παιδι
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η κατάσταση να είναι πολύ χειρότερη από όσα έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας.

Σοκάρουν οι καταγγελίες που αφορούν στην Κιβωτό του Κόσμου, αφού όπως όλα δείχνουν είναι πολύ πιθανό η κατάσταση να είναι πολύ χειρότερη από όσα έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας.

Όπως είναι γνωστό προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου» διατάχθηκε από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, η έρευνα αφορά θέματα διατροφής, διαχείρισης και σεξουαλικής κακοποίησης.

Η εισαγγελία ενημερώθηκε από τον Συνήγορο του Πολίτη όπου έγινε η καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση 15χρονου, ο οποίος από δύο εργαζόμενους άνδρες.
Ελέγχονται τέσσερις δομές της Κιβωτού.

Νωρίτερα έγινε γνωστή καταγγελία για ξυλοδαρμό τριών ανηλίκων στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στο Βόλο η οποία έγινε τον Αύγουστο του 2022, όπως αναφέρθηκε σε δελτίο τύπου από την «Κιβωτό του Κόσμου» που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2022. Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες για ανάλογα περιστατικά και για τη δομή στην Πωγωνιανή στην Κόνιτσα.

Ήδη ελέγχονται τέσσερις δομές της Κιβωτού.

Η ανακοίνωση για την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

«Διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, δυνάμει εισαγγελικής παραγγελίας, προς διερεύνηση αξιόποινων πράξεων, της ‘κατάχρησης ανηλίκου που συμπλήρωσε τα 14 έτη και μη από οικείο, κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση’ και της ‘σωματικής βλάβης αδύναμων προσώπων κατά συρροή, άπαξ και κατ’ έξακολούθηση’, που φέρεται να τελέστηκαν ή να τελούνται σε βάρος ανηλίκων, φιλοξενούμενων στις δομές της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ‘Κιβωτός του Κόσμου’, με έδρα την οδό Ζηνοδώρου στον Κολωνό και συγκεκριμένα στις δομές της Αθήνας, Πειραιά, Χίου, Πωγωνιανής Ιωαννίνων, Βόλου και Καλαμάτας, ύστερα άπο έγγραφη αναφορά – καταγγελία που απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή ‘Συνήγορος του Πολίτη’ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».

Φωτογραφίζεται στέλεχος της δομής «Κιβωτός του Κόσμου»  

Γνώση, αλλά και συμμετοχή σε βίαιες πράξεις και ξυλοδαρμούς, λένε οι πληροφορίες του protothema.gr πως είχαν δύο ακόμη άτομα  της δομής «Κιβωτός του Κόσμου», που ήταν κοντά στο στέλεχος που καταγγέλλει ο 19χρονος ότι ασελγούσε σε βάρος του για δύο ολόκληρα χρόνια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρχαν και άλλα παιδιά που ζούσαν τον εφιάλτη κλειδωμένα σε δωμάτια και τιμωρούνταν με άγριους ξυλοδαρμούς. Στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, όπως αποκάλυψε το protothema.gr, ο 19χρονος ανέφερε πως ένας φίλος του, του είπε ότι δύο άτομα που κατονόμασε, τον χτυπούσαν με ένα σίδερο στα καλάμια των ποδιών του, μέχρι που μάτωσε.

Τις εντολές για τον άγριο ξυλοδαρμό τις έδινε το στέλεχος που καταγγέλλεται για ασέλγεια.

Οι αστυνομικοί αναμένεται να καλέσουν για κατάθεση και το συγκεκριμένο παιδί, ενώ στη συνέχεια, λένε οι ίδιες πηγές, θα ακολουθήσουν άλλα τέσσερα άτομα που φιλοξενούνταν στη δομή, όπου φέρεται, σύμφωνα με την καταγγελία του 19χρονου, να μεταφέρθηκαν από τη δομή της Καλαμάτας στην Αθήνα και για ένα μήνα να τους είχαν κλειδωμένους σε δωμάτια και να τους χτυπούσαν καθημερινά, παρουσία του στελέχους που καταγγέλλεται.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση είναι καταιγιστικές και αναμένεται πολλά παιδιά που φιλοξενούνταν στις δομές να περάσουν ένα-ένα τα γραφεία του Ανηλίκων για κατάθεση.

Κατήγγειλε ξυλοδαρμό στη δομή και απολύθηκε

"... είναι το δεύτερο γεγονός μέσα σε 8 μήνες που εμπλέκεται ο ίδιος άνθρωπος σε κακοποίηση ανηλίκου", ανέφερε σε ανάρτησή του στα social media τον περασμένο Αύγουστο, ο Βολιώτης αθλητής καταδύσεων, Χρόνης Χλίτσιος, αφού είχε προχωρήσει σε καταγγελία στην Ασφάλεια, σχετικά με περιστατικό που έλαβε χώρα στη δομή της "Κιβωτού".

Συγκεκριμένα, όπως περιέγραψε, στις 3 Αυγούστου, τρία παιδιά έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού σε υπόγειο χώρο του παραρτήματος, από στέλεχος του οργανισμού. Όταν ενημέρωσαν τον αθλητή που εργαζόταν στη δομή, εκείνος απευθύνθηκε στις αρχές.

Υποστήριξε μάλιστα στην ανάρτηση του, πως όταν γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προβεί σε καταγγελία του ανακοινώθηκε η απόλυσή του.

"Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ενημερώθηκα από τον υπεύθυνο παιδαγωγών της δομής τηλεφωνικά ότι απολύθηκα με το αιτιολογικό ότι με τις πράξεις μου παρασύρω και άλλους συναδέλφους σε ανάλογες κινήσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού: Όλη η λίστα όσων δικαιούνται Voucher

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Επιβίβαση στο μετρό
Μετρό : Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν 2,5 ώρες νωρίτερα από αύριο στη Γραμμή 2
Πρόωρο κλείσιμο τεσσάρων σταθμών στη Γραμμή 2 από αύριο – Σε ισχύ ειδικές ρυθμίσεις και έκτακτη λεωφορειακή γραμμή
Μετρό : Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν 2,5 ώρες νωρίτερα από αύριο στη Γραμμή 2
bullying
Σοκ στην Πάτρα: Μαθήτριες Γυμνασίου ξυλοκόπησαν 13χρονη και κατέγραφαν την επίθεση με κινητό
Βία ανηλίκων στην Αχαΐα: Επιτέθηκαν σε 13χρονη στον δρόμο για το σπίτι – Αναζητείται η μαθήτρια που βιντεοσκοπούσε
Σοκ στην Πάτρα: Μαθήτριες Γυμνασίου ξυλοκόπησαν 13χρονη και κατέγραφαν την επίθεση με κινητό
ναζι
Φως στα απόρρητα έγγραφα του Γιόζεφ Μένγκελε: Η Ελβετία υποκύπτει στις πιέσεις των ιστορικών για τον «Άγγελο του Θανάτου» των Ναζί
Υπόθεση Μένγκελε: Η Ελβετία ανοίγει τα «απόρρητα» αρχεία για τον «Άγγελο του Θανάτου» του Άουσβιτς
Φως στα απόρρητα έγγραφα του Γιόζεφ Μένγκελε: Η Ελβετία υποκύπτει στις πιέσεις των ιστορικών για τον «Άγγελο του Θανάτου» των Ναζί
μπατι
Πολιτιστική γέφυρα Ελλάδας - Κίνας: Οι Κινέζοι αρχαιολόγοι στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Δουρούτης στα Ιωάννινα
Στρατηγική συνεργασία στην Αρχαιολογία: Η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υποδέχτηκε την Κινεζική Κλασική Σχολή
Πολιτιστική γέφυρα Ελλάδας - Κίνας: Οι Κινέζοι αρχαιολόγοι στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Δουρούτης στα Ιωάννινα