arhaiologiko-moyseio-thessalonikis
Επετειακή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για τα 60 χρόνια λειτουργίας του

Είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο αρχαιολογικό μουσείο της Βόρειας Ελλάδας και φιλοξενεί χιλιάδες εξαιρετικής σημασίας ευρήματα, εδώ και έξι δεκαετίες που υποδέχεται επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Αυτή τη σημαντική διαδρομή 60 ετών του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει η νέα επετειακή έκθεση «60 χρόνια/60 στιγμές», που εγκαινιάζεται σήμερα, στις 7μμ, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Εγκαινιάζουμε τη νέα μας περιοδική έκθεση ακριβώς την ίδια ημέρα, στις 27 Οκτωβρίου, που εγκαινιάστηκε πριν από 60 χρόνια το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης», ανέφερε η αναπληρώτρια διευθύντρια του Μουσείου Αγγελική Κουκουβού, εξηγώντας στους δημοσιογράφους που ξεναγήθηκαν, το μεσημέρι, στην έκθεση πως «είναι μια πολύ σημαντική στιγμή που θέλουμε να τη γιορτάσουμε».

Όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Κουκουβού, «είναι μια ευκαιρία να "βουτήξουμε" στην ιστορία, να ξεφυλλίσουμε τις σελίδες της ιστορίας μας, να διαλέξουμε τις σημαντικότερες στιγμές της. Εξήντα χρόνια, 60 στιγμές, 60 σταθμοί».

Αναφερόμενη στις σημαντικότερες στιγμές αυτής της διαδρομής, υπογράμμισε: «Ένας σημαντικός σταθμός είναι σίγουρα τα εγκαίνια του μουσείου, που έγιναν με μεγάλη λαμπρότητα, στο πλαίσιο του εορτασμού της πόλης για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Είχε γίνει υπερπροσπάθεια να παρουσιαστούν τα ευρήματα του Δερβενίου που είχαν βγει τον ίδιο χρόνο».

Σημαντική επόμενη στιγμή, όπως η ίδια είπε, ήταν η μεγάλη έκθεση που έγινε για τον Μέγα Αλέξανδρο και περιόδευσε στη βόρεια Αμερική. Ήταν από τις πρώτες φορές που βγήκαν αυτά τα αριστουργήματα που βρέθηκαν από τον Ανδρόνικο, ταξίδεψαν στον κόσμο, κέρδισαν τις εντυπώσεις του κοινού, των δημοσιογράφων και έγιναν ευρέως γνωστά και από τα μέλη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, τόνισε η κ. Κουκουβού.

arxaiologiko_thessalonikis

«Οι επισκέπτες», διευκρίνισε, «έχουν τη δυνατότητα να δουν στην έκθεση, περισσότερα από 274 εκθέματα, τα οποία είναι από τις αποθήκες μας, εκθέματα που δεν έχει δει το κοινό και λίγα μόνο από αυτά, είναι από τη μόνιμη έκθεση μας».

«Είναι 60 στιγμές και ακολουθούμε μια χρονογραμμή, οι σταθμοί πηγαίνουν χρονολογικά, αλλά μέσα σε αυτόν τον ιστό, κάνουμε αναδρομές στο παρελθόν και προβολές στον χρόνο, έτσι ώστε η παρουσίαση να γίνεται δυναμικά και να ενώνεται το παρελθόν με το σήμερα», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, η ηλεκτρολόγος μηχανικός του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Αγγελική Μονέδα ενημέρωσε για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Culture ID» και τη δυνατότητα του κοινωνικού ρομπότ-ξεναγού που υπάρχει στο μουσείο, που παίζει διαδραστικά παιχνίδια με τους μικρούς επισκέπτες. Επιπρόσθετα είναι σημαντικό να αναφερθεί πως στην έκθεση υπάρχει διαμορφωμένος χώρος, όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια, να ζωγραφίσουν και να απασχοληθούν δημιουργικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΟΠΣΥΔ - Αναπληρωτές: Οδηγίες εγγραφής αναπληρωτών

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΙΕΠ 2.jpg
ΙΕΠ: Παράταση προθεσμίας για την υποβολή δήλωσης συμμετοχής στην επιμόρφωση για τη διαφοροποιημένη διδασκαλία
Το πρόγραμμα υλοποιείται με σύγχρονη εξ αποστάσεως επιμόρφωση συνολικής διάρκειας δεκατεσσάρων ωρών
ΙΕΠ: Παράταση προθεσμίας για την υποβολή δήλωσης συμμετοχής στην επιμόρφωση για τη διαφοροποιημένη διδασκαλία
panellinies_3.jpg
Πανελλήνιες 2023: Αλλάζει η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Ειδικών Μαθημάτων
Η νέα σύνθεση της επιτροπής περιλαμβάνει περισσότερα μέλη ειδικοτήτων αντίστοιχων με τα εξεταζόμενα μαθήματα, καθώς και περισσότερους υπαλλήλους του...
Πανελλήνιες 2023: Αλλάζει η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Ειδικών Μαθημάτων
υπουργειο Παιδείας
Κύρωση πίνακα Συντονιστών Εκπαιδευτικού Εργου κλάδου ΠΕ02 ΠΔΕ Πελοποννήσου σε εφαρμογή δικαστικής απόφασης
Το Έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας
Κύρωση πίνακα Συντονιστών Εκπαιδευτικού Εργου κλάδου ΠΕ02 ΠΔΕ Πελοποννήσου σε εφαρμογή δικαστικής απόφασης
thessaloniki-foithtes.jpg
Ασύλληπτο! Χιλιάδες φοιτητές και πτυχιούχοι σε 7 Πανεπιστήμια χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα!
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες έχει δοθεί εντολή στη νομική υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να καταρτιστεί  τροπολογία
Ασύλληπτο! Χιλιάδες φοιτητές και πτυχιούχοι σε 7 Πανεπιστήμια χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα!