Υπάρχουν πολλά έθιμα της ελληνικής παράδοσης για τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων, τα οποία έχουν ξεχαστεί και πλέον δεν τιμούνται τόσο.
Σε πολλά χωριά του Έβρου, οι κάτοικοι έλεγαν τα κάλαντα μεταμφιεσμένοι «για να πάει καλά η χρονιά».
Κάτοικοι πήγαιναν μεταμφιεσμένοι και με συνοδεία γκάιντας έψαλλαν σε κάθε σπίτι ειδικά κάλαντα, ανάλογα με τα πρόσωπα της οικογένειας και τα επαγγέλματά τους.
Οι μεταμφιεσμένοι αλλού λέγονται «Ρογκάτσια ή Ρογκατσιάρηδες» (Κορνοφωλιά, Μάντρα, Λάβαρα, Ασβεστάδες), αλλού «Μπαμπουδιαρέοι», «Μπαμπούτσιαροι» (Ρήγιο), «Τσαμάλα», «Καμήλα» στα Ρίζια, «Χριστιάσια» (στη Μάνη Διδυμοτείχου με αναπαράσταση γάμου), «Παβγινικό» (στις Καστανιές), «Τεμπελέκια» (στη Νέα Βύσσα), «Κορτοπούλα» (στο Φυλαχτό), κ.α.
Στα κάλαντά τους περιέχονται παινέματα για τον κάθε νοικοκύρη και τα μέλη της οικογένειάς του, ενώ βασικό μέρος αποτελούσαν οι στίχοι που έλεγαν κατά τη μετάβασή τους από το ένα στο άλλο νοικοκυριό.
Με πληροφορίες από: e-evros.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Ιστορική νίκη στο Τζόκερ: 19,89 εκατομμύρια ευρώ σε έναν παίκτη με μόνο 5 ευρώ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ