logotypo-enosh-skhnothetwn
Μια νοσηρή απόφαση έναντι στο σύνολο των επαγγελματιών καλλιτεχνών όλων των κλάδων, ένας πόλεμος με στόχο την υποβάθμιση το Τέχνης και της Καλλιτεχνικής Δημιουργίας προσβάλλοντας επαγγελματικά και πνευματικά δικαιώματα δεκαετιών.

Την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος που υποβιβάζει τις σπουδές των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών σε επίπεδο τελειοφοίτων Λυκείου, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ , απαιτεί η Ένωση Σκηνοθετών – Δημιουργών, καλώντας στην παν-καλλιτεχνική κινητοποίηση την Τρίτη 27 Δεκέμβρη στις 11 το πρωί στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

Η Ένωση Σκηνοθετών – Δημιουργών (Ε.Σ.Δ) καλεί Κυβέρνηση ,Προεδρεία της Δημοκρατίας , Υπουργείο Παιδείας, Εσωτερικών, Πολιτισμού να αποσύρουν άμεσα το κατάπτυστο Π.Δ 85 που υποβιβάζει της σπουδές των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών σε επίπεδο τελειοφοίτων Λυκείου, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ (διαβάθμιση 5: ΕΟΠΠΕΠ).

Το συγκεκριμένο Π.Δ παραβιάζει κατάφωρα τις διατάξεις του ν. 1158/1981 «Περί οργανώσεως και διοικήσεως σχολών Ανωτέρας Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως» και έρχεται σε σύγκρουση με το ΠΔ 370/83 ''Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης, με βάση το οποίο «η καλλιτεχνική εκπαίδευση ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης». 

Μια απόφαση με εκδικητικό μένος απέναντι στους καλλιτέχνες της χωράς, αλλά και του Σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού γενικότερα.

Μια προγραφή της κυβέρνησης που συνάντησε την νομιμοποίηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Μια στάση του Υπουργού, της Κυβέρνησης αλλά και όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων που είναι σταθερά απαξιωτική απέναντι στο αίτημά μας για Δημόσια Δωρεάν Καλλιτεχνική και Οπτικοακουστική Εκπαίδευση που να ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια και να καταλήγει στην Πανεπιστημιακή βαθμίδα.

Μια νοσηρή απόφαση έναντι στο σύνολο των επαγγελματιών καλλιτεχνών όλων των κλάδων, ένας πόλεμος με στόχο την υποβάθμιση το Τέχνης και της Καλλιτεχνικής Δημιουργίας προσβάλλοντας επαγγελματικά και πνευματικά δικαιώματα δεκαετιών.

Ένας εφιάλτης για το μέλλον των σημερινών σπουδαστών των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών και των αποφοίτων τους.

Ένας πόλεμος, χωρίς προσχήματα, ενός καθεστώτος που θεωρεί απριόρι τους καλλιτέχνες ως εν δυνάμει εχθρούς του. Επικίνδυνους φορείς δημιουργίας, ανεξαρτησίας και εκφοράς άλλου τρόπου έκφρασης και αξιών.

Για δεκαετίες αυτό σύστημα έχει προσπαθήσει με κάθε μέσο να ελέγξει, οικονομικά και ιδεολογικά και τελικά να διαβρώσει το σώμα των καλλιτεχνών στην Ελλάδα.

Άλλωστε έχει δείξει ανάλογες πρακτικές συνολικά στην κοινωνία, παρακολουθήσεις, αστυνομοκρατία, κρατική βία και λογοκρισία κάθε άλλης φωνής.

Όμως όλοι εμείς, καλλιτέχνες, δημιουργοί, εργάτες της Τέχνης και φοιτητές θα υπερασπιστούμε τον Πολιτισμό αυτής της χώρας με ενότητα, δύναμη και αποφασιστικότητα, σε μια προσπάθεια για την κατάργηση αυτού του αποκρουστικό Προεδρικού Διατάγματος και την πλήρη κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από την εργασία μας, υπερασπιζόμενοι ταυτόχρονα τα δικαιώματα των φοιτητών και αποφοίτων στην κατεύθυνση μιας δωρεάν και δημόσιας καλλιτεχνικής Παιδείας.

 • Το νέο προσοντολόγιο να μην καταργήσει την κατάταξη στην
  κατηγορία ΤΕ των κατόχων των τίτλων σπουδών κινηματογραφικών και δραματικών σχολών, ομοίως του εθνικού του ΚΘΒΕ και του ωδείου Αθηνών .

 • Κανένας διαχωρισμός μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων.

 • Δημιουργία ενός Δημόσιου και Δωρεάν συστήματος καλλιτεχνικής
  Εκπαίδευσης που να ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια και να
  καταλήγει στην Πανεπιστημιακή βαθμίδα.

 • Δημιουργία πανεπιστημιου οπτικοακουστικών και παραστατικών τεχνών

 • Αντιστοίχιση των υπαρχόντων τίτλων σπουδών με ευθύνη των
  Πανεπιστημίων

 • Αύξηση των ωρών διδασκαλίας για τα μαθήματα της αισθητικής
  αγωγής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας συμμετέχοντας στην

Παν-καλλιτεχνική κινητοποίηση για τα παραπάνω ζητήματα την Τρίτη 27 Δεκέμβρη στις 11 το πρωί στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Ένωση Σκηνοθετών – Δημιουργών (ΕΣΔ)

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολική Ψυχολογία: ΔΙΝΕΙ ΔΙΠΛΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ αυτό το σεμινάριο

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

επιμορφωτικη εκδηλωση
ΠΔΕ Αττικής: Επιμορφωτική εκδήλωση «Διαχείριση σχολικής τάξης»
Η εκδήλωση θα γίνει στις 4 Απριλίου και απευθύνεται σε στελέχη εκπαίδευσης, μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής εκπαίδευσης
ΠΔΕ Αττικής: Επιμορφωτική εκδήλωση «Διαχείριση σχολικής τάξης»
ΤΣΙΠΡΑΣ
Τσίπρας: Προανήγγειλε 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών-Διπλασιασμός της χρηματοδότησης-Αύξηση του αριθμού των εισακτέων
Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στο Κλειστό Γυμναστήριο Παραλίας, στην Καλαμάτα
Τσίπρας: Προανήγγειλε 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών-Διπλασιασμός της χρηματοδότησης-Αύξηση του αριθμού των εισακτέων
Κίνηση-για-την-αλλαγή-στην-Μαθηματική-Εκπαίδευση
Αύριο Κυριακή οι εκλογές για το νέο ΔΣ της Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ)
Η Κίνηση  για  την  Αλλαγή  στην  ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ  καλεί τους μαθηματικούς να ενισχύσουν με την ψήφο τους τους υποψήφιους της Κίνησης
Αύριο Κυριακή οι εκλογές για το νέο ΔΣ της Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ)