Τζανάκης: Σε έξαρση η γρίπη - Η μισή Ελλάδα είναι άρρωστη
H έξαρση της γρίπης αναμένεται μετά τις 25-30 Δεκεμβρίου - Tον Ιανουάριο και Φεβρουάριο η κορύφωση του κύματος της γρίπης

«Η μισή Ελλάδα είναι άρρωστη» δήλωσε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, προσθέτοντας πως αυτό οφείλεται κατά βάση στη γρίπη, που έχει ξεκινήσει πολύ γρήγορα».

Μαζί με την εποχική γρίπη κυριαρχεί και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ο οποίος εκτός από παιδιά πλήττει και μεγάλους ανθρώπους. Επίσης, κυκλοφορούν κάποιοι ρινοϊοί, με τον κορονοϊό «να βρίσκεται στο υπόστρωμα, με περίπου με 20-30.000 κρούσματα την ημέρα, αλλά δεν δίνει συμπτωματικές νοσήσεις όσο η γρίπη ο συγκυτιακός ιός», δήλωσε ο καθηγητής μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Αυτή τη στιγμή τα κρούσματα γρίπης που εντοπίζονται οφείλονται κυρίως στο στέλεχος Α(Η3Ν2), αντιγόνα για το οποίο περιέχονται στο φετινό αντιγριπικό εμβόλιο, σημείωσε ο κ. Τζανάκης, επομένως ο εμβολιασμός μπορεί να προστατεύσει από βαριά νόσηση.

Τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων κατά της γρίπης συνέστησε και η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι φέτος «θα είναι μεγαλύτερο το κύμα των ιώσεων, λόγω της προηγούμενης ηρεμίας των δύο ετών» λόγω της χρήσης μάσκας, όμως η αύξηση των περιστατικών είναι αναμενόμενη. Όσον αφορά στα παιδιά, συνέστησε ψυχραιμία και τόνισε ότι «δεν υπάρχει μια γενική σύσταση όλα τα παιδιά να εμβολιαστούν». Σύμφωνα με την ίδια, γίνεται εξατομίκευση της σύστασης από τον παιδίατρο, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό του παιδιού, το οικογενειακό περιβάλλον του και, αναλόγως, υποδεικνύει ή όχι να εμβολιαστεί.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και η Ματίνα Παγώνη για την έξαρση των ιώσεων. «Επειδή ήταν σε "ύπνο" το ανοσοποιητικό σύστημα, τα πράγματα τώρα είναι διαφορετικά, γιατί έχουν πέσει μαζεμένα. Είναι ο κορονοϊός, ο οποίος δεν μας ανησυχεί, η γρίπη που ήρθε πολύ νωρίτερα και ο συγκυτιακός ιός RSV» ανέφερε.

Ως προς τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α, ο οποίος έχει προκαλέσει θανατηφόρα περιστατικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυρία Παγώνη δήλωσε πως έχουν εμφανιστεί και στην Ελλάδα περιστατικά τα προηγούμενα χρόνια, και πως τα συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς είναι ο πυρετός, ο πόνος στο λαιμό και το πρήξιμο των αδένων.

Τέλος, η έξαρση της γρίπης αναμένεται μετά τις 25-30 Δεκεμβρίου, ενώ τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο είναι συνήθως η κορύφωση του κύματος της γρίπης, τόνισε η Ματίνα Παγώνη.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 8-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

συμπερίληψη
Πάμε να χτίσουμε το νέο σχολείο της συμπερίληψης: Παιδαγωγικό τριήμερο στη Μυτιλήνη
Από 8 έως 10 Δεκεμβρίου με σκοπό την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και τη στήριξη των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Πάμε να χτίσουμε το νέο σχολείο της συμπερίληψης: Παιδαγωγικό τριήμερο στη Μυτιλήνη
απθ
«Βουλευτικές Εκλογές 2023: Πολιτικές και εκλογικές συνέχειες και ρήξεις»: Συνέδριο στο ΑΠΘ
Βασικός στόχος του Συνεδρίου είναι η ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2023 που σηματοδοτούν ενδεχομένως την αρχή ενός νέου κύκλου στον δρόμο...
«Βουλευτικές Εκλογές 2023: Πολιτικές και εκλογικές συνέχειες και ρήξεις»: Συνέδριο στο ΑΠΘ