Thumbnail
Στο 9% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο- Στο 10% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Επιβράδυνση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat για τον Νοέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε στο 9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα έναντι 9,5% που είχαν δείξει τα στοιχεία για τον Οκτώβριο.

Σε μηνιαία βάση εν συγκρίσει με τον Οκτώβριο του 2022, οι τιμές καταναλωτή κατέγραψαν αρνητικό ρυθμό στο -0,1%. 

Η αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους επιτρέπει την υποχώρηση του πληθωρισμού από τα πολύ υψηλά επίπεδα, όμως οι ανατιμήσεις έχουν περάσει πλέον και στα τρόφιμα. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 9,1% από το 12% του Σεπτεμβρίου.

Στο σύνολο της Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός επίσης επιβραδύνθηκε στο 10% από το 10,6% που ήταν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, χαμηλότερα από το 10,4% των προβλέψεων.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των καυσίμων και των τροφίμων, ο αποκαλούμενος δομικός πληθωρισμός κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση, ανεβαίνοντας το Νοέμβριο στο 6,6%, από 6,4% τον Οκτώβριο κι έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό 6,3%. 

Η επιβράδυνση της αύξησης στις τιμές της ενέργειας ήταν ο κυριότερος παράγοντας για την υποχώρηση του πληθωρισμού το Νοέμβριο, ωστόσο παρά την επιβράδυνση η άνοδός του παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, οι τιμές της ενέργειας ενισχύθηκαν κατά 34,9% το Νοέμβριο από 41,5% τον Οκτώβριο, παραμένοντας γι άλλο έναν μήνα στην κορυφή της λίστας με τις ομάδες προϊόντων με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές τους.

Αντιθέτως ελαφρώς περισσότερο σε σχέση με τον Οκτώβριο αυξήθηκαν οι τιμές στην ομάδα των τροφίμων, των ποτών, του αλκοόλ και του καπνού, από 13,1% σε 13,6%.

Σταθερή στο 6,1% η αύξηση των τιμών στα μη βιομηχανικά προϊόντα, ενώ οριακή επιβράδυνση κατέγραψαν οι τιμές του κλάδου των υπηρεσιών στο 4,2% από 4,3% τον Οκτώβριο.  

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εργατικ
Θεσσαλονίκη: Σοβαρό εργατικό ατύχημα στη ΒΙΠΕ Σίνδου – Στο «Παπανικολάου» εργαζόμενος με εγκαύματα
Άμεση κινητοποίηση του ΕΚΑΒ – Ο τραυματίας μεταφέρθηκε σταθεροποιημένος στο νοσοκομείο
Θεσσαλονίκη: Σοβαρό εργατικό ατύχημα στη ΒΙΠΕ Σίνδου – Στο «Παπανικολάου» εργαζόμενος με εγκαύματα
Ντόναλντ Τραμπ
Τραμπ προς Ιράν: «Πετάξτε τα πυρηνικά και πάμε για συμφωνία» – Στο Πακιστάν η αμερικανική απόβαση
Ο Τραμπ υπογράφει με το Ιράν και ζητά «εδώ και τώρα» αποπυρηνικοποίηση
Τραμπ προς Ιράν: «Πετάξτε τα πυρηνικά και πάμε για συμφωνία» – Στο Πακιστάν η αμερικανική απόβαση
Τηλεκπαίδευση: Μαζικοί αποχή ζητούν γονείς στα Χανιά
Σουηδία: Γιατί η χώρα της τεχνολογίας επιστρέφει στο χαρτί και το μολύβι
Η κυβέρνηση αποσύρει τα tablets και επενδύει 186 εκατ. ευρώ σε έντυπα βιβλία, κηρύσσοντας τον πόλεμο στην ψηφιακή διάσπαση των μαθητών
Σουηδία: Γιατί η χώρα της τεχνολογίας επιστρέφει στο χαρτί και το μολύβι
πανεπιστήμιο ιωαννίνων
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Μοναδική υποψηφιότητα της Άννας Κ. Μπατιστάτου για το αξίωμα του Πρύτανη
Μοναδική υποψηφιότητα της νυν Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγήτριας Άννας Κ. Μπατιστάτου για το αξίωμα του Πρύτανη, για την περίοδο...
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Μοναδική υποψηφιότητα της Άννας Κ. Μπατιστάτου για το αξίωμα του Πρύτανη