ακίνητα
Ποιες δημοτικές κοινότητες δικαιούνται επιπλέον επιδότηση 15% για «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για Νέους»

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει τη δημοσίευση των δημοτικών κοινοτήτων που δικαιούνται την επιπλέον επιδότηση 15% για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους», από 18 έως 39 ετών. Η ενίσχυση αυτή δίνεται σε ωφελούμενους οι οποίοι διαβιούν σε δήμους ή δημοτικές ενότητες με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό ποσοστό ενίσχυσης για τις επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα από 40 έως 75 %. Συνεπώς με το πρόσθετο μπόνους 15 % διαμορφώνεται από 55 έως 90 %. Για τις επενδύσεις ανακαίνισης το ποσοστό επιχορήγησης» είναι οριζόντια για όλους 30%, συν 15 % (δηλ. τελικά 45 %) με το μπόνους.

Σημειώνεται ότι δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης μόνο για το «Ανακαινίζω», ενώ η συμμετοχή στο «Εξοικονομώ» αποτελεί προϋπόθεση για την αίτηση υπαγωγής στο «Ανακαινίζω»

Επίσης, ανακοινώνεται η παράταση της διαβούλευσης του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» μέχρι και τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους 18-39 ετών (φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005), με ατομικό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και οικογενειακό έως 50.000 με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία, δηλαδή μονοκατοικία ή διαμέρισμα που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

Το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα/επικαρπία/ψιλή κυριότητα) του αιτούντος θα πρέπει να υφίσταται κατά το έτος αναφοράς του προγράμματος (φορολογικό έτος 2021), όπως και κατά την υποβολή της αίτησης.

Σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης/ενοικίασης σε επιλέξιμη κατοικία, ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας/επικαρπίας (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).

Για την υπαγωγή και στο σκέλος «Ανακαινίζω», ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας/επικαρπίας σε ποσοστό 100% (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).

Ποιοι μένουν εκτός

Σύμφωνα με τον προδημοσιευμένο οδηγό, το πρόγραμμα δεν αφορά παρεμβάσεις ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Επίσης δεν είναι επιλέξιμες οι αιτήσεις που αφορούν ενεργειακή αναβάθμιση/ανακαίνιση κτιρίου πολυκατοικίας.

Παράλληλα, δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής κατοικία με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και «Εξοικονομώ 2021». Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση συμμετέχοντος διαμερίσματος αίτησης πολυκατοικίας «τύπου Β» του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», για το οποίο επιτρέπεται να υποβληθεί αίτηση ως μεμονωμένο διαμέρισμα στο τρέχον πρόγραμμα.

Δείτε ΕΔΩ ποιες δημοτικές κοινότητες δικαιούνται επιπλέον επιδότηση 15%

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κυριακή Μάλαμα
Κ. Μάλαμα για αδιανόητη συμπεριφορά διευθυντή Γυμνασίου: Έχει κινηθεί η πειθαρχική διαδικασία από το ΥΠΑΙΘΑ;
Για τις πολύ σοβαρές καταγγελίες της ΕΛΜΕ Χαλκιδικής ως προς την συμπεριφορά του διευθυντή του Γυμνασίου Σήμαντρων – Η ερώτηση της βουλευτή
Κ. Μάλαμα για αδιανόητη συμπεριφορά διευθυντή Γυμνασίου: Έχει κινηθεί η πειθαρχική διαδικασία από το ΥΠΑΙΘΑ;