Εκτελέσεις
«Είναι σοκαριστικό ότι οι περισσότερες εκτελέσεις Ελλήνων στην Κατοχή έγιναν από ελληνικά χέρια»

«Η ιστορία των αναπήρων πολέμου που εκτελέστηκαν στην Κατοχή, είναι συγκλονιστική» δήλωσε στο «Κόκκινο» ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης.

«Αφού πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο τραυματίστηκαν ή ακρωτηριάστηκαν από κρυοπαγήματα, γύρισαν και νοσηλεύονταν σε διάφορα νοσοκομεία. Πολλοί εντάχθηκαν στο ΕΑΜ και συνέχισαν τον αγώνα κατά της ναζιστικής κατοχής μέσα από τις γραμμές του. Επί κατοχικής κυβέρνησης Ράλλη έγινε το λεγόμενο “μπλόκο των νοσοκομείων” όπου συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές και τα Τάγματα Ασφαλείας χιλιάδες ανάπηροι. Από αυτούς εκτελέστηκαν 1.500 αφού κρατήθηκαν μήνες στο Χαιδάρι και αλλού και παραδόθηκαν στους Γερμανούς. Έχουμε ταυτοποιήσει πάνω από 200 ονόματα και συνεχίζουμε» είπε.

Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι «είναι σοκαριστικό ότι οι περισσότερες εκτελέσεις Ελλήνων στην Κατοχή έγιναν από ελληνικά χέρια».

«Συγκεντρώνοντας υλικό για τα βιβλία μου αλλά και μέσα από τους ιστορικούς περιπάτους που κάνουμε κάθε Κυριακή σε τοπόσημα Αντίστασης που όμως δεν έχουν καμμία απολύτως σήμανση, προσπαθώ να κρατήσω όρθια την ιστορική μνήμη, σε μια Αθήνα που μεταλλάσσσεται σε απρόσωπο θεματικό πάρκο» επισήμανε ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης.

«Χαρακτηριστική η ενόχληση των αστυνομικών της ΔΙΑΣ όταν κάνουμε τους περιπάτους στα Εξάρχεια, όπου δόθηκαν ηρωϊκές μάχες από τον Λόρδο Μπάυρον, τον λόχο των φοιτητών. Μας παρενοχλούν διαρκώς σαν αν μην έχουμε δικαίωμα να είμαστε εκεί. Ωστόσο η προσέλευση στους περιπάτους όλο και μεγαλώνει και αυτό με κάνει να αισιοδοξώ» κατέληξε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

enorgani
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Προκήρυξη Πανελλήνιων Αγώνων Ενόργανης Γυμναστικής, Ρυθμικής Γυμναστικής και Τραμπολίνο των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ., σχολικού έτους 2023-2024
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ