KAROLOS E
«Είναι πιθανό ότι θα κάνουμε πολλές ακόμη ανακαλύψεις τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η ιστορικός.

Μια ομάδα ερευνητών έσπασε έναν κώδικα πέντε αιώνων που αποκαλύπτει μια φημολογούμενη γαλλική συνωμοσία για τη δολοφονία του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και βασιλιά της Ισπανίας Καρόλου Ε’.

Ο Κάρολος ήταν ένας από τους ισχυρότερους άνδρες του 16ου αιώνα, προεδρεύοντας μιας τεράστιας αυτοκρατορίας που καταλάμβανε μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής κατά τη διάρκεια μιας βασιλείας άνω των 40 ετών.

Η ομάδα του ερευνητικού εργαστηρίου Λόρια στην ανατολική Γαλλία χρειάστηκε έξι μήνες για να αποκρυπτογραφήσει την επιστολή που έγραψε το 1547 ο αυτοκράτορας στον πρεσβευτή του στη Γαλλία.

Κατά την ταραχώδη αυτή περίοδο σημειώθηκαν αλλεπάλληλοι πόλεμοι και εντάσεις μεταξύ της Ισπανίας και της Γαλλίας, που εκείνη την εποχή κυβερνούσε ο Φραγκίσκος Α΄, ο αναγεννησιακός ηγεμόνας που έφερε τον Λεονάρντο ντα Βίντσι από την Ιταλία.

Η επιστολή του Καρόλου Ε’ προς τον Ζαν ντε Σεντ Μωρίς είχε μαραζώσει ξεχασμένη επί αιώνες στις συλλογές της βιβλιοθήκης Στανισλάς στο Νανσί.

Η Σεσίλ Πιερό, μια κρυπτογράφος από τη Λόρια, άκουσε για πρώτη φορά για την ύπαρξή της σε ένα δείπνο το 2019 και μετά από πολύ ψάξιμο μπόρεσε να τη δει το 2021.

Φέρει την υπογραφή του Καρόλου Ε’, ήταν ταυτόχρονα μυστηριώδες και εντελώς ακατανόητο, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

Με επίπονη εργασία που υποστηρίχθηκε από υπολογιστές, η Πιερό βρήκε «ξεχωριστές οικογένειες» περίπου 120 συμβόλων που χρησιμοποιούσε ο Κάρολος Ε΄.

«Ολόκληρες λέξεις είναι κρυπτογραφημένες με ένα μόνο σύμβολο» και ο αυτοκράτορας αντικαθιστούσε τα φωνήεντα που έρχονταν μετά τα σύμφωνα με σημάδια, είπε, μια έμπνευση που πιθανότατα προέρχεται από τα αραβικά.

Σε ένα άλλο εμπόδιο, χρησιμοποίησε επίσης σύμβολα που δεν σημαίνουν τίποτα για να παραπλανήσει κάθε αντίπαλο που προσπαθούσε να αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα.

Η σημαντική ανακάλυψη ήρθε τον Ιούνιο, όταν η Πιερό κατάφερε να διακρίνει μια φράση στο γράμμα και η ομάδα στη συνέχεια έσπασε τον κώδικα με τη βοήθεια της ιστορικού Καμίλ Ντεσενκλό.

«Ήταν επίπονη και μακροχρόνια δουλειά, αλλά υπήρξε πραγματικά μια σημαντική ανακάλυψη που συνέβη μέσα σε μια μέρα, όπου ξαφνικά είχαμε τη σωστή υπόθεση», δήλωσε η ίδια.

Ο Ντεσενκλό δήλωσε ότι ήταν «σπάνιο ως ιστορικός να καταφέρεις να διαβάσεις μια επιστολή που κανείς δεν είχε καταφέρει να διαβάσει για πέντε αιώνες».

«Επιβεβαιώνει την κάπως υποβαθμισμένη κατάσταση» το 1547 των σχέσεων μεταξύ του Φραγκίσκου Α’ και του Καρόλου Ε’, οι οποίοι είχαν υπογράψει συνθήκη ειρήνης τρία χρόνια νωρίτερα», είπε.

Αλλά οι σχέσεις εξακολουθούσαν να είναι τεταμένες μεταξύ των δύο, με διάφορες προσπάθειες να αποδυναμώσει ο ένας τον άλλον, είπε.

Σε τέτοιο βαθμό που ένα ψήγμα πληροφοριών που αποκαλύφθηκε ήταν η φήμη για μια συνωμοσία δολοφονίας κατά του Καρόλου Ε΄ που λέγεται ότι εξυφαίνονταν στη Γαλλία, είπε ο Ντεσενκλό.

Είπε ότι «δεν είχαν γίνει πολλά γνωστά» για την συνωμοσία, αλλά υπογράμμιζε τον «φόβο» του μονάρχη.

Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να εντοπίσουν και άλλες επιστολές μεταξύ του αυτοκράτορα και του πρεσβευτή του «για να έχουν ένα στιγμιότυπο της στρατηγικής του Καρόλου Ε΄ στην Ευρώπη», είπε.

«Είναι πιθανό ότι θα κάνουμε πολλές ακόμη ανακαλύψεις τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η ιστορικός.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

τρόφιμα
Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να προκαλέσει καρκίνο
«Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα βρίσκονται παντού και προωθούνται έντονα με φθηνές τιμές και ελκυστικές συσκευασίες»
Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να προκαλέσει καρκίνο
daneio_0.jpg
Λειτουργεί από σήμερα η πλατφόρμα στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών
Aπό σήμερα 1η Φεβρουαρίου 2023 οι αιτήσεις στην ειδική πλατφόρμα - Προβλέπεται επιδότηση ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου
Λειτουργεί από σήμερα η πλατφόρμα στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών
Μάνος Δασκαλάκης
Κούγιας: «Ο Δασκαλάκης έπεσε σε μία μεγάλη αντίφαση» - Ποιο κίνητρο «καταστράφηκε»
Τι δήλωσε ο Αλέξης Κούγιας για την κατάθεση του Μάνου Δασκαλάκη στην υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου
Κούγιας: «Ο Δασκαλάκης έπεσε σε μία μεγάλη αντίφαση» - Ποιο κίνητρο «καταστράφηκε»