καλάθι νοικοκυριού
Ετοιμάζεται διορθωτική ΚΥΑ για το «καλάθι του νοικοκυριού»- Τι προβλέπει

Νέα υπουργική απόφαση για το «καλάθι του νοικοκυριού» θα εκδώσει, τις επόμενες μέρες, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Η απόφαση θα προβλέπει να είναι μεγαλύτερες και ευδιάκριτες οι ταμπέλες στα προϊόντα του καλαθιού και να διασφαλίζεται η επάρκεια των προσφερόμενων προϊόντων.

Επίσης, ο υπουργός σημείωσε ότι η πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου ήταν ενθαρρυντική ενώ πρόσθεσε ότι από την Τετάρτη στην ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου θα παρακολουθούνται οι τιμές των προϊόντων ανά εβδομάδα.

Ταυτόχρονα προανήγγειλε συνάντηση με τους εκπροσώπους των βιομηχανιών τροφίμων, αφού όμως πρώτα - όπως είπε - λάβει τα αποτελέσματα των ελέγχων της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α).

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός, μετά από νέα επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ στην Δ. Αθήνα έγραψε: «…Έχουμε δρόμο για να φθάσουμε εκεί που θέλουμε. Θα φροντίσουμε να μεγαλώσουμε την σήμανση και να υπάρχει οπωσδήποτε συνεχής επάρκεια των προϊόντων».

«Καλάθι και για τους συμπολίτες μας, με ειδικές διατροφικές ανάγκες»

Παράλληλα, για το «καλάθι του νοικοκυριού» μίλησε και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο».

Ο υπουργός ανέφερε αρχικά πως γίνονται συχνές επισκέψεις στα σουπερμάρκετ προκειμένου να ελεγχθεί εάν τηρείται το μέτρο σωστά και σημείωσε πως υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να διορθωθούν αναφορικά με το «καλάθι του νοικοκυριού».

«Οι πωλήσεις στο “καλάθι” έχουν αυξηθεί κατά 100% που σημαίνει πως ο κόσμος θέλει να αγοράσει, ζητάει τα προϊόντα…αυτή τη στιγμή και η βιομηχανία πρέπει “να βάλει πλάτη” έτσι ώστε τα προϊόντα που βρίσκονται στο “καλάθι” να είναι πολύ πιο φτηνά από τα αντίστοιχα» είπε ο υπουργός.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου και σε άλλους κλάδους απάντησε: «Είναι προαιρετικό, ο καθένας μπορεί να φτιάξει ένα “καλάθι”, δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε αλυσίδες μικρότερες, έχουν άλλα μεγέθη».

Συμπλήρωσε πως το υπουργείο έχει έρθει σε επαφή με αρτοποιεία και κρεοπωλεία με τους επιχειρηματίες να είναι θετικοί στη σκέψη, ωστόσο αναμένουν να δουν την εξέλιξη του μέτρου.

«Θα δημιουργήσουμε ένα “καλάθι” για τους συμπολίτες μας, με ειδικές διατροφικές ανάγκες» αποκάλυψε στη συνέχεια ο κ. Παπαθανάσης. Κατόπιν εξήγησε πως μέσα στο «καλάθι» υπάρχουν 50% προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, και 50% επώνυμα προϊόντα.

«Η επιτροπή ανταγωνισμού έχει θέσει ορισμένους όρους. Εμείς προσδιορίζουμε μονάχα τα είδη, δεν μπορούμε να πούμε τι προϊόντα θα μπουν, είναι κάτι που το επιλέγει το εκάστοτε σουπερμάρκετ γιατί έτσι ήταν η οδηγία από την Επιτροπή» προσέθεσε.

Σχετικά με την πλατφόρμα e- καταναλωτής ο υπουργός επισήμανε πως οι πολίτες μπορούν  να μπαίνουν μέσα και να παρακολουθούν τις τιμές των προϊόντων και να τις συγκρίνουν. Σημειώνεται πως στην πλατφόρμα βρίσκονται όλα τα σουπερμάρκετ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «καλάθι του νοικοκυριού».

«Ως προς την αισχροκέρδεια δεν έχουμε σταματήσει (τους ελέγχους), έχουμε κάνει υποδείξεις για τις ταμπέλες, τώρα που θα κυκλοφορήσουν οδηγίες συνολικά με το πώς θα πρέπει να τοποθετούνται, και πώς θα γίνεται ο έλεγχος, θα επιβάλλονται και πρόστιμα» δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κλειστά σχολεία
Τελευταίο κουδούνι σήμερα στα σχολεία - Τι περιμένουν μαθητές και εκπαιδευτικοί μετά το Πάσχα
Όλος ο προγραμματισμός για τα σχολεία μετά το Πάσχα και μέχρι το τέλος του σχολικού έτους
Τελευταίο κουδούνι σήμερα στα σχολεία - Τι περιμένουν μαθητές και εκπαιδευτικοί μετά το Πάσχα