Μπάμπω-Χριστουγεννιάτικη συνταγή
H «Μπάμπω» αποτελεί ακόμα μέχρι και σήμερα το αγαπημένο φαγητό της Θράκης την περίοδο των Χριστουγέννων

Το έθιμο της «Μπάμπως» είναι ένα έθιμο που οι περισσότερες οικογένειες της Θράκης τηρούν μέχρι και σήμερα, αφού δεν έχει αξία μόνο λόγω παράδοσης, αλλά είναι και ένα πεντανόστιμο φαγητό που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους.

Παραμονή των Χριστουγέννων σε όλα τα χωριά της Θράκης ξεκινούσε το σφάξιμο των γουρουνιών, καθώς τότε έληγε η νηστεία 40 ημερών των Χριστουγέννων και οι οικογένειες μπορούσαν να καταναλώσουν και πάλι κρέας

Οι Έλληνες της Θράκης έφτιαχναν αυτό το μοναδικό έδεσμα, τη Μπάμπω, που είναι το έντερο του γουρουνιού γεμιστό με κρέας, ρύζι και μπαχαρικά. «Μπάμπω» σημαίνει «γιαγιά» ή «μαμή». Δεν υπάρχει επίσημη βιβλιογραφία για το πώς συνδέεται αυτή η λέξη με αυτό χριστουγεννιάτικο φαγητό.

Στο παρελθόν ψηνόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σε σιγανή φωτιά για να είναι έτοιμο όταν θα γύριζε η οικογένεια από την εκκλησία. Γι’ αυτό η «Μπάμπω» έχει καθιερωθεί ως ένα παραδοσιακό φαγητό για το πρωί των Χριστουγέννων.

Υλικά

  • ½ κιλό συκωτάκια μοσχαρίσια
  • ½ κιλό μοσχάρι
  • ½ κιλό χοιρινό με λίγο λίπος για να δώσει γεύση
  • 3 πράσα
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 1 κουταλιά σούπας μπούκοβο
  • αλάτι, μαυροπίπερο, ρίγανη
  • 2 μεγάλα έντερα μοσχαρίσια από μικρό μοσχάρι
  • ξύδι
  • 3 λεμόνια

Εκτέλεση

Το προηγούμενο βράδυ, ετοιμάζουμε τα έντερα, τα πλένουμε πολύ καλά μέσα έξω και τα αφήνουμε μια ώρα σε νερό με ξίδι και λεμόνι. Τα ξαναπλένουμε καλά και τα βάζουμε μισή ώρα στο γάλα, κατόπιν τα στραγγίζουμε και τα έχουμε έτοιμα για γέμισμα. Σε μια κούπα ανακατεύουμε όλα τα υλικά, τα οποία έχουμε περάσει από τη μηχανή του κιμά και τα ζυμώνουμε ελαφρά να ενωθούν. Δένουμε τις βάσεις των εντέρων και τα γεμίζουμε με τη βοήθεια της μηχανής του κιμά στην οποία έχουμε βάλει το εξάρτημα για την παρασκευή λουκάνικου ή με το χέρι με ειδικό χωνί. Τα τοποθετούμε σε ταψί και με ένα ξυλάκι από σουβλάκι τα τρυπάμε ώστε να μην σκάσουν στο ψήσιμο. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 2000 ευρώ: Κλείνουν από ώρα σε ώρα οι θέσεις - Προλάβετε ΕΔΩ με το ΕΚΕΚ ΑΤΗΕΝΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αλουμινοχαρτο
Φυσικός τρόπος για να διώξετε τα έντομα από τα ντουλάπια της κουζίνας
Λίγοι γνωρίζουν πως το ίδιο υλικό μπορεί να αποτελέσει ένα έξυπνο όπλο για να προστατέψουμε τρόφιμα όπως το ρύζι και το αλεύρι από τα ενοχλητικά...
Φυσικός τρόπος για να διώξετε τα έντομα από τα ντουλάπια της κουζίνας
paidi
Ψυχολόγος αποκαλύπτει τα 6 ψέματα που λένε οι γονείς και επηρεάζουν αρνητικά τα παιδιά
Yπάρχουν ψέματα, που παρόλο που βγαίνουν από καλές προθέσεις, μπορεί να προκαλέσουν απογοήτευση και να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική τους υγεία και...
Ψυχολόγος αποκαλύπτει τα 6 ψέματα που λένε οι γονείς και επηρεάζουν αρνητικά τα παιδιά
sapouni
Οδηγός για σπιτικό σαπούνι ελαιολάδου
Η δημιουργία σπιτικού σαπουνιού είναι μια υπέροχη εμπειρία για όποιον αγαπά τα φυσικά προϊόντα και θέλει να αποφεύγει τα χημικά συστατικά.
Οδηγός για σπιτικό σαπούνι ελαιολάδου
trofes-stomaxi-512x320.jpg
Τι να φας όταν πονάει το στομάχι σου: Οδηγός για φυσική ανακούφιση
Είτε πρόκειται για απλό φούσκωμα, είτε για ναυτία ή καούρα, υπάρχουν τροφές που μπορούν να συμβάλλουν στην ηρεμία του στομάχου χωρίς τη χρήση...
Τι να φας όταν πονάει το στομάχι σου: Οδηγός για φυσική ανακούφιση