Κορονοϊός: Με καρδιακή ανεπάρκεια το 2% από αυτούς που έπαθαν μυοκαρδίτιδα
Αυτό το διάστημα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και λόγω γρίπης γιατί και αυτή μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται

Με χρόνια φάση καρδιακής ανεπάρκειας έχει μπει ένα ποσοστό της τάξης του 1-2% από αυτούς που έκαναν μυοκαρδίτιδα λόγω κορονοϊού, δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ο καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ και πρόσφατα εκλεγείς στην προεδρία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Κωσταντίνος Τούτουζας.

Εξηγεί μάλιστα ότι η ανεπάρκεια, σε άλλους είναι μικρού βαθμού και σε άλλους πιο σοβαρού. Ένα άλλο πρόβλημα που εξακολουθούν να παρατηρούν οι καρδιολόγοι στην παρούσα φάση, που τα πράγματα είναι πολύ πιο ήπια από ό,τι ήταν αρχή της πανδημίας, είναι οι θρομβώσεις. «Και δυστυχώς αυτοί που έρχονται και έχουν covid και θρόμβωση, έχουν χειρότερη πρόγνωση από αυτούς που έχουν μόνο το πρόβλημα τους, που μπορεί να είναι αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ή έμφραγμα του μυοκαρδίου πχ. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει αυτή η θρομβογεννητικότητα που λέγαμε από την αρχή ότι υπήρχε με τη λοίμωξη covid, στους ασθενείς που “έφευγαν” από covid».

Το χειρότερο από όλα όπως τονίζει ο καθηγητής, είναι ότι πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο «Prevent HD» μελέτη, σύμφωνα με την οποία δώσανε σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για θρόμβωση, για 35 μέρες αντιπηκτικά και δεν παρουσίασαν μεγάλες διαφορές από τους ασθενείς που δεν πήραν αντιπηκτικά. «Γεγονός που σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα καλά τι συμβαίνει με τη θρομβογεννητικότητα και τη λοίμωξη από κορονοϊό. Είναι ένα θέμα, το οποίο δυστυχώς μας απασχολεί ακόμη, και αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για έρευνα».

Κατά πόσο όμως, οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις με covid αυξάνουν τους κινδύνους για τους καρδιολογικούς ασθενείς;

«Εφόσον είναι εμβολιασμένοι δεν αυξάνονται οι κίνδυνοι, και κατά κάποιο τρόπο έχουν προστασία. Παρόλα αυτά, αυτό που πρέπει να τονίσουμε, είναι ότι πρέπει συνεχώς να προφυλάσσονται περισσότερο απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός. Να προσέχουν το συγχρωτισμό, διότι μία λοίμωξη τους απορυθμίζει την πίεση, την καρδιακή τους ανεπάρκεια, αυξάνει την θρομβογεννητικότητα κλπ.» Μάλιστα όπως επισημαίνει ο κ. Τούτουζας αυτό το διάστημα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και λόγω γρίπης γιατί και αυτή μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Θα προσπαθήσουμε να μείνουμε στην πρώτη γραμμή της κλινικής εφαρμογής ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία»

Ο πρόσφατα εκλεγείς στην προεδρία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας σε ερώτηση ποιες θα είναι προτεραιότητές του μόλις αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο, αναφέρει: Η καρδιολογία είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, σε σχέση με άλλες ειδικότητες στην Ελλάδα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Αυτό που θα προσπαθήσουμε να τονίσουμε τα επόμενα χρόνια είναι η εξωστρέφεια μας στην Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, (να είμαστε πιο ενεργοί δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία), καθώς επίσης την πολύ καλή συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ήδη πολύ καλά εκπαιδευμένων καρδιολόγων μας. Η καρδιολογία έτσι όπως εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή, δεν έχει καμία σχέση με το πώς εφαρμοζόταν πριν από δέκα, ή είκοσι χρόνια. Οι εξελίξεις τρέχουν ραγδαία. Θα προσπαθήσουμε να παραμείνουμε πάντα στην πρώτη γραμμή της έρευνας και κυρίως της κλινικής εφαρμογής, όχι μόνο στα αστικά κέντρα, αλλά κυρίως στα περιφερειακά νοσοκομεία και να βοηθήσουμε την εκπαίδευση όλων των γιατρών».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δίκη για τα Τέμπη
Ένταση και διακοπή στη δίκη για τα βίντεο των Τεμπών - Παρενέβη η αστυνομία
Αντιπαράθεση στην αίθουσα ανάμεσα σε συγγενείς θυμάτων και πρόσωπα της υπεράσπισης – Παρενέβη η αστυνομία
Ένταση και διακοπή στη δίκη για τα βίντεο των Τεμπών - Παρενέβη η αστυνομία
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
Επαγγελματική κατάρτιση στον τομέα του φαρμάκου: Άνοιξαν οι αιτήσεις για τη νέα Ακαδημία
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την Ακαδημία Επαγγελματικής Κατάρτισης Φαρμάκου στην Τρίπολη
Επαγγελματική κατάρτιση στον τομέα του φαρμάκου: Άνοιξαν οι αιτήσεις για τη νέα Ακαδημία