μάλλιος
Σαν σήμερα, το 1976, πέφτει νεκρός ο αρχιβασανιστής της Χούντας Ευάγγελος Μάλλιος από «έναν ψηλό και μία κοπέλα»

Το ημερολόγιο έγραφε 14 Δεκεμβρίου του 1976 και ώρα 10 το βράδυ, όταν ο βασανιστής Ευάγγελος Μάλλιος επέστρεφε στο σπίτι του, στην οδό Άτλαντος στο Παλαιό Φάληρο. Κάποιοι όμως είχαν διαφορετικά σχέδια για εκείνον, μία ομάδα αγνώστων τον πυροβόλησαν και εξαφανίστηκαν.

Κάποιοι άκουσαν το θόρυβο στη γειτονιά και έτρεξαν να δουν τι συμβαίνει, ο Μάλλιος τότε είπε τα τελευταία του λόγια, «Ένας ψηλός και μια κοπέλα».

Η δολοφονία του Μάλλιου συμβαίνει σε μια περίοδο κατά την οποία ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας βλέπει με συμπάθεια μια ομάδα ενόπλων που αποδίδει αναδρομικά δικαιοσύνη, εφόσον δεν μπορούσαν να την αποδώσουν τα δικαστήρια και οι κυβερνήσεις.

Στο σημείο της εκτέλεσης βρίσκεται η ανάληψη ευθύνης από την επαναστατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Η ίδια η ομολογεί στην προκήρυξή της:

«Αποφασίσαμε να εκτελέσουμε παραδειγματικά έναν από τους κύριους αρχιβασανιστές, τον πασίγνωστο Ευάγγελο Μάλλιο. Ο αστυνόμος Μάλλιος δεν ήταν κανένα τσιράκι που εκτελούσε διαταγές ανωτέρων. Μαζί με τους ομοίους του, Λάμπρου, Μπάμπαλη, Καραπαναγιώτη, ήσαν τα αφεντικά στα μπουντρούμια της Μπουμπουλίνας και της Μεσογείων. Χιλιάδες αγωνιστές υπέφεραν στα χέρια τους. Σήμερα τα καθάρματα αυτά κυκλοφορούν ελεύθερα και κοροϊδεύουν τα θύματά τους και τον ελληνικό λαό. Κανένας θεσμός δεν μπόρεσε να τους τιμωρήσει. (…) Αν και πολλοί αξιωματικοί, ανάμεσά τους και ο Μάλλιος, κατηγορήθηκαν για τα βασανιστήρια, δικάστηκαν επιεικώς και σχεδόν έμειναν ατιμώρητοι».

Οι δίκες:

Λίγο πριν την δολοφονία του Μάλλιου, είχαν προηγηθεί οι δίκες των βασανιστών της Χούντας σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Οι δίκες έλαβαν χώρα από το καλοκαίρι έως και τον χειμώνα του 1975, έναν χρόνο μετά την πτώση της δικτατορίας δηλαδή, σε Αθήνα, Πάτρα και Χαλκίδα, όταν είδε έκπληκτο αλλά και έντρομο το πανελλήνιο τους περισσότερους κατηγορουμένους να αντιμετωπίζονται με επιείκεια και μερικούς μάλιστα να αθωώνονται. Μεταξύ των αθωωθέντων και οι διαβόητοι ασφαλίτες Ευάγγελος Μάλλιος και Πέτρος Μπάμπαλης, παρά το πλήθος των κατηγοριών εναντίον τους. 

Η κηδεία:

Η κηδεία έγινε στις 16 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00 στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, παρευρισκόμενοι ήταν υποστηρικτές της δικτατορίας και φασίστες, μεταξύ των οποίων και οι Γεωργαλάς, Αγαθαγγέλου και Μιχαλολιάκος. Μετά την ταφή του, οι ίδιοι προκάλεσαν επεισόδια και τραυμάτισαν σοβαρά δημοσιογράφους.

Το αρχείο της δολοφονίας: 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πως να χάσετε λίπος από την κοιλιά: Μια γρήγορη και αποτελεσματική δίαιτα και προπαντός υγιεινή

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα