Φαρμακοποιός
Σταθερή συνεχίζει να είναι η υποχρηματοδότηση των νοσοκομειακών φαρμάκων, παρά τις αυξημένες ανάγκες

Τα ποσά χρηματοδότησης των νοσοκομειακών φαρμάκων φαίνεται πως παραμένουν στάσιμα, παρά τις ολοένα και αυξανόμενες φαρμακευτικές δαπάνες του ΕΣΥ.

Μεγάλες παραμένουν και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των φαρμακευτικών εταιρειών.

Προβλήματα στα νοσοκομειακά φάρμακα

«Η Πολιτεία αρνείται να χρηματοδοτήσει τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ δεν φαίνεται να ελέγχει τι αγοράζουν τα νοσοκομεία και πώς» αναφέρει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με αφορμή την έκδοση των σημειωμάτων του Νοσοκομειακού Clawback για το β' εξάμηνο 2021, που όπως σημειώνει εκδόθηκαν τον Οκτώβριο του 2022, 10 μήνες μετά το κλείσιμο της χρονιάς.

Σε επιστολή του προς τους υπουργούς Υγείας Θάνο Πλεύρη, Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, το ΔΣ του ΣΦΕΕ, κάνει λόγο για «δραματική υποχρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμάκου» και ζητά άμεση συνάντηση μαζί τους.

Σύμφωνα με το ΣΦΕΕ, «η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ μεταξύ των ετών 2019-2022 έχει αυξηθεί κατά 23,1%. Η δημόσια χρηματοδότηση παραμένει σταθερή στα 528 εκατ. ευρώ ανά έτος και με αφαίρεση των κλειστών προϋπολογισμών που ισχύουν για κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί μεταξύ των ετών 2019-2022 κατά 10,1%. Το αποτέλεσμα αυτής της υποχρηματοδότησης είναι οι συνολικές επιστροφές της βιομηχανίας μεταξύ των ετών 2019-2022 να αυξηθούν κατά 61,4%. Το 2021 η υπέρβαση αποτελεί το 55,2% της δαπάνης, ενώ το 2022 εκτιμούμε πως θα υπερβεί το 61% της δαπάνης». Σημειώνει δε ότι «έχει επιδεινωθεί και το μέσο χρονικό διάστημα πληρωμών που ανέρχεται σε 10-12 μήνες».

Επιπλέον, ο ΣΦΕΕ υπενθυμίζει ότι «το νοσοκομειακό περιβάλλον είναι πλήρως ελεγχόμενο από το κράτος όσον αφορά το είδος και την ποσότητα της φαρμακευτικής αγωγής» και χαρακτηρίζει «ανυπόστατο» τον ισχυρισμό περί προκλητής ζήτησης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Σβήστε αμέσως αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΑΠ - Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
ΕΑΠ: Και νέα, 5η κατά σειρά, αγωγή αποφοίτων για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα
Οπως και οι προηγούμενοι 124 απόφοιτοι, οι 36 διεκδικούν από 50.000€ νομιμοτόκως ο καθένας, ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής...
ΕΑΠ: Και νέα, 5η κατά σειρά, αγωγή αποφοίτων για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα