iskia

"Οι μεγάλες καταστροφές και οι απώλειες δεκάδων ανθρώπων από έντονες βροχοπτώσεις, κατολισθήσεις, καθιζήσεις και ροές εδαφών που εκδηλώθηκαν στη νήσο Ίσκια, κοντά στη Νάπολη, εγείρουν τεράστια ανησυχία για το μέλλον" τονίζουν ο Ευθύμης Λέκκας, ο Παναγιώτης Καρύδης και ο Σπύρος Μαυρούλης, από τους πιο έμπειρους επιστήμονες στα θέματα διαχείρισης καταστροφών και κρίσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μέσα σε έξι ώρες έπεσαν έως και 155 χιλιοστά βροχής στο βόρειο τμήμα του ηφαιστειογενούς νησιού. Η βροχόπτωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα κατά σειρά την πρόκληση πλημμυρικών ροών, τη διάβρωση εδαφών, τη γένεση εκτεταμένων λασποροών, την ενεργοποίηση κατολισθήσεων και καθιζήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Casamicciola Terme, η οποία υπέστη εκτεταμένες βλάβες.

Στην ίδια περιοχή οι παραπάνω ερευνητές βρέθηκαν τον Αύγουστο του 2017, αμέσως μετά το σεισμό μεγέθους 4.0 R και εστιακού βάθους 5 χιλιομέτρων, που ήταν αποτέλεσμα της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή και ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες και σοβαρές βλάβες στο δομημένο ιστό και στις υποδομές της σεισμόπληκτης περιοχής.

Μετά τον Μύρτο στην Κεφαλονιά, όπου εκδηλώθηκαν καταπτώσεις από τους σεισμούς στις αρχές του 2014 και λασποροές από τον Μεσογειακό Κυκλώνα Ιανό το φθινόπωρο του 2020, τον Σχίνο στην Κορινθία, που αποτελεί μια σεισμικά ενεργή περιοχή με συχνή εκδήλωση καταστροφικών λασποροών (2020, 2021), την Κινέτα της Αττικής, τα Χανιά, την Εύβοια, η νήσος Ischia προστίθεται στον κατάλογο των περιοχών όπου τα γεωδυναμικά φαινόμενα (σεισμοί, ηφαίστεια, tsunami, κατολισθήσεις) συμπλέκονται με τα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, ροές εδαφών, πλημμύρες, λασποροές) συνθέτοντας μια νέα απειλή, που περιλαμβάνει όλο και πιο ευρύ κατάλογο σύμπλεξης κινδύνων διαφορετικής προέλευσης σε ίδιες γεωγραφικές περιοχές, τονίζουν οι ερευνητές.

[Στις επισυναπτόμενες εικόνες, χάρτης ρηγμάτων και ηφαιστειακών δομών του νησιού και απόψεις του νησιού από μη επανδρωμένο αεροσκάφος]

Δρ. Ευθύμης Λέκκας
Καθηγητής
Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας &
Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών
Διευθυντής Εργαστηρίου Διαχείρισης Καταστροφών
Διευθυντής ΠΜΣ "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων"
 
πρ. Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 
Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας
 
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Χάρης Δούκας
Μεγάλος κερδισμένος ο Χάρης Δούκας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ - Κλίμα ήττας στην παράταξη της ΝΔ
Η διαδικασία εξελίχθηκε σε ψηφοφορία–«θρίλερ», η οποία διακόπηκε τρεις φορές, λόγω των εντάσεων που προκάλεσαν οι συσχετισμοί.
Μεγάλος κερδισμένος ο Χάρης Δούκας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ - Κλίμα ήττας στην παράταξη της ΝΔ
καλοριφέρ
Χρηματοδοτικά κενά στα σχολεία: Προειδοποίηση εκπαιδευτικών για ελλείψεις σε αναλώσιμα και ανάγκη συντήρησης καυστήρων
Καθυστερήσεις στις πάγιες εντολές αφήνουν τα σχολεία χωρίς πόρους, προειδοποιούν οι εκπαιδευτικοί
Χρηματοδοτικά κενά στα σχολεία: Προειδοποίηση εκπαιδευτικών για ελλείψεις σε αναλώσιμα και ανάγκη συντήρησης καυστήρων
Νίκος Ρωμανός
Παράταση προφυλάκισης αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για τον Νίκο Ρωμανό - O εισαγγελέας είχε ζητήσει αποφυλάκιση με κατ' οίκον περιορισμό

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφάσισε παράταση της προφυλάκισής...

Παράταση προφυλάκισης αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για τον Νίκο Ρωμανό - O εισαγγελέας είχε ζητήσει αποφυλάκιση με κατ' οίκον περιορισμό