κλιματική αλλαγή
«Τέτοια φαινόμενα αυτής της έκτασης συμβαίνουν μια φορά στα 60, 70 χρόνια ή και 80 χρόνια. Ο άνθρωπος έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον και όπως έχω τονίσει πολλές φορές όταν το ακραίο γίνεται σύνηθες τότε τα πράγματα δεν θα έχουν επιστροφή»

Πολικό είναι το ψύχος στις ΗΠΑ με τη θερμοκρασία να φτάνει ακόμα και στους -50 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που  η Ευρώπη βιώνει τα πιο ζεστά Χριστούγεννα με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ακόμα και στους 22 βαθμούς.

Εβδομηνταδύο ολόκληρους βαθμούς διαφορά σε μια μέρα έχουν δύο ήπειροι με την αμερικανική ήπειρο να βιώνει έναν πρωτοφανή βαρύ χειμώνα και την Ευρώπη να βιώνει σπάνια καλοκαιρία που θυμίζει άνοιξη.

Από τη μία πλευρά Καναδάς, Τέξας και Μεξικό έχουν μπει στην «κατάψυξη», ενώ από την άλλη, Γαλλία, Βέλγιο και Ισπανία τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί τέτοια εποχή.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη το φαινόμενο προκλήθηκε στις ΗΠΑ καθώς μια πολική αέρια μάζα από τον Καναδά κινήθηκε προς νότια φτάνοντας προς τον Κόλπο του Μεξικού τυλίγοντας στο κρύο και το χιόνι πολλές πολιτείες της Αμερικής ενώ στη Γηραιά ήπειρο μια αέρια μάζα που βρίσκεται πάνω από την Ιταλία έδωσε αυξημένες θερμοκρασίες επηρεάζοντας και τη χώρα μας με 18 και 20 βαθμούς βιώνει τα πιο ζεστά Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών.

«Μια φορά στα 60 χρόνια συμβαίνει αυτό»

Για το ακραίο αυτό φαινόμενο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής μίλησαν  στην τηλεόραση του OPEN δυο κορυφαίοι ειδικοί κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το τι θα ακολουθήσει.

«Τέτοια φαινόμενα αυτής της έκτασης συμβαίνουν μια φορά στα 60, 70 χρόνια ή και 80 χρόνια. Ο άνθρωπος έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον και όπως έχω τονίσει πολλές φορές όταν το ακραίο γίνεται σύνηθες τότε τα πράγματα δεν θα έχουν επιστροφή» τόνισε ο καθηγητής φυσικής της ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός.

Στην ίδια γραμμή και ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης ο οποίος τόνισε ότι «η ανθρωπότητα μπορεί να μην επιζήσει έτσι όπως την ξέρουμε στον επόμενο αιώνα, εάν το κλίμα αποσταθεροποιηθεί τελείως» και πρόσθεσε πως «δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε όχι μόνο σε βάθος χρόνου 100 ετών πόσο ακραία μπορεί να γίνουν αυτά τα φαινόμενα, αλλά ούτε το τι θα συμβαίνει σε 10 χρόνια από τώρα. Έχουμε διαφορετικά σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί».

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, κινδυνεύουν μέχρι το 2050 να εξαφανιστούν αμμώδεις παραλίες στην Ελλάδα από την στάθμη της θάλασσας που ανεβαίνει. «Οι πάγοι έχουν συρρικνωθεί κατά τρόπο εκρηκτικό, έχουν χάσει πάνω από τη μισή επιφάνεια που είχαν πριν από 50 χρόνια», σημείωσε ο κ. Ζερεφός και πρόσθεσε ότι «πρέπει ο καθένας να βάλει το πετραδάκι του, εξοικονομώντας ενέργεια».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η πρώτη αργία του Σεπτεμβρίου για όλες τις τάξεις τη νέα σχολική χρονιά

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 27/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pafilis
Θανάσης Παφίλης: Σε χειρουργική επέμβαση στην καρδιά υπεβλήθη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ
Σε δημόσια ανακοίνωσή του, ο Παφίλης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που στάθηκε στο πλευρό του σε αυτή τη...
Θανάσης Παφίλης: Σε χειρουργική επέμβαση στην καρδιά υπεβλήθη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ
πορεια
Πλήθος κόσμου στη συγκέντρωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη στο πάρκο Ελευθερίας - Πορεία προς την Ισραηλινή πρεσβεία
Η εκδήλωση συγκέντρωσε πλήθος πολιτών, συλλογικοτήτων και οργανώσεων που ένωσαν τις φωνές τους υπέρ του παλαιστινιακού λαού
Πλήθος κόσμου στη συγκέντρωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη στο πάρκο Ελευθερίας - Πορεία προς την Ισραηλινή πρεσβεία
μαθητες
Αντίδραση μαθητών στις εξαγγελίες Μητσοτάκη – Ζαχαράκη: «Σοβάδες και μπογιές δεν είναι λύση» - «Δεν θα κάνουμε μάθημα σε κοντέινερ»
Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καταγγέλλει ότι οι παρεμβάσεις περιορίζονται σε σοβατίσματα και βάψιμο, χωρίς να περιλαμβάνουν ουσιαστικούς...
Αντίδραση μαθητών στις εξαγγελίες Μητσοτάκη – Ζαχαράκη: «Σοβάδες και μπογιές δεν είναι λύση» - «Δεν θα κάνουμε μάθημα σε κοντέινερ»
ypourgeio-paideias.jpg
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα συνεντεύξεων για τις θέσεις Διευθυντών ΠΕΠΑΛ Αμαλιάδας και Ξάνθης
Στις 28 Αυγούστου οι συνεντεύξεις υποψηφίων για νέους Διευθυντές ΠΕΠΑΛ
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα συνεντεύξεων για τις θέσεις Διευθυντών ΠΕΠΑΛ Αμαλιάδας και Ξάνθης