστρέψει φέτος στην Κίνα χωρίς να έχει δημιουργήσει οικογένεια, ανακοίνωσε ο ζωολογικός κήπος του Εδιμβούργου.

Η Βασιλική Ζωολογική Εταιρία της Σκωτίας (RZSS) σκοπεύει να διοργανώσει για τον Γιανγκ Γκουάνγκ ('Ηλιο) και την Τιαν Τιαν (Αγαπημένη) μια "τεράστια" αποχαιρετιστήρια τελετή πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή τους φέτος.

"Ήταν απίστευτα δημοφιλή στους επισκέπτες" και συνέβαλαν "να συνδεθούν εκατομμύρια άνθρωποι με τη φύση και να συγκεντρωθούν χρήματα για την προστασία της φύσης", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της RZSS, Ντέιβιντ Φιλντ.

 

"Θα δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες ώστε ο κόσμος να μπορέσει να τα αποχαιρετήσει και να γιορτάσουμε την καταπληκτική επίδραση" των δύο πάντα, "συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός κόσμου όπου η φύση προστατεύεται, εκτιμάται και αγαπιέται", δήλωσε.

Τα δύο πάντα είχαν φτάσει στο Εδιμβούργο τον Δεκέμβριο του 2011 στο πλαίσιο μιας 10ετούς συμφωνίας, η οποία παρατάθηκε, με την κινεζική ένωση προστασίας της πανίδας.

Το ζευγάρι δικαιούτο ακόμη ένα ταρτάν που δημιουργήθηκε προς τιμήν του, μαυρόασπρο για τη γούνα του και κόκκινο σε ένδειξη τιμής προς την Κίνα.

Αλλά πολύ γρήγορα, φάνηκε ότι το ζευγάρι δεν έδινε σημασία σε αυτό. Έπειτα από αρκετές άκαρπες προσπάθειες ζευγαρώματος, η Τιαν Τιαν υποβλήθηκε σε τεχνητή γονιμοποίηση το 2013 και το 2014, μάταια.

Ο Γιανγκ Γκουάνγκ στη συνέχεια, ευνουχίστηκε το 2018 λόγω ενός καρκίνου στους όρχεις.

Η αναπαραγωγή των πάντα είναι ιδιαίτερα δύσκολη σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Τα θηλυκά είναι γόνιμα μόνο για 24 έως 36 ώρες την άνοιξη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Προστασίας των Πάντα.

Ελεύθερα στη φύση, τα πάντα ζουν στη νοτιοδυτική Κίνα. Ο πληθυσμός τους έχει αποδεκατιστεί από τους λαθροκυνηγούς, που τα κυνηγούσαν για τη γούνα τους, αλλά και από τις ζημιές της παράνομης αποψίλωσης των δασών και της καταστροφής των βλαστών μπαμπού, που αποτελούν την κύρια τροφή των πάντα.

Σύμφωνα με την οργάνωση Pandas International, ο πληθυσμός τους ανέρχεται σήμερα σε 1.864, από τα οποία περίπου 600 ζουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας σε όλο τον κόσμο. Ο Γιανγκ Γκουάνγκ και η Τιαν Τιαν μπορεί να φύγουν από το Εδιμβούργο στα τέλη Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με τον ζωολογικό κήπο.

Η παρουσία τους στη Σκωτία συνέβαλε επίσης στην έρευνα για την αναπαραγωγή των πάντα, υπογράμμισε ο Ντέιβιντ Φιλντ.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΟΠΣΥΔ - Αναπληρωτές: Οδηγίες εγγραφής αναπληρωτών

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

εκπαιδευση
Μέσα στην εβδομάδα οι τελικοί πίνακες μοριοδότησης των υποψηφίων Συμβούλων (Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας)
Σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Μέσα στην εβδομάδα οι τελικοί πίνακες μοριοδότησης των υποψηφίων Συμβούλων (Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας)
ΙΕΠ 2.jpg
ΙΕΠ: Παράταση προθεσμίας για την υποβολή δήλωσης συμμετοχής στην επιμόρφωση για τη διαφοροποιημένη διδασκαλία
Το πρόγραμμα υλοποιείται με σύγχρονη εξ αποστάσεως επιμόρφωση συνολικής διάρκειας δεκατεσσάρων ωρών
ΙΕΠ: Παράταση προθεσμίας για την υποβολή δήλωσης συμμετοχής στην επιμόρφωση για τη διαφοροποιημένη διδασκαλία
panellinies_3.jpg
Πανελλήνιες 2023: Αλλάζει η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Ειδικών Μαθημάτων
Η νέα σύνθεση της επιτροπής περιλαμβάνει περισσότερα μέλη ειδικοτήτων αντίστοιχων με τα εξεταζόμενα μαθήματα, καθώς και περισσότερους υπαλλήλους του...
Πανελλήνιες 2023: Αλλάζει η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Ειδικών Μαθημάτων