Προσοχή! Νέα απάτη με δήθεν κουπόνια προσφορών από καταστήματα - Τι να προσέξετε
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Με αφορμή το τετραήμερο προσφορών που έχουμε εισέλθει, σε αύξηση βρίσκονται οι απάτες με «δόλωμα» υπερπροσφορές

Για άλλη μία χρονιά ήρθε η Black Friday, όπου πολλοί είναι οι αγοραστές που θα αναζητήσουν τις καλύτερες προσφορές, ενώ την Κυριακή τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά και τη Δευτέρα είναι η Cyber Monday.

Με αφορμή το τετραήμερο προσφορών αυξημένες φαίνεται πως είναι οι απάτες που καλούν τους πολίτες να πατήσουν σε υπερσυνδέσμους, χρησιμοποιώντας ως δόλωμα ελκυστικές τιμές.

Συμβουλές για προστασία

Η Στέλλα Τσίτσουλα, εκπρόσωπος Τύπου επικοινωνίας της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας και Αντιπρόεδρος της ομάδας Women for Cyber, υπενθυμίζει ότι σε ημέρες Black Friday που ο κόσμος επιλέγει αγορές διαδικτυακά, κανένα «κλικ» δεν πρέπει να γίνεται χωρίς δεύτερη σκέψη.

Η κα. Τσίτσουλα μίλησε για τις παγίδες ηλεκτρονικής απάτης ακόμη και σε δημόσιο WiFi ή σε δήθεν κουπόνια υπερπροσφοράς από σούπερ μαρκετ.

  • Δεν ανοίγουμε sites που λαμβάνουμε από άγνωστους αποστολείς. Ακόμη κι αν επιγράφεται ως διεύθυνση εταιρείας μεταφορών, μπορεί να κρύβει κυβερνοεγκληματίες που ως δήθεν κούριερ «ενημερώνουν» ότι «το πακέτο θα παραδοθεί, με κλικ σε σύνδεσμο».
  • Δεν κάνουμε ποτέ κλικ σε ένα τέτοιο σύνδεσμο, αν δεν έχουμε ελέγξει από πριν ότι το λινκ που βλέπουμε είναι όντως από τα ΕΛΤΑ ή από την εταιρεία κούριερ με την οποία συνεργάζεται το κατάστημα όπου παραγγείλαμε
  • Ιδιαίτερη προσοχή σε διαδικτυακά κουπόνια, δηλαδή πολύ μεγάλες προσφορές της τάξεως του 95% για παράδειγμα, που είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές και ενδεχομένως να δελεάζουν για ένα κλικ πάνω σε επωνυμία, με στόχο να παραβιαστούν προσωπικά δεδομένα.
  • Προσέχουμε να πληκτρολογούμε τη διεύθυνση, δηλαδή το site του καταστήματος το οποίο έχουμε αγοράσει για να δούμε αν το ηλεκτρονικό μήνυμα που ήρθε ανταποκρίνεται στο κατάστημα από όπου έχουμε κάνει την αγορά.
  • Δεν κάνουμε ποτέ διαδικτυακές αγορές ή και τραπεζικές συναλλαγές μέσα από δημόσια WiFi, καθώς έχουν πρόσβαση και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι άνθρωποι.
  • Σε online συναλλαγές, χρησιμοποιούμε ασφαλές μέρος, δηλαδή ένα email το οποίο το χρησιμοποιούμε κυρίως και μόνο για αγορές
  • Οι κωδικοί πρόσβασης θα πρέπει να είναι σύνθετοι, να μην είναι εύκολοι προκειμένου να τους σπάσουν οι χάκερ. Τους αλλάζουμε συχνά και τους διατηρούμε σε πολύ ασφαλές σημείο για να μην υπάρχει πρόσβαση από κανέναν.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

lastixa
Τι αποκαλύπτει η μπλε ένδειξη στα ελαστικά και γιατί δεν είναι τυχαία
Οι έγχρωμες αυτές κουκκίδες προκαλούν απορίες ακόμη και σε έμπειρους οδηγούς, καθώς η σημασία τους δεν είναι πάντα προφανής.
Τι αποκαλύπτει η μπλε ένδειξη στα ελαστικά και γιατί δεν είναι τυχαία
τσιπρας
Αλέξης Τσίπρας στο Unmute Now Athens: Διάλογος με τη νέα γενιά για στέγη, εργασία και το μέλλον της χώρας
Η εκδήλωση στην Αθήνα συγκέντρωσε δεκάδες νέους και νέες λίγες ημέρες πριν τις αναμενόμενες πολιτικές πρωτοβουλίες του πρώην πρωθυπουργού
Αλέξης Τσίπρας στο Unmute Now Athens: Διάλογος με τη νέα γενιά για στέγη, εργασία και το μέλλον της χώρας
μητσοτακης
Κ. Μητσοτάκης: «Δεν προβλέπεται μεγάλη συστημική κρίση για τον ελληνικό τουρισμό»
Τι είπε για γεωπολιτικές εξελίξεις, επενδύσεις, εργαζόμενους και τη βιωσιμότητα του τουρισμού
Κ. Μητσοτάκης: «Δεν προβλέπεται μεγάλη συστημική κρίση για τον ελληνικό τουρισμό»