covid-maska
Menelaos Myrillas / SOOC
Συμπτωματολογία μετά από COVID-19 ασθενών που έχουν νοσήσει από το στέλεχος Όμικρον συγκριτικά με το στέλεχος Δέλτα του SARS-CoV-2

Το στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 (B.1.1529) έχει συσχετιστεί με λιγότερο σοβαρή οξεία νόσο, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για το αν η μακροχρόνια συμπτωματολογία παραμένει σε παρόμοιο βαθμό όπως και για τα προηγούμενα στελέχη του ιού. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης του Karin Magnusson και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Nature με θέμα την post Covid συμπτωματολογία των ασθενών που έχουν νοσήσει από το στέλεχος Όμικρον συγκριτικά με το στέλεχος Δέλτα του SARS-CoV-2.

Συνολικά 1.323.145 άτομα ηλικίας 18-70 ετών που διαμένουν στη Νορβηγία με και χωρίς λοίμωξη από SARS-CoV-2 έλαβαν μέρος σε μια προοπτική μελέτη κοορτής. Τα άτομα που είχαν προσβληθεί από το στέλεχος Όμικρον (Ν=13.365) ήταν νεότερα σε ηλικία, είχαν ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης, λιγότερες συννοσηρότητες και ήταν σε μεγαλύτερο βαθμό εμβολιασμένοι συγκριτικά με τα άτομα που είχαν νοσήσει με το στέλεχος Δέλτα (Ν=23.767).

Τι έδειξε η έρευνα

Από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρατηρήθηκε ότι τα άτομα που είχαν νοσήσει με το στέλεχος Όμικρον είχαν παρόμοιο κίνδυνο post Covid συμπτωματολογίας (αίσθημα κόπωσης, βήχας, αίσθημα παλμών, δύσπνοια και άγχος/κατάθλιψη) συγκριτικά με τα άτομα που είχαν νοσήσει με το στέλεχος Δέλτα (B.1.617.2), για διάστημα από 14 έως 126 ημέρες μετά από το πρώτο θετικό τεστ, τόσο στην οξεία φάση (14 έως 29 ημέρες από την νόσηση), στην υποξεία φάση (30 έως 8 ημέρες μετά από τη θεραπεία) και χρόνιο post-covid σύνδρομο (≥90 ημερών). Ωστόσο, σε διάστημα ≥90 ημερών μετά από θετικό τεστ covid-19, τα άτομα που είχαν προσβληθεί από το στέλεχος Όμικρον είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων (43 λιγότερα ανά 10.000), καθώς και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης μυοσκελετικού πόνου (23 λιγότερα ανά 10.000) από τα άτομα που είχαν νοσήσει από το στέλεχος Δέλτα.

Συμπερασματικά, από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, καταλήγουμε ότι η οξεία και η υποξεία φάση των συμπτωμάτων μετά τη νόσο covid-19 είναι παρόμοια για τα στελέχη Όμικρον και Δέλτα. Η χρόνια φάση των συμπτωμάτων μετά την νόσηση μπορεί να είναι λιγότερο συχνή με το στέλεχος Όμικρον έναντι του Δέλτα όταν λαμβάνεται υπόψη σαν σύμπτωμα ο μυοσκελετικός πόνος, αλλά όχι όταν λαμβάνεται υπόψη άλλη τυπική συμπτωματολογία post-covid συνδρόμου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

viasmos.jpg
Κολωνός – Παιδοψυχίατροι: «Αβάσιμη η πρόταση της εισαγγελέως ότι 12χρονο παιδί θα μπορούσε να συναινέσει σε σεξουαλική πράξη»
«Ελπίζουμε ότι οι θεσμικά υπεύθυνοι θα προστατεύσουν τα κατεξοχήν θύματα της υποθέσεως του Κολωνού»
Κολωνός – Παιδοψυχίατροι: «Αβάσιμη η πρόταση της εισαγγελέως ότι 12χρονο παιδί θα μπορούσε να συναινέσει σε σεξουαλική πράξη»