H έξαρση της γρίπης αναμένεται μετά τις 25-30 Δεκεμβρίου - Tον Ιανουάριο και Φεβρουάριο η κορύφωση του κύματος της γρίπης

«Η μισή Ελλάδα είναι άρρωστη» δήλωσε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, προσθέτοντας πως αυτό οφείλεται κατά βάση στη γρίπη, που έχει ξεκινήσει πολύ γρήγορα».

Μαζί με την εποχική γρίπη κυριαρχεί και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ο οποίος εκτός από παιδιά πλήττει και μεγάλους ανθρώπους. Επίσης, κυκλοφορούν κάποιοι ρινοϊοί, με τον κορονοϊό «να βρίσκεται στο υπόστρωμα, με περίπου με 20-30.000 κρούσματα την ημέρα, αλλά δεν δίνει συμπτωματικές νοσήσεις όσο η γρίπη ο συγκυτιακός ιός», δήλωσε ο καθηγητής μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Αυτή τη στιγμή τα κρούσματα γρίπης που εντοπίζονται οφείλονται κυρίως στο στέλεχος Α(Η3Ν2), αντιγόνα για το οποίο περιέχονται στο φετινό αντιγριπικό εμβόλιο, σημείωσε ο κ. Τζανάκης, επομένως ο εμβολιασμός μπορεί να προστατεύσει από βαριά νόσηση.

Τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων κατά της γρίπης συνέστησε και η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι φέτος «θα είναι μεγαλύτερο το κύμα των ιώσεων, λόγω της προηγούμενης ηρεμίας των δύο ετών» λόγω της χρήσης μάσκας, όμως η αύξηση των περιστατικών είναι αναμενόμενη. Όσον αφορά στα παιδιά, συνέστησε ψυχραιμία και τόνισε ότι «δεν υπάρχει μια γενική σύσταση όλα τα παιδιά να εμβολιαστούν». Σύμφωνα με την ίδια, γίνεται εξατομίκευση της σύστασης από τον παιδίατρο, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό του παιδιού, το οικογενειακό περιβάλλον του και, αναλόγως, υποδεικνύει ή όχι να εμβολιαστεί.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και η Ματίνα Παγώνη για την έξαρση των ιώσεων. «Επειδή ήταν σε "ύπνο" το ανοσοποιητικό σύστημα, τα πράγματα τώρα είναι διαφορετικά, γιατί έχουν πέσει μαζεμένα. Είναι ο κορονοϊός, ο οποίος δεν μας ανησυχεί, η γρίπη που ήρθε πολύ νωρίτερα και ο συγκυτιακός ιός RSV» ανέφερε.

Ως προς τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α, ο οποίος έχει προκαλέσει θανατηφόρα περιστατικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυρία Παγώνη δήλωσε πως έχουν εμφανιστεί και στην Ελλάδα περιστατικά τα προηγούμενα χρόνια, και πως τα συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς είναι ο πυρετός, ο πόνος στο λαιμό και το πρήξιμο των αδένων.

Τέλος, η έξαρση της γρίπης αναμένεται μετά τις 25-30 Δεκεμβρίου, ενώ τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο είναι συνήθως η κορύφωση του κύματος της γρίπης, τόνισε η Ματίνα Παγώνη.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Κλειστά σχολεία την Τετάρτη στην Αττική (Η ΛΙΣΤΑ)

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΑΑΔΕ προκηρυξη προσλήψεις
ΑΣΕΠ 1Γ/2022: Νέα βάση στο γραπτό διαγωνισμό για τις μόνιμες προσλήψεις στην ΑΑΔΕ
Κενές έμειναν 565 θέσεις από τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την ΑΑΔΕ- Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών
ΑΣΕΠ 1Γ/2022: Νέα βάση στο γραπτό διαγωνισμό για τις μόνιμες προσλήψεις στην ΑΑΔΕ