μυτιλινη-τροχαιο
Έγινε το «θαύμα» για τον 17χρονο και τους γονείς του - 17χρονος που νοσηλευόταν χωρίς ελπίδα επιβίωσης στη ΜΕΘ «γύρισε στη ζωή» λίγο πριν οι γονείς του σταματήσουν τη μηχανική υποστήριξη

Ένα μικρό θαύμα συνέβη αυτά τα Χριστούγεννα για μια οικογένεια από τη Μυτιλήνη. 17χρονος που νοσηλευόταν χωρίς ελπίδα επιβίωσης στη ΜΕΘ «γύρισε στη ζωή» λίγο πριν οι γονείς του  σταματήσουν τη μηχανική υποστήριξη και δωρίσουν τα όργανα του γιου τους.

Η μάχη για τη ζωή, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα του νησιού stonisi.gr, ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2022. Το αγόρι υποβλήθηκε σε δύσκολες επεμβάσεις με τους γιατρούς να μην διατηρούν ελπίδες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκεί που οι επιστήμονες είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά κι μητέρα του Ταξιάρχη είχε αποδεχθεί το επερχόμενο μοιραίο δίνοντας τα όργανα του μικρού για να σωθούν ένα σωρό άλλοι άνθρωποι που δοκιμάζονται, έγινε το θαύμα. Θαύμα πραγματικό μια και ο κοινά αποδεκτός ως νεκρός, εγκέφαλος του Ταξιάρχη άρχισε να δίνει σημεία ζωής.

Πραγματικό θαύμα. Ιατρικό θαύμα από τον νευροχειρούργο Πέτρο Σουρτζή και την ομάδα του, από τον ίδιο τον Αρχάγγελο που το όνομα του φέρει ο τραυματίας, κι από τους δυο μαζί δεν έχει πολύ σημασία. Ο Ταξιάρχης επέστρεψε στη ζωή λίγη ώρα πριν σταματήσει η μηχανική υποστήριξη. Τέσσερις μήνες μετά ετοιμάζεται να επιστρέψει στη Μυτιλήνη από κέντρο αποκατάστασης στο Λουτράκι για να συνεχίσει εδώ φυσικοθεραπείες που θα του επιτρέψουν να ζήσει την υπόλοιπη του ζωή κανονικά.

Όλα ξεκίνησαν στο βράδυ της 28ης του περασμένου Αυγούστου στο πανηγύρι για τα Νιάμερα της Παναγιάς στη Στύψη. Ο Ταξιάρχης έχοντας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ ξεκινά να επιστρέψει με το δίκυκλο του στο χωριό του, στο Μόλυβο. Κάποιοι κάτοικοι της περιοχής προλαβαίνουν να σταματήσουν την παρέα του που επίσης είχε καταναλώσει αλκοόλ. Αλλά όχι τον Ταξιάρχη. Λίγα λεπτά αργότερα τραυματίζεται σοβαρά στο κεφάλι. Μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης σε κρίσιμη κατάσταση με πολύ σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Μπαίνει στο χειρουργείο όπου ο νευροχειρούργος Πέτρος Σουρτζής δίνει με την ομάδα του μάχη να τον κρατήσει στη ζωή. Οδηγείται στη ΜΕΘ όπου διασωληνώνεται. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη. Λίγες μέρες μετά ακολουθεί δεύτερη επέμβαση όπου του αφαιρούνται τμήματα του κρανίου του προκειμένου να μειωθεί η εγκεφαλική πίεση. Όλα δείχνουν ότι η μάχη οδηγείται σε ήττα.

Σοβαρά πλέον με τις εγκεφαλικές λειτουργίες μηδενισμένες συζητιέται να σταματήσει η μηχανική υποστήριξη. Και η μητέρα του Αφροδίτη Γκάγκα δίνει την έγκριση της να δοθούν τα όργανα του Ταξιάρχη για μεταμοσχεύσεις σε συνανθρώπους που κινδυνεύουν.

Λίγες ώρες μετά κι ενώ όλοι προσεύχονται για το επερχόμενο τέλος ενός 17χρονου παιδιού, ο εγκέφαλος το Ταξιάρχη αρχίζει να αντιδρά. Όλοι μιλάνε για θαύμα.Στις 8 Νοεμβρίου ανήμερα της γιορτής του και της γιορτής του προστάτη του Αρχαγγέλου που όλοι, με πρώτους τον ίδιο τον Ταξιάρχη και τη μητέρα του, λένε πως οφείλει τη ζωή του, μεταφέρεται, μετά από ενάμιση μήνα στην Εντατική, σε κανονικό θάλαμο στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Σήμερα εγκεφαλικά ο Ταξιάρχης έχει επανέλθει πλήρως. Βρίσκεται σε Κέντρο Αποκατάστασης στο Λουτράκι της Κορινθίας για να αντιμετωπίσει τα κινητικά του προβλήματα. «Κινείται με πατερίτσες, αλλά και αυτό θα ξεπεραστεί» λέει η μητέρα του Αφροδίτη Γκάγκα.

Σε λίγο καιρό θα επιστρέψει στη Μυτιλήνη, θα ακολουθήσει μια ακόμα επέμβαση αποκατάστασης του κρανίου του με μοσχεύματα και η πλήρης αποθεραπεία του.
«Θέλω από την καρδιά μου να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν το παιδί μου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Το νευροχειρούργο Πέτρο Σουρτζή και όλη την ομάδα του. Γιατρούς, νοσηλευτές όλους και όλες. Τους γιατρούς και το Προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου μας. Τους φυσικοθεραπευτές Πάρη Ταρατόρη και Χριστόδουλο Προβέτζα.

Όλοι τους όλον αυτόν τον καιρό στάθηκαν άνθρωποι πάνω από όλα πάνω από τον Ταξιάρχη. Και με τις γνώσεις τους αλλά και το επίπεδο της δουλειάς τους με τη βοήθεια του θεού έκαναν το θαύμα» λέει η Αφροδίτη Γκάγκα. Και συμπληρώνει: «Πρώτον και πάνω απ’ όλους θέλω να ευχαριστήσω τον Ταξιάρχη του οποίου το όνομα έδωσα στο παιδί μου. Στάθηκε πάνω του και τον προστάτεψε. Ένιωθα τη χάρη του ακόμα και όταν όλα νόμισα πως είχαν τελειώσει. Ο ίδιος ο μικρός ένιωθε λέει τις φτερούγες το Αρχαγγέλου».Σε λίγο καιρό ο Ταξιάρχης Καϊταζης, 18 χρονών πια θα επιστρέψει όρθιος και γερός στη Μυτιλήνη. Για να συνεχίζει τη ζωή του.

Λίγο ήθελε να είναι ένα ακόμα όνομα στη μακριά λίστα των νέων παιδιών που φεύγουν από τη ζωή χωρίς λόγο, βουλιάζουν τις οικογένειες τους στη θλίψη, κι όλα αυτά επειδή πιστεύουν ότι τίποτα δεν θα συμβεί σε αυτούς. Κι όμως συμβαίνει. Και δυστυχώς μήδε οι επιστήμονες και όλο το άλλο προσωπικό του Νοσοκομείου αλλά και ούτε ο Ταξιάρχης αυτοπροσώπως μπορούν να τα κάνουν όλα. Μερικές φορές χρειάζεται και λίγο μυαλό που δεν είναι απαραίτητο να ανοίξει το κεφάλι σου στα δυο για να «βάλεις μυαλό».

Update

Έκτακτη ανακοίνωση του ΕΟΜ περί διασποράς ψευδών ειδήσεων αναφορικά με 17χρονο που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Μυτιλήνης με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Αναληθές χαρακτηρίζει το δημοσίευμα της εφημερίδας ”Στο Νησί” Μυτιλήνης, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), το οποίο τις τελευταίες ώρες αναπαράγεται από πανελλήνιας εμβέλειας μέσα και κοινωνικά δίκτυα, αναφορικά με 17χρονο ασθενή που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Μυτιλήνης με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τελικά έλαβε εξιτήριο. Προς αποκατάσταση της αλήθειας και πρόληψης περαιτέρω ζημίας στον θεσμό της Δωρεάς Οργάνων, κατόπιν επικοινωνίας με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τον διευθυντή της ΜΕΘ, ο ΕΟΜ αποσαφηνίζει οτι:

Ουδέποτε τέθηκε προς την οικογένειά του 17χρονου το ενδεχόμενο της δωρεάς των οργάνων του από τους θεράποντες ιατρούς.

Ο ασθενής, παρά τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη, ουδέποτε παρουσίασε σημεία εγκεφαλικού θανάτου και ως εκ τούτου ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές εξετάσεις προς επιβεβαίωση ή αποκλεισμό αυτού.

Όλες οι σχετικές ανακριβείς πληροφορίες αποτελούν ανεύθυνες υποθέσεις μη εξουσιοδοτημένων προσώπων, χωρίς την επιβεβλημένη δημοσιογραφική έρευνα και διασταύρωση στοιχείων, που προσβάλλουν βαθύτατα την επιστημονική επάρκεια του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και πλήττουν ανεπανόρθωτα την ιδέα της Δωρεάς Οργάνων.

Καλούμε τους ιθύνοντες και συγκεκριμένα την εφημερίδα ”Στο Νησί” όπως ανακαλέσει και ανασκευάσει άμεσα το σχετικό δημοσίευμα. Η νομοθεσία σχετικά με την επιβολή αυστηρών ποινικών κυρώσεων, τόσο για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, όσο και για την, με οποιονδήποτε τρόπο, παρακώλυση των διαδικασιών δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων είναι σαφής.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα