παιδι
Η κατάσταση να είναι πολύ χειρότερη από όσα έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας.

Σοκάρουν οι καταγγελίες που αφορούν στην Κιβωτό του Κόσμου, αφού όπως όλα δείχνουν είναι πολύ πιθανό η κατάσταση να είναι πολύ χειρότερη από όσα έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας.

Όπως είναι γνωστό προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου» διατάχθηκε από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, η έρευνα αφορά θέματα διατροφής, διαχείρισης και σεξουαλικής κακοποίησης.

Η εισαγγελία ενημερώθηκε από τον Συνήγορο του Πολίτη όπου έγινε η καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση 15χρονου, ο οποίος από δύο εργαζόμενους άνδρες.
Ελέγχονται τέσσερις δομές της Κιβωτού.

Νωρίτερα έγινε γνωστή καταγγελία για ξυλοδαρμό τριών ανηλίκων στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στο Βόλο η οποία έγινε τον Αύγουστο του 2022, όπως αναφέρθηκε σε δελτίο τύπου από την «Κιβωτό του Κόσμου» που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2022. Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες για ανάλογα περιστατικά και για τη δομή στην Πωγωνιανή στην Κόνιτσα.

Ήδη ελέγχονται τέσσερις δομές της Κιβωτού.

Η ανακοίνωση για την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

«Διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, δυνάμει εισαγγελικής παραγγελίας, προς διερεύνηση αξιόποινων πράξεων, της ‘κατάχρησης ανηλίκου που συμπλήρωσε τα 14 έτη και μη από οικείο, κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση’ και της ‘σωματικής βλάβης αδύναμων προσώπων κατά συρροή, άπαξ και κατ’ έξακολούθηση’, που φέρεται να τελέστηκαν ή να τελούνται σε βάρος ανηλίκων, φιλοξενούμενων στις δομές της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ‘Κιβωτός του Κόσμου’, με έδρα την οδό Ζηνοδώρου στον Κολωνό και συγκεκριμένα στις δομές της Αθήνας, Πειραιά, Χίου, Πωγωνιανής Ιωαννίνων, Βόλου και Καλαμάτας, ύστερα άπο έγγραφη αναφορά – καταγγελία που απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή ‘Συνήγορος του Πολίτη’ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».

Φωτογραφίζεται στέλεχος της δομής «Κιβωτός του Κόσμου»  

Γνώση, αλλά και συμμετοχή σε βίαιες πράξεις και ξυλοδαρμούς, λένε οι πληροφορίες του protothema.gr πως είχαν δύο ακόμη άτομα  της δομής «Κιβωτός του Κόσμου», που ήταν κοντά στο στέλεχος που καταγγέλλει ο 19χρονος ότι ασελγούσε σε βάρος του για δύο ολόκληρα χρόνια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρχαν και άλλα παιδιά που ζούσαν τον εφιάλτη κλειδωμένα σε δωμάτια και τιμωρούνταν με άγριους ξυλοδαρμούς. Στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, όπως αποκάλυψε το protothema.gr, ο 19χρονος ανέφερε πως ένας φίλος του, του είπε ότι δύο άτομα που κατονόμασε, τον χτυπούσαν με ένα σίδερο στα καλάμια των ποδιών του, μέχρι που μάτωσε.

Τις εντολές για τον άγριο ξυλοδαρμό τις έδινε το στέλεχος που καταγγέλλεται για ασέλγεια.

Οι αστυνομικοί αναμένεται να καλέσουν για κατάθεση και το συγκεκριμένο παιδί, ενώ στη συνέχεια, λένε οι ίδιες πηγές, θα ακολουθήσουν άλλα τέσσερα άτομα που φιλοξενούνταν στη δομή, όπου φέρεται, σύμφωνα με την καταγγελία του 19χρονου, να μεταφέρθηκαν από τη δομή της Καλαμάτας στην Αθήνα και για ένα μήνα να τους είχαν κλειδωμένους σε δωμάτια και να τους χτυπούσαν καθημερινά, παρουσία του στελέχους που καταγγέλλεται.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση είναι καταιγιστικές και αναμένεται πολλά παιδιά που φιλοξενούνταν στις δομές να περάσουν ένα-ένα τα γραφεία του Ανηλίκων για κατάθεση.

Κατήγγειλε ξυλοδαρμό στη δομή και απολύθηκε

"... είναι το δεύτερο γεγονός μέσα σε 8 μήνες που εμπλέκεται ο ίδιος άνθρωπος σε κακοποίηση ανηλίκου", ανέφερε σε ανάρτησή του στα social media τον περασμένο Αύγουστο, ο Βολιώτης αθλητής καταδύσεων, Χρόνης Χλίτσιος, αφού είχε προχωρήσει σε καταγγελία στην Ασφάλεια, σχετικά με περιστατικό που έλαβε χώρα στη δομή της "Κιβωτού".

Συγκεκριμένα, όπως περιέγραψε, στις 3 Αυγούστου, τρία παιδιά έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού σε υπόγειο χώρο του παραρτήματος, από στέλεχος του οργανισμού. Όταν ενημέρωσαν τον αθλητή που εργαζόταν στη δομή, εκείνος απευθύνθηκε στις αρχές.

Υποστήριξε μάλιστα στην ανάρτηση του, πως όταν γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προβεί σε καταγγελία του ανακοινώθηκε η απόλυσή του.

"Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ενημερώθηκα από τον υπεύθυνο παιδαγωγών της δομής τηλεφωνικά ότι απολύθηκα με το αιτιολογικό ότι με τις πράξεις μου παρασύρω και άλλους συναδέλφους σε ανάλογες κινήσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών
Χρηματοδότηση σχολικών μονάδων: Συγκέντρωση σήμερα στις 18:30 στο Δήμο Αχαρνών
Εκπαιδευτικοί και γονείς δίνουν το «παρών» σήμερα στις 18:30 στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αχαρνών για την άμεση επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών...
Χρηματοδότηση σχολικών μονάδων: Συγκέντρωση σήμερα στις 18:30 στο Δήμο Αχαρνών
epidoma_mitrotitas
Εκπαιδευτικοί: «Φτάνει πια με την άνιση αντιμετώπιση των αναπληρωτών»
9μηνη άδεια μητρότητας στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς και πλήρης εξίσωση των δικαιωμάτων με εκείνα των μονίμων
Εκπαιδευτικοί: «Φτάνει πια με την άνιση αντιμετώπιση των αναπληρωτών»
panelladikes 2023
ΟΛΤΕΕ για εξετάσεις Πιστοποίησης Μεταλυκειακού Ετους-Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ: Να σταματήσει η εισπρακτική πολιτική
«Όλα αυτά αποτελούν πολλαπλά χτυπήματα και αναδεικνύουν τις αδυναμίες, στο σημαντικό για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, θεσμό της Μαθητείας κλονίζοντας την...
ΟΛΤΕΕ για εξετάσεις Πιστοποίησης Μεταλυκειακού Ετους-Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ: Να σταματήσει η εισπρακτική πολιτική