koronoios_maska
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ | INTIME
Τι προτείνεται αναφορικά με την χρήση μάσκας

Την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας προτείνει ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς εκτιμά ότι ενδέχεται να είναι αναγκαία «σε περιοχές έξαρσης, εκεί δηλαδή που θα συμβεί κάτι πολύ έντονο επιδημιολογικά, με πολλά κρούσματα».

Ο καθηγητής χαρακτήρισε απογοητευτικά τα ποσοστά του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, ωστόσο πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει άμεσα επιδημιολογική επιδείνωση ενώ τόνισε πως «το επικαιροποιημένο εμβόλιο πιάνει όλα τα τρέχοντα στελέχη του ιού στη χώρα μας».

Στη συνέχεια, προειδοποίησε ότι η περίοδος της ανοσίας έναντι του ιού διαρκεί μόλις τρεις μήνες μετά από την τελευταία δόση εμβολίου ή τη νόσηση και μετά από αυτό το διάστημα ο καθένας είναι απροστάτευτος.

Σε σχέση με τη γρίπη τόνισε ότι δύο συνάνθρωποί μας είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ με γρίπη και επισήμανε πως «πρέπει φέτος να εμβολιαστούμε πολύ περισσότερο από όσο τα προηγούμενα χρόνια για να προστατευτούμε, γιατί λόγω των προηγούμενων περιορισμών με τις προστατευτικές μάσκες, η ανοσία του πληθυσμού έχει μειωθεί δραματικά».

Για το πολύ αυστηρό lockdown που έχει επιβληθεί στην Κίνα, σημείωσε πως «όσο περνάει ο καιρός, είναι προφανές ότι ούτε οι άνθρωποι αντέχουν αυτό τον τρόπο αντιμετώπισης, ούτε αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικός όσο αυξάνεται η μεταδοτικότητα των στελεχών. Γιατί για να επιβιώσει ο ιός γίνεται πιο μεταδοτικός. Τα μεταλλαγμένα στελέχη είναι πιο μεταδοτικά από τον αρχικό ιό. Νομίζω ότι δεν θα μπορέσει να πάει η Κίνα συνέχεια με αυτή την τεχνική».

Σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού στη χώρα μας σχολίασε πως «είμαστε πρακτικά σε μία σταθερότητα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, αρκετές εβδομάδες. Δεν είμαι εγώ προσωπικά ενθουσιασμένος από αυτή τη σταθερότητα, δηλαδή το να χάνουμε από 120 μέχρι 150 Έλληνες κάθε εβδομάδα δεν είναι και το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε. Απλά έχουμε λίγο συνηθίσει σε αυτό το ρυθμό των απωλειών».

«Δεν νομίζω ότι άμεσα θα έχουμε κάποια σοβαρή επιδείνωση. Τα στελέχη που έχουν επικρατήσει δεν φαίνεται να είναι τραγικά σε ότι αφορά τη νοσηρότητα και την πιθανότητα θανάτου, αλλά δυστυχώς υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μείον σε όλα αυτά. Το ότι είναι πολύ μικρός o αριθμός επικαιροποιημένων εμβολίων που έχουν κάνει οι Έλληνες, ενώ έχουμε διαθέσιμο το επικαιροποιημένο εμβόλιο» συμπλήρωσε.

Όπως επισήμανε το επικαιροποιημένο εμβόλιο «πιάνει την μετάλλαξη Όμικρον 5 που κυρίως κυκλοφορεί στην Ελλάδα, αλλά και τα παρακλάδια της που είναι πολύ κοντινά. Δεν το έχουν αγκαλιάσει οι Έλληνες όσο θα έπρεπε.

Δεν έχουν πάει να εμβολιαστούν. Τα νούμερα τα καθημερινά είναι απογοητευτικά. Και επειδή μέχρι τώρα στην Ελλάδα ήμασταν τυχεροί, είχαμε καταπληκτικό καιρό. Δεν πρέπει αυτό να μας παρασύρει. Νομίζω ότι θα έχουμε δυστυχώς επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στον κορονοϊό. Πρέπει το συντομότερο να εμβολιαστούμε ιδίως οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι».

Επιπλέον προειδοποίησε ότι «η δόση ένα χρόνο πριν δεν μας προστατεύει σοβαρά. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε. Τρεις μήνες μετά από την τελευταία δόση εμβολίου ή νόσηση – τόσο διαρκεί η ανοσία έναντι του ιού- πρέπει να κάνει κάποιος το επικαιροποιημένο εμβόλιο».

Γρίπη: Έχει μειωθεί δραματικά η ανοσία του πληθυσμού – Ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε ο εμβολιασμός

Στο θέμα της γρίπης επισήμανε ότι «τα δύο χρόνια προηγούμενα χρόνια ήμασταν πολύ προστατευμένοι σαν κοινωνία γιατί φοράγαμε όλοι μάσκες. Αυτό μείωσε πάρα πολύ την ανοσία που έχει πληθυσμό στη γρίπη. Τώρα λοιπόν έρχεται ο ιός της γρίπης και μας βρίσκει χωρίς πληθυσμιακή ανοσία, χωρίς ανοσία στον πληθυσμό. Πρέπει λοιπόν φέτος να εμβολιαστούμε πολύ περισσότερο από ότι τα προηγούμενα χρόνια για να προστατευτούμε. Τώρα που ακόμα δεν έχει πιεστεί τρομερά το σύστημα».

Και ενημέρωσε:

«Δύο συνάνθρωποί μας είναι διασωληνωμένοι λόγω γρίπης» ενώ συνέστησε τον εμβολιασμό και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες να ξαναφορέσουν τις μάσκες τους εκεί που υπάρχει πολυκοσμία. Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα της μάσκας ήταν αρνητικός ακόμη και στα σχολεία όπου σημειώνονται πολλά κρούσματα γρίπης, καθώς όπως είπε «το να βάλεις μάσκες στα παιδιά είναι δίκοπο μαχαίρι, διότι τους στερείς την εκπαίδευση του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Δεν μπορούμε να τα έχουμε αποστειρωμένα τα παιδιά μας».

Την επαναφορά της μάσκας όπως διευκρίνισε την βλέπει ίσως αναγκαία «σε περιοχές έξαρσης, εκεί δηλαδή που θα συμβεί κάτι πολύ έντονο επιδημιολογικά, με πολλά κρούσματα».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

dimotiki astinomia
ΑΣΕΠ: Διορθώσεις στην προκήρυξη της Δημοτικής Αστυνομίας για 1.213 μόνιμες προσλήψεις
Οι αλλαγές στην στην προκήρυξη 1Κ/2024 του ΑΣΕΠ, για 1.213 μόνιμες προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία,
ΑΣΕΠ: Διορθώσεις στην προκήρυξη της Δημοτικής Αστυνομίας για 1.213 μόνιμες προσλήψεις
Εκλογές
Εκλογές ΣΙΕΛ – ΟΙΕΛΕ: «Κρίσιμη η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα συστεγαζόμενα ιδιωτικά νηπιαγωγεία»
Την Κυριακή 3 Μαρτίου οι εκλογές ΣΙΕΛ - ΟΙΕΛΕ
Εκλογές ΣΙΕΛ – ΟΙΕΛΕ: «Κρίσιμη η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα συστεγαζόμενα ιδιωτικά νηπιαγωγεία»
εκπαιδευτικοι
1475 υπογραφές αλληλεγγύης και στήριξης - Απαιτούμε να σταματήσουν οι διώξεις των εκπαιδευτικών
Να σταματήσουν οι  διώξεις των μελών του ΔΣ της Ε ΕΛΜΕ-Θ Χρήστου Ζαγανίδη (πρόεδρος), Σοφίας Στεφανίδου (γραμματέας) και Σίσσυ Φραντζέσκου...
1475 υπογραφές αλληλεγγύης και στήριξης - Απαιτούμε να σταματήσουν οι διώξεις των εκπαιδευτικών