Σκύλος στην Αρχαία Ελλάδα
Αποκάλυψαν δολοφόνους και καταδίωξαν ιερόσυλους...

Ο ιστορικός, φιλόσοφος, ρήτορας και δάσκαλος Πλούταρχος, που έζησε τον 1ο αιώνα μ.Χ., καταγράφει εκπληκτικές ιστορίες για αρχαίους σκύλους που έλυσαν υποθέσεις δολοφονιών και άλλων εγκλημάτων, στο έργο του «Ηθικά».

Η πρώτη περίπτωση αφορά έναν σκύλο που αποκάλυψε στον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου τους δολοφόνους ενός εγκλήματος. Η δεύτερη αφορά στο σκύλο του ποιητή Ησιόδου που ήταν υπεύθυνος για τη σύλληψη των δολοφόνων του.

Μάλιστα, χάρη σ’ έναν άλλο σκύλο οι Αθηναίοι μπόρεσαν α συλλάβουν αυτόν που έκλεψε τα χρυσά και τα ασημένια αναθήματα από τον ναό του Ασκληπιού κάτω από την Ακρόπολη. Ο σκύλος που φυλούσε το ναό τον καταδίωξε για δύο μέρες μέχρι και τους σημερινούς Αγίους Θεοδώρους, δηλαδή μια απόσταση 65 χιλιομέτρων. Με αυτόν τον τρόπο συνελήφθη ο ιερόσυλος.

Στη συνέχεια, οι Αθηναίοι εξέδωσαν νόμο, σύμφωνα με τον οποίο, θα σίτιζαν τον σκύλο αυτόν εφ’ όρου ζωής, ενώ το όνομα του σκύλου «Κάππαρος» αναγράφηκε σε επιγραφή.

Σκύλος στην Αρχαία Ελλάδα

Σκύλοι αποκαλύπτουν δολοφόνους

«Και ο βασιλιάς Πύρρος σ’ ένα ταξίδι του έτυχε να συναντήσει έναν σκύλο που φύλαγε τη σορό ενός δολοφονημένου άνδρα (που ήταν ο ιδιοκτήτης του). Στην απορία του για το τι είχε συμβεί, του είπαν ότι ο σκύλος είχε παραμείνει εκεί χωρίς να φάει για τρεις μέρες και αρνιόταν να φύγει. Ο Πύρρος έδωσε εντολή να ταφεί η σορός, να υπάρξει φροντίδα για τον σκύλο και να τον φέρουν στη συνοδεία του.

Λίγες μέρες αργότερα, έγινε επιθεώρηση των στρατιωτών (του Πύρρου), οι οποίοι παρέλασαν μπροστά από τον βασιλιά που ήταν στον θρόνο του, ενώ ο σκύλος καθόταν ήσυχος δίπλα του. Αλλά όταν είδε τους δολοφόνους του κυρίου του να περνούν μπροστά, όρμησε εναντίον τους με άγρια γαβγίσματα και καθώς εξέφραζε (με τον τρόπο αυτό) την κατηγορία του, γύρισε και κοίταξε τον βασιλιά, ώστε όχι μόνο αυτός, αλλά και όλοι όσοι ήταν παρόντες υποπτεύθηκαν τους άντρες.

Αμέσως συνελήφθησαν και όταν ανακρίθηκαν, μαζί με τη συνδρομή και άλλων στοιχείων, ομολόγησαν τη δολοφονία και τιμωρήθηκαν.

Το ίδιο λέγεται ότι έκανε και ο σκύλος του ποιητή Ησιόδου, εξαιτίας του οποίου καταδικάστηκαν οι γιοι του Γανύκτωρ του Ναυπακτίου, που ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία του Ησιόδου».

Πηγή πληροφοριών: mixanitouxronou.gr

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - ΜΟΝΟ 50 ευρώ εγγραφή έως 4-10

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias
Ύπ. Παιδείας: Νέος πίνακας επιλογής Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Τροποποίηση απόφασης κύρωσης τελικών πινάκων επιλογής υποψηφίων Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Ύπ. Παιδείας: Νέος πίνακας επιλογής Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
xamogelopaidiou_5 (1).jpg
Νέα Σμύρνη: Εξαφανίστηκαν δύο ανήλικα κορίτσια από δομή
Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όλο το 24ωρο, στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για...
Νέα Σμύρνη: Εξαφανίστηκαν δύο ανήλικα κορίτσια από δομή